Patinka virtuvė nuo mažens

Šefas pasakoja, kad pomėgis gaminti valgį atsirado natūraliai, pamažu. Būsimą kulinarą augimo mama ir močiutė, kurios daug dirbdavo, todėl berniukui teko išmokti pasigaminti maistą pačiam. Iš pradžių atrodęs varginantis, netrukus maisto ruošimo procesas ėmė teikti tokį malonumą, kad I. Damanskas nutarė įgyti virėjo specialybę. Studijų metu jis profesija dar labiau susižavėjo.

„Virtuvėje yra didelis spaudimas ir kritiniai momentai, kai reikia išlikti budriam, bet tuo pačiu viską daryti greitai daug dalykų vienu metu, ir man tai labai patinka. Dėl to ir likau. Nors teko ir kepėju būti, bet galiausiai vis tiek grįžau prie virėjo darbo – ta aistra ir spaudimas labai žavi,“ – pasakoja I. Damanskas.

Prieš trejus metus šefo gyvenimas pasisuko netikėta linkme. Jo merginai įstojus į išsvajotą doktorantūros studijų programą, pora susikrovė lagaminus ir išvyko gyventi į Daniją – kulinaras linksmai save vadina „meilės emigrantu“. Atvykęs į Kopenhagą, I. Damanskas įsidarbino Europoje geriausiu išrinktame ir dviem Michelin žvaigždutėmis įvertintame restorane „Alchemist“. Vėliau dirbo kepykloje, o šiandien jį galima rasti kantono virtuvės restorane „Goldfinch“.

Perėmė danų tradicijas

Restoranuose įprasta, kad virėjai gamina vieni kitiems pietus. I. Damansko paruoštus lietuviškus patiekalus kolegos įvertino gerai, nes danų ir lietuvių virtuvės patiekalai nelabai skiriasi.

Vis tik šefas pabrėžia danų polinkį į natūralumą, o labiausiai jį nustebino rytinės eilės prie kepyklų. Danai pamišę dėl šviežios, gardžios, kokybiškos rytinės duonos – Damanskas ir pats netruko šį danų įprotį perimti. „Juk kai paragauji iš tikrųjų skanios duonos, parduotuvėje pirkti suraikytą ir supakuotą kepalą nebesinori“, – sako.

Prakalbus apie artėjančias šv. Kalėdas šefas atvirauja, kad gruodį jį užvaldo tiek prieššventinis džiaugsmas, tiek stresas. „Daug darbo. Nes dirbu tokioje sferoje, kur žmonės eina tiek vakarieniauti, tiek pirkti dovanų – jei kalbame apie kepyklą, sausainių advento kalendoriams. O iš kitos pusės laisvu metu džiaugiesi pasipuošusiu miestu, dovanų paieškomis,“ – pasakoja I. Damanskas.

Kol gyvena emigracijoje, šefas žiemos šventes pasitinka Danijoje. Kulinariniai skirtumai tarp danų ir lietuvių šventinių stalų akivaizdūs, tačiau Damanskas įsitikinęs, kad skirtingų tautų šeimas aplankanti šventinė nuotaika ta pati.

Mėgsta kiaulieną

„Danai neturi tiek tradicijų, kiek lietuviai, nėra išskiriamos Kūčios. Dažniausiai per Kalėdas ant stalo deda kiaulieną su troškintais kopūstais ir rudu padažu bei trimis skirtingais būdais paruoštomis bulvėmis: virtomis, virtomis su karamele ir bulvių traškučiais. Kepami iš tešlos kamuoliukai, kurie valgomi su grietine ir uogiene“, – pasakoja.

Nors Danijos kalėdinės virtuvės pagrindinis akcentas yra kiauliena, mėgsta danai ir desertus. Per šventes itin populiarus risalamande ryžių pudingas. Šiuo vėsiu, karštu uogų padažu aplietu desertu mėgaujamasi visą kalėdinį laikotarpį.

„Tradiciškai visame pudingo kiekyje paslėpiamas vienas ar keli migdolai. Tas, kuris valgydamas jį randa, gauna prizą. Nėra svarbu, koks tai prizas. Tai gali būti ir apkabinimas, ir kažkas materialaus, pavyzdžiui, saldainis“, – sako Ignas Damanskas.

Virtuvės šefas dalijasi kalėdinio ryžių pudingo receptu:

Kalėdinis ryžių pudingas (risalamande)

Reikės:

1 l pieno
140 g arborio ryžių
60 g cukraus
120 g migdolų
4 g jūros druskos
0,4 l plaktos grietinėlės
1 vanilės ankštis
2 juostelės citrinos žievelės

Gaminimas:

* Ryžius virti piene kartu su druska, cukrumi, vanilės ankštimi ir citrinos žievele. Ryžiams išvirus, juos atvėsinti.

* Migdolus kepti 180 C orkaitėje apie 10-15 minučių, paskui atvėsinti bei supjaustyti smulkiais gabaliukais (arba tiesiog naudoti migdolų lapelius).

* Viskam atvėsus, įmaišyti grietinėlę bei riešutus į ryžių masę. Patiekti su vyšnių arba miško uogų padažu/ kompotu. Tradiciškai visame pudingo kiekyje paliekama vienas ar keletas netraiškytų migdolų. Žmogus, radęs šiuos migdolus, gauna prizą.

Uogų padažas/ kompotas:

Sumaišyti 200 g šaldytų uogų, 100 g cukraus, 20 g citrinos sulčių, 2 g 5 prieskonių mišinio, viską užvirti ir pavirti keletą minučių.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi maistas“ projekto ciklo „Svečiuose – šefas“ dalis. Ciklas skirtas susipažinti su virtuvės asais, perteikti jų patirtį, patarimus. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei norite pasidalyti informacija apie virtuvės šefą, rašykite: roma.macijauskaite@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją