„Visada mielinę tešlą maišydavau su pienu ir be sodos. O tąkart išbandžiau su kefyru ir soda. Ir tikrai yra ženklus skirtumas – bandelės būna ypatingo purumo, labai minkštos, ilgiau laikosi“, – atradimu dalijasi tinklaraštininkė.

Nuo to laiko Zina Bružienė gana dažnai gamina mielinius kepinius.

„Iki tol ilgai ir sunkiai bandžiau susidraugauti su mieline tešla. Matyt, neužtekdavo kantrybės, o tai čia svarbiausia. O dabar puikiai pasiseka ir picos, chačiapuriai, čiabata, fokačia, įvairios bandelės – saldžios ir su lašinukais ar kumpiu. Prie mielinės tešlos reikia priprasti, atrasti savo proporcijas ir duoti jai pakankamai laiko pakilti“, – pataria tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ kūrėja ir kviečia išbandyti receptą.

Mielinės bandelės su aguonomis

Reikės:

120 ml kefyro,
0,5 a. š. sodos (nepadauginti),
100 g kepinių margarino,
1 kiaušinio,
0,5 a. š. druskos,
2 v. š. cukraus,
vanilino
1 pakelio sausų mielių,
400–450 g miltų
1 v. š. krakmolo

Aguonų įdarui:

150 g aguonų
1 baltymas
1 v. š. cukraus

Aptepimui:

1 trynys

Gaminimas:

* Kefyrą su soda, druska, cukrumi, vanile ir margarinu išplakti ir ant garų vonelės šiek tiek pašildyti – iki tokios temperatūros, kad galėtų dauginti mielės.

* Sausas mieles sumaišyti su maždaug 400–450 g miltų ir šaukštu krakmolo. Tada per kelis kartus supilti į skysčius ir užminkyti nekietą tešlą. Padėti šiltai pakilti valandai.

* Po to perminkyti ir dar 45 min. padėti pakilti.

* Aguonų įdarui aguonas pavirti 10 minučių, nusunkti, nusausint, įdėti šaukštą cukraus (mėgstantiems saldžiau – 2), išmaišyti. Dėti 1 baltymą (trynį palikti bandelėms aptepti) ir porą kartų pasukti maišytuve – kad šiek tiek pasileistų aguonų pieno – dėl skonio ir kvapo. Bet nepersistengti.

* Antrąkart pakilusią tešlą iškočioti, ant lakšto paskirstyti paruoštą aguonų įdarą.

* Sulankstyti taip, kad gautųsi 3 sluoksniai, dar lengvai pakočioti.

* Supjaustyti juostelėmis, susukti bandeles, patepti trynio plakiniu, palaikyti dar 10 min. ir kepti 180 laipsnių apie 18 min.

„Galvokite, ką norite, bet aš paragavusi sau pasakiau: žinai, Bružiene, tokio purumo bandeles valgai pirmą kartą. Patikrinti, ar nemeluoju, yra tik vienas būdas“, – šypteli tinklaraštininkė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją