Pašnekovas įspėja, kad perkant neišdarytą žuvį prekybos centre reikia būti labai atidiems. Pirmiausia, moko jis, pirkdami žuvį visada atkreipkite dėmesį į jos žiaunas. Jei žiaunos raudonos spalvos – žuvis yra šviežia, jei baltos – sugedusi.

Kitas būdas patikrinti, ar žuvis yra šviežia, – paspausti ją pirštu. Jei žuvies odoje nelieka piršto įdubimo ar paspaudimo žymių – žuvis yra šviežia. O jei mėsa yra minkšta ir lieka piršto paspaudimo žymės – žuvis yra sugedusi.

Nešviežia žuvis, pasak žvejo, turės specifinį, rūgpienį primenantį kvapą.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad skirtingos žuvies skonis skiriasi. Tai priklauso nuo to, kokiame vandens telkinyje žuvys plaukiojo, kuo maitinosi, gali prisidėti ir neršimo laikas.

Anot V. Kazlausko, skaniai paruošti žuvį galima labai paprastai, o svarbiausia – nepersistengti su prieskoniais. Jis įsitikinęs, kad žuvis ir taip skani, o daug skirtingų prieskonių gali užgožti jos skonį, tad marinatui užtenka tik dviejų ingridientų.

Pats svarbiausias ingredientas ruošiant žuvį yra druska. „Kaip sakoma – druska žuvies tikrai nesugadins. Negaliu pasakyti, kiek tiksliai reikia jos dėti, nes pats visada jos dedu pagal skonį. Tačiau labai svarbu žuvį pasūdyti iki kepimo likus mažiausiai dviem valandoms. O geriausia pasūdytą ją palikti visą dieną, kad druska geriau įsigertų“, – tikina žvejys.

Kitas ingredientas – česnakas. Jis žuviai suteikia natūralų skonį. V. Kazlauskas teigia, kad galima naudoti tiek česnakinę druską, tiek griežinėliais supjaustytą česnaką: „Kai keptuvėje kepu žuvį, visada naudoju česnakinę druską, o rūkydamas ją česnaką supjaustau griežinėliais.“

Aistringas žvejys jau daug metų pats žuvį ir rūko. DELFI Maistas jis parodė, kaip karšto rūkymo būdu išrūkyti karšį ir lydeką.

Išdarinėtas žuvis jis pasūdė ir marinavo visą dieną, o prieš rūkymą jas nuplovė tekančiu vandeniu. Vėliau žuvis dėjo ant kepimo grotelių ir ant jų dėliojo supjaustytas česnako skilteles. Žuvis rūkė tol, kol jos įgavo rudą atspalvį. Rūkymas truko apie 15 minučių.
Išrūkytas žuvis žvejys pataria valgyti su šviežiomis daržovėmis ir duona.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)