aA
Nors atrodo paprasta ir jau įprasta, visgi ne visi esą kiaušinio virto be lukšto virimo profesionalai (dar kitaip lietuviškai vadinamo kiaušinio marškinėliuose). Esti daug būdų ir daug teorijų, kaip jį virti, išlaikant gerą formą ir visų geidžiamą skystą trynį (sukti vandenį ar nesukti, pilti druskos ar nepilti, dėti į plėvelę ar sietelį ar nedėti). Daugumą būdų esu išbandžiusi pati, o su jumis dalinuosi, mano manymu, geriausiu, kurį naudoju pati.
Virtas kiaušinis be lukšto
© Asmeninins albumas

1. Žingsnis. Pasiruoškite visus reikalingus įrankius.

Jums reikės:

  • Puodelio. Puikiai tinka 16 cm diametro, bet jeigu verdate itin daug kiaušinių, galite rinktis ir didesnį.
  • Vandens
  • Kiaušinio
  • Šaukšto acto arba vyno
  • Servetėlės
  • Didelio šaukšto
  • Mažo espreso kavos puodelio arba stikliuko
  • Laikmačio

2. Žingsnis. Kiaušinį iš šaldytuvo išimkite truputėlį anksčiau, jis turi būti kambario temperatūros.
3. Žingsnis. Vandens pilkite 2/3 puodelio ir jį užvirkite.
4. Žingsnis. Kiaušinį įmuškite į mažą espreso kavai skirtą puodelį arba stikliuką.
5. Žingsnis. Užvirus vandeniui, truputį pamažinkite ugnį. Vanduo turi virti ramiai, o vandens burbuliukai turi būti maži.
6. Žingsnis. Pilkite šlakelį acto arba vyno (puikus būdas panaudoti vyno likučius).

7. Žingsnis. Tuomet įleiskite kiaušinį į vandenį.
8. Žingsnis. Virkite 3.5 - 4 minutes.
9. Žingsnis. Tuomet kiaušinį ištraukite dideliu šaukštu ir dėkite ant servetėlės, jog nutekėtų visas nereikalingas vanduo.

Virtas kiaušinis be lukšto
Virtas kiaušinis be lukšto
© Asmeninins albumas

Keletas papildomų patarimų

Dauguma žmonių vandenį išsuką ir padarę nedidelį sūkurėlį, į jį įleidžia kiaušinį. Be abejo, toks būdas yra dažnai naudojamas, tačiau aš jo nepraktikuoju, nenorėdama išbalansuoti vandens.

Verdant keletą kiaušinių vienu metu, juos reiktų įleisti kas 30 sekundžių, tačiau prisiminkite, kada kurį įdėjote.

Actą galima pilti ir iškart įleidus kiaušinį.

Vietoj vandens galima naudoti raudoną vyną, tuomet kiaušiniai bus gražiai violetiniai.

Dažniausiai daromos klaidos:

  • Pasirenkamas per didelis puodas
  • Pilama per mažai arba per daug vandens
  • Naudojami ne švieži kiaušiniai
  • Naudojami per šalti kiaušiniai
  • Kiaušinis įleidžiamas iš netinkamo dydžio indelio ar puodelio
  • Per ilgas virimo laikas

Kaip patikrinti, ar kiaušinis šviežias?

Į stiklinę pilkite kambario temperatūros vandens. Įdėkite į ją kiaušinį. Jeigu kiaušinis lieka viršuje, – jis ne šviežias. Jeigu kiaušinis panyra į stiklinės dugną – jis šviežias.

Su kuo valgyti be lukšto virtą kiaušinį?

1. Druska ir pipirai būtini ingredientai. Tad galite valgyti tiesiog pagardinę jais su riekele mėgstamos duonos ir šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus.
2. Toks kiaušinis puikiai tinka gardinti grikių košę.
3. Kiaušinį galima dėti ant bet kokių mėgstamų salotų.
4. Be lukšto virtas kiaušiniais puikiai tinka su lašiša, avokadu ar kumpiu
5. Žymieji Benedikto kiaušiniai arba Eggs Royale (su lašiša) ruošiami su kiaušiniu virtu marškinėliuose. Jų pagrindinis akcentas, be kiaušinio, – olandiškas padažas Hollandaise.

Kiaušinis yra pakankamai universalus produktas, kuris tinka su pakankamai nemažai ingredientų, tik nebijokite eksperimentuoti. Dažniausiai jų metu atrandame geriausius derinius.

Daugiau patarimų, derinių ir video kiaušinio gaminimo medžiaga mano Instagram paskyroje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(17 žmonių įvertino)
4.2941
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Močiutė išdavė paprastų, bet labai gardžių virtų bulvių kukulių receptą (101)

Lietuviai labai mėgsta bulvinius patiekalus, todėl šis patiekalas patiks kiekvienam lietuviui –...

Vakarienė už 3 eurus: po traškia plutele – malonumas, vertas ašarų (190)

DELFI Maistas ir toliau tęsia fotoreportažų ciklą „Vakarienė už 3 eurus“, kurio tikslas...

Pademonstravo, ką skanaus galima padaryti iš moliūgų (1)

Kreminė moliūgų sriuba yra tai, be ko neįsivaizduojame šaltojo sezono. Kepame moliūgų...

Kaip skaniai pasigaminti šoninę: subalansuota vyrams, bet patiks ir moterims (24)

Vinstonas Čerčilis, Didžiosios Britanijos premjeras-legenda, kartą sakė, kad „šampanas turi...

Močiutė parodė, kaip pagaminti balandėlius: nusivylusių nebus (156)

Lietuviška klasika iš močiutės receptų knygos – balandėliai . Kaip sakė močiutė Biruta –...

Top naujienos

Šios savaitės orai: po šilumos pliūpsnio ruoškitės permainoms (3)

Pirmadienį Lietuvos orus lems aukštesnio slėgio laukas. Lietaus tikimybė bus minimali. Tankesni...

Žmonių partija ar „dešinysis trolibanas“: trys atsinaujinusių konservatorių sėkmės ir nesėkmės (585)

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija teisingai daro, kad plečia...

Adomaitis – ant balto žirgo: dabar iš sirgalių jau girdėjau atsiprašymus (140)

Dar prieš mėnesį nepalankius šūksnius ir raginimus atsistatydinti iš vyriausiojo Vilniaus...

Pakako tik vieno skambučio Putinui, ir Rusijos televizija pakeitė savo pasakojimą (94)

Buvęs Italijos premjeras Matteo Renzi savo vadovavimo vyriausybei pabaigoje beviltiškai kovojo...

Pradėjęs lankyti darželį, Danielius susirgo pavojinga infekcija: dabar berniukas nejuda, nemato ir nekalba (156)

„Kaip ir kiekvienai jaunai šeimai, taip ir mūsų, kūdikio laukimas buvo neapsakomas džiaugsmas,...

Netaiklus Westermanno metimas padovanojo „Rytui“ Karaliaus Mindaugo taurę (1090)

Leo Westermannas paskutinėmis rungtynių sekundėmis meistriškai išprovokavo pražangą mesdamas...

Perspektyviausi kitų metų darbai: šviesią ateitį žada trims sritims (10)

Ieškomas skraidančių automobilių kūrėjas, įrengimų rizikos pareigūnas, proto perkėlimo į...

Suttonui nerūpi „Ryto“ džiaugsmas – bus sužavėtas tik triumfu Europos taurėje (17)

Vilniaus „Rytas“ nutraukė titulų badą ir po trejų metų pertraukos susigrąžino Karaliaus...

100 dienų iššūkis be interneto: kentėjau, kaip negaunantis išgerti alkoholikas (23)

„Pagal telefono duomenis mačiau, kad internete praleisdavau po 9 valandas per parą. Po pirmos...