Kaip pasipuošti švenčių stalą, atsiųstame organizatorių pranešime parodė ir papasakojo maisto kompozitorė ir stilistė, tinklaraščio „Nom nom“ autorė Indrė Kazėnaitė. Kurdama stalo dekorą „Ozo“ blogui ji nenaudojo staltiesės – pasirinko grynumą, o stalo faktūra ir spalva tapo visumos dalimi, leidusia atsiskleisti žalumai ir kūrusi aliuziją į mišką.

Kaip šiais metais turi atrodyti šventinis stalas?

Šiemet kviečiu visus akimirkai sustoti. Išvykti į miškus. Iš naujo atrasti gamtos rimtyje snaudžiantį grožį ir gyvybę. Miškuose laukia gausybė žaliuojančių augalų, kuriuos galima paversti pagrindiniu stalo dekoro elementu. Kadagiai, amalai, bruknės, asiūkliai – iš jų galima formuoti puokštes, merkti į vazas arba tiesiog kloti stalo viduryje, sukuriant žaliuojantį ir gyvybe alsuojantį taką.

Kokios spalvos vyrauja šių metų stalo dekore?

Šių metų žiemos sezonas puošiasi vaivorykštinės spalvomainos glazūra. Dominuoja sidabro, nakties mėlio ir įvairaus intensyvumo alyviniai atspalviai, nuo stalų nustumdami tradicinius raudonus ir auksinius akcentus.

Šventinio stalo dekoravimas

Kokie dekoro elementai yra rekomenduojami ant šventinio stalo?

Įvairaus aukščio ir dydžio žvakės, žibintai ar lemputės yra neatsiejama dekoro dalis. Kurdama šventinio stalo dekorą nesivadovauju griežtomis taisyklėmis. Renkuosi spalvas ir faktūras, derinu daiktų svorį ir formą. Kuriu visumą, kuri nebūtinai telpa į tendencijų rėmus, siūlomus kataloguose.

Kokius indus rinktis šventiniam stalui, jei planuojama įsigyti naujų?

Nerekomenduočiau pirkti indų konkrečiai vienai šventei, o vėliau juos užrakinti metams iki kitų švenčių. Ne daiktams tarnaujame. Pastarieji mums turi teikti džiaugsmą. Būkime laisvi ir neskirstykime daiktų į kasdienius ir šventinius, kurkime šventę rutinoje, kasdienybėje. Jei vis dėlto nusprendei, kad norėtum įsigyti naują indų komplektą, skirk laiko paieškoms ir nebijok derinti daiktų iš skirtingų gamintojų kolekcijų. Taip pat verta pasidairyti šeimos paveldo lentynose. Seni daiktai turi emocinę vertę, be to, labai dažnai tampa puikiu stalo puošybos akcentu, šalia kurio daiktai iš naujų kolekcijų sužiba dar smarkiau.

Šventinio stalo dekoravimas

Ar šventinis stalas turi derėti prie bendro namų dekoro: eglutės, girliandų ant langų, sofos pagalvėlių ir pledų?

Dermė turėtų būti. Reikėtų nuspręsti, kas bus namų dekoro akcentas. Jeigu kambaryje stovi karališko dydžio eglė, puošta masyviais tradiciniais dekoro elementais, rinkis elegantišką ir kiek trapesnį stalo dekorą. Jeigu namuose dominuoja minimalizmas, vaišių stalas gali tapti pagrindiniu šventės akcentu. Tuomet tiks sunkesni ir masyvesni indai, įvairesnės faktūros ar spalvos, kurių namų interjere išvis nėra.

Į ką atkreipti dėmesį kuriant šventinę nuotaiką namuose?

Pirmiausia kviečiu atkreipti dėmesį į save. Įsiklausyti. Jei šiemet nenori traukti iš spintos dėžės su tais pačiais raudonais burbulais, kuriais iš inercijos eglutę puoši jau trejus metus, netrauk! Galbūt minimalizmas ir šiaudiniai eglutės papuošimai, primenantys močiutės namų kvapą, šiemet yra svarbiausia tendencija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)