Atsiradus vaikams mityba pasikeitė

Paprašyta apibūdinti šeimos mitybą Laura Mazalienė teigia, kad viskas priklauso nuo nuotaikos. Jei sutuoktiniai užsisukę darbuose, jei stinga laiko ir nusiteikimo, tuomet virtuvėje gimsta paprasti, laiko patikrinti patiekalai. Bet jei nuotaika pakili, tada prasideda eksperimentų metas.

„Labai mėgstame išbandyti naujus skonius, ypač, kai receptus nusižiūrime kelionėse! Tarkime, grįžę iš Pietų Korėjos negalėjome nustoti grilinti mėsos, kurios iki tol beveik nevalgėme! Čia turbūt galima daryti prielaidą, kad esame ir emociniai valgytojai – „valgome prisiminimus“. Kai jie prislopo, mėsa paliko virtuvės eterį“, – juokiasi Laura.

Poros vaikai dar nesileidžia į poros skonių eksperimentus, tad jiems dažniausiai gaminami paprasti, laiko patikrinti patiekalai.

Tiesa, moteris neslepia, kad atsiradus vaikams poros mityba pasikeitė ir į gerąją pusę. Virtuvėje labai išsiplėtė daržovių asortimentas, atsirado daugiau garuose ruoštų patiekalų, dingo padažai, su kuriais, neslepia pašnekovė, prapuolė ir skrandžio skausmai.

„Žodžiu, vieni pliusai! Vaikai tikrai priverčia perkratyti savo įpročių lentynas ir atlikus auditą taikyti savijautai palankesnius mitybos raciono sprendimus. Tik labai noriu pabrėžti, kad kaip ir mūsų gyvenime, taip ir virtuvėje nėra vietos kraštutinumams. Jei norisi kažko kepto aliejuje, tai ir kepame. Pavyzdžiui, spurgas. O yra patiekalų, kurie jau tapę gyvenimo klasika“, - sako L. Mazalienė.

Mazalų namuose nėra vieno, kuris būtų okupavęs virtuvę. Šiandien moteris pradėjo studijuoti psichologiją, taip pat mokosi fotografijos, tad yra labiau atsidavusi studijoms. Todėl šiuo metu virtuvėje dominuoja Šarūnas. Tačiau moteris neslepia – kai turi laiko, sukinėtis šioje erdvėje jai labai patinka.

„Paprastai vyras labiau sukinėjasi prie giliaus. Vyras ir grilius – gana dažnas reginys mūsų namuose. Salotų ir įvairiausių užkandžių gamyba – mano varikliukas. Neatsiejama savaitgalio dalis – vafliai su įvairiausiais priedais. Vaikai labiausiai laukia šeštadienio ryto, kada kepame vaflius. Ši tradicija gimė dar tada, kai neturėjome vaikų. Vienas pirmųjų valgių, kuriuos draugystės pradžioje man gamino vyras, buvo vafliai. Labai greitai tai tapo mūsų šeimos tradicija“, – sako moteris.

Būdama itin užimta, L. Mazalienė pasakoja anksčiau dažnai nusižengdavusi ir laiku nepavalgydavusi.
„Rytais nenorėdavau pusryčiauti, užtekdavo kavos puodelio. Pirmąkart pavalgydavau dažniausiai per pietus. Tačiau prieš kelerius metus man patvirtino migreną su aura. Kentėjau beprotiškus skausmus ir privalėjau perdėlioti savo dienotvarkę bei mitybą. Tad dabar nubudus pirmiausia išgeriu stiklinės vandens su chia sėklomis, o vėliau – ir vitaminais praturtintą vaisių kokteilį. Prieš metus atradau sportą, tad, tikiu, tai taip pat prisidėjo prie mano geros savijautos“, - geresne sveikata džiaugiasi trijų vaikų mama.

Šventės tradiciškai – pajūryje

Prakalbus apie artėjančias didžiąsias metų šventes, Laura tikina, kad Kalėdos neabejotinai yra šeimos šventė, o kadangi visa giminė gyvena pajūryje, tad vyksta tenai.

„Džiaugiamės matydami tėvų puoselėjamas tradicijas, kasmet su maloniu jauduliu laukiame švenčių. Mūsų šeima didelė, tad kaskart tėvams vis primename neapsikrauti maisto gamyba – juk svarbiausia yra laikas kartu. Švenčių patiekalai – tikra klasika: silkė, kūčiukai su aguonų pienu, balta mišrainė, kisielius. Aš jau kelinti metai kepu aguoninį pyragą. Jis būna tik kalėdiniu laikotarpiu, tad visi labai laukia šio deserto“, – šypsosi pašnekovė.

Įdomu tai, pasakoja Laura, kad aguonų ji niekada nemėgo. Tačiau kai paaiškėjo, jog jos vyro Šarūno organizmas netoleruoja glitimo, iš namų virtuvės dingo kvietiniai miltai, o iš beglitiminių, sako, labai sunku iškepti skanius desertus.

„O man desertas kažkuriuo gyvenimo etapu buvo tiesiog privalomas! Ieškodama alternatyvų pintereste aptikau šį aguonų pyrago receptą. Pabandžiau nieko nesitikėdama ir likau labai maloniai nustebinta!“ - sako Laura Mazalienė ir kviečia visus išsikepti gardųjį aguonų pyragą.

Aguonų pyragas (be glitimo):

Reikės:
300 g migdolų miltų
250 g aguonų mišinio
1 indelis kondensuoto pieno
4 kiaušinių

Papuošimui:
300 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)
150 g cukraus pudros

Eiga:
* Aguonas ir migdolų miltus sumaišyti, įmušti kiaušinius. Maišant supilti kondensuotą pieną. Tešla turi būti gana tiršta.

* Štai ir viskas. Kepti apie 30 min 180 laipsnių temperatūroje! Svarbu neperkepti, nes dings pyrago šlapumas!

* Iškepus pyragui, paruošti užpilą. Ant vidutinės ugnies kaitinti grietinėlę su cukrumi, o kai jau pradeda ruduoti, pilti ant atvėsinto pyrago. Arba galima tiesiog išlydyti šokoladą su šlakeliu pieno ir aplieti pyragą.

„Pyrago papuošimas – visiškai fantazijos reikalas, tačiau ir be jo kepinys tikrai labai gardus!“ - tikina Laura ir priduria, kad skaniausias jis pastovėjęs per naktį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)