Šio pyrago receptą Z. Bružienė turi ne vienerius metus.

„Dar dirbant mokykloje viena kolegė atnešė paragauti, tada susidomėjau, bet nedrįsau bandyti, vis atrodė, kad po tokio ilgo laiko nieko gero negali būti. Bet kai kitą kartą kita pažįstama vėl pavaišino, jau nebesusilaikiau ir išbandžiau pati“, – atsimena tinklaraštininkė.

Z. Bružienė tikina: pyrago gamyboje nieko nėra sunkaus ir neįveikiamo.

„Sudėtingiausia gal susirinkti tinkamus ingredientus, ypač vaisius ir priedus, nes jų dermė ir yra visas džiazas. Kad nebūtų per saldu, per rūgštu, per kieta, per minkšta. Kad skoniai būtų marga, bet vientisa paletė. Ir labai svarbu pasirinkti gerą, kokybišką ir kvapnų alkoholį. Nors, jei nedraugaujama su velnio lašais, galima drėkinti stipria arbata. Dažnai patariu dalinti vaisius per pusę ir dalį mirkyti rome, dalį arbatoje arba kitokiame pasiruoštame sirupe, ar šiaip tiesiog virintame vandenyje. Tik, žinoma, skonis jau bus ne tas“, – pataria maisto kūrėja.

Z. Bružienė pastebi, kad pyragas iš tiesų atrodo labai įspūdingai, bet skirtas ypatingiems mėgėjams.

„Būna, girdžiu atsiliepimus, kad „mūsų nesužavėjo“. Todėl kepti ar nekepti, turi kiekvienas pats nuspręsti. Aš nekepu šio pyrago kasmet vien dėl to, kad tokiam pyragui reikia ne vieno valgytojo, o kai jų nėra, tai ir pyrago nėra kur dėti. Nors pažįstama gyrėsi, kad sėkmingai jį išlaikė net iki Velykų. Čia kaip geras vynas ar gera mėsa – kuo ilgiau brandintas, tuo skanesnis. Be to, pyragas turi dar vieną gerą savybę – juo vaišinant svečius visada kyla daug emocijų, kalbų, aptarinėjimų, įspūdžių, pokštų ir gardaus juoko. Vien todėl verta pabandyti!“ – ragina pašnekovė.

Tiesa, pastebi: jei vaisius mirkysite alkoholyje, pyragas bus skirtas tik suaugusiems – mat nedidelis jo gabaliukas gali turėti apie 20 g alkoholio. Tad jei ketinate vaišinti ir vaikus, alkoholio reikia atsisakyti.

Brandintas kalėdinis pyragas

Reikės:
450 g sviesto,
250g rudojo cukraus,
9 kiaušinių,
1 a/š kepimo miltelių,
2 apelsinų sultys,
1 citrinos sultys ,
4 stiklinės miltų,
apie 2,2–2,4 kg džiovintų vaisių (razinų, spanguolių, džiovintų vyšnių, abrikosų, datulių, slyvų, figų, įvairių cukatų dėl spalvos),
250g migdolų,
nutarkuotų 2–3 apelsinų ir citrinų žievelių,
2–3 a. š. cinamono,
butelis tamsaus romo.

Gaminimas:

* Vaisius mirkyti porą parų rome.

* Gaminimo dieną sviestą ištrinti su cukrumi, po vieną sudėti kiaušinius, o paskui – ir visa kita. Pabaigoje – mirkytus vaisius.

* Kepti 2 val. 150 temperatūroje. „Kvapai bus dangiški“, – tikina Zina.

* Kai pyragas visiškai atvės, suvystyti jį į lininį rankšluostį ir dėti į konteinerį arba į puodą su dangčiu, blogiausiu atveju – į celofaninį maišelį ar kepimo rankovę. Svarbu, kad negautų oro, ir padėti bręsti, laukti Kalėdų.
* Per tą laiką du kartus aplankyti pyragą ir teptuku aptepti jį romu, o šventinį vakarą bus galima ragauti.

P. S. Tai, ką matote nuotraukose, yra gaminta iš pusės recepte nurodytų produktų
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją