„Ne vieną kartą esu sakiusi, kad cukinija yra tobula daržovių daržovė. Ir receptų su ja savo puslapyje turiu daugybę – nuo margašonio vyniotinio ir keptų cukinijų sriubos iki apkepų ir uogienių. Atrodo, ką čia iš jos beišspausi? Bet jei tavo virtuvėje nebeatsiranda naujų idėjų, naujų receptų, naujų technologijų ir interpretacijų, jei kasdien ratu suki tuos pačius patiekalus iš tų pačių produktų, – tavo virtuvė mirusi. Ne veltui save gerbiantys šefai, bijodami nuobodulį keliančios monotonijos, keičia restoranų meniu kiekvieną sezoną. Tai ir aš, vengdama savo virtuvės paralyžiaus ir smerties, kaskart stengiuosi ieškoti, atrasti ir pritaikyti kažką naujo. Ne visada pasiseka, bet šitie cukinijų suktinukai, mano akiai, yra tobulas užkandis“, – sako Zina Bružienė.

Ir paaiškina, kodėl cukinijų suktinukai yra puikus užkandis – dėl dviejų priežasčių. Pirma, dėl gaminimo paprastumo. Ir antra – puikaus suktinukų skonio ir tekstūros.

„Smagiai traškus viršus ir idealiai minkštas vidus, gurgždanti cukinija, tąsus išsilydęs sūris. Mėgėjams dar galima pasiūlyti česnakinio padažo su čilio prieskoniais ir traškių marinuotų daržovių“, – pasakoja Z. Bružienė. Traškių marinuotų daržovių receptą rasite čia.

Na o kam jau skiriasi seilės, štai ir receptas.

Cukinijų suktinukai

Reikės:
Cukinijos
kiaušinių
džiūvėsėlių
sūrio
kumpio
druskos ir prieskonių
aliejaus apšlakstymui

Gaminimas:

* Cukiniją sudrožiame juostelėmis, pamirkome suprieskoniuotame kiaušinių plakinyje, džiūvėsėliuose, uždedame riekelę sūrio, riekelę kumpio, suvyniojame į suktinuką, pašlakstome aliejumi ir kepame orkaitėje 220° apie 15 min.

* Svarbiausia, kad visiškai nereikia gaišti laiko apkepant cukinijų juosteles ir jos išlieka gaivios, neprisigėrusios riebalų.

* Skanūs ir karšti, ir šalti. Puikiai tinka vežtis į pikniką, nes laiko formą, neištyžta.
Cukinijų vyniotinis

Reikės:
cukinijos
4 didelių kiaušinių
česnako
pipirų, prieskonių
krapų
1 sauja sūrio

Įdarui:
250 g maskarponės sūrio
120 g šaltai rūkytos ar sūdytos lašišos
krapų
česnako
druskos, prieskonių

Gaminimas:

* Išsirenkime didesnę cukiniją, sutarkuojame, padruskiname, leidžiame išsiskirti sultims ir jas nuspaudžiame.

* Suplakame 4 didelius XL kiaušinius kaip omletui. Dedame nedaug druskytės, česnako ir pipiriukų pagal skonį.

* Tada sudedame nuspaustas tarkuotas cukinijas, saują tarkuoto bet kokio sūrio, išmaišome ir pilame į skardą ant kepimo popieriaus. Ant viršaus dedame plonai papjaustytų cukinijos gabaliukų ir vos vos jas padruskiname. Kepame apie 35 min 200 C.

* Prieš pabaigą įjungiame grilio režimą, kad griežinėliai dailiai paskrustų.
* Kol kepa, imame 250 gr maskarponės, dedame šiek tiek mėgstamų prieskonių, česnako, krapų ir 120 gr šalto rūkymo arba sūdytos lašišos. Gerai išmaišome iki vientisos masės.

* Iškeptą cukinijų omletą atvėsiname, nulupame popierių, aptepame įdaru ir susukame į vyniotinį. Leidžiame šaldytuve šiek tiek pagyventi ir sustingti, o tada jau patiekiame.
* Tinka su mėgstamais padažais, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis. Pjaustyti stenkitės taip, kad raštai iš apkepusių cukinijų griežinėlių švytėtų visu gražumu.

„Atrodo tikrai fantastiškai. Papuošus žalumynais, pomidoriukais, citrina galima drąsiai dėti ant šventinio stalo kaip puošmeną“, – pataria „Zinos virtuvėje“ autorė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją