Tinklaraštininkė Renata Šniolienė sako pomidorų jau senokai nebenokinanti – mat labai patinka iš jų gaminami produktai žiemai: džiovintų pomidorų milteliai, džemas, rauginti ir, žinoma, marinuoti žaliūkai. Tinklarštininkė dalijasi net trimis receptais, kuriems naudoja nesunokusius pomidorus.

Marinuoti žali pomidorai

Šiam būdui tinka tiek neprinokę, tiek jau truputį nokti pradėję pomidorai. Pirmiausiai tinklaraštininkė švariai išplauna ir iškaitina stiklainius, tačiau pabrėžia naudojanti tik naujus dangtelius, kuriuos nupliko verdančiu vandeniu.

Į kiekvieną stiklainį deda 1-2 česnako skilteles. Didesnius pomidorus pjauna perpus ar net į keturias dalis, vyšninius deda nepjaustytus.

Kaičia puodą su vandeniu ir jam užvirus nieko nelaukiant pila į stiklainius, sklidinai ir nestipriai užsuku dangtelius. Palieka iki atvėsta.

Vandenį iš stiklainių pila į matavimo indą ir iš jo į puodą, kuriame verda marinatą. Proporcijos tokios:
1 litras vandens
1 šaukštas druskos (30 g)
3 šaukštai cukraus (90 g)
1 šaukštas prieskonių marinavimui mišinio
150 ml obuolių acto

Užvirinus vandenį beria druską, cukrų ir prieskonių mišinį, maišant kaitina, kol druska ir cukrus pilnai ištirpsta, supila actą, įmaišo jį į marinatą. Jį pila ant pomidorų stiklainiuose, iki pat viršaus, stipriai užsuka dangtelį, stiklainį verčiu aukštyn kojomis ant rankšluosčio ir taip paruoštus stiklainius uždengia pledu.
Palieka, kol pilnai atvėsta ir neša į rūsį.

Jei jūsų namuose temperatūra neviršija +20C, šiuos konservus galite laikyti ir virtuvės spintelėje ar kitoje tamsioje vietoje, pataria R. Šniolienė.
Džiovinti žali pomidorai

„Jau kelintus metus džiovinu žalius, nespėjusius sunokti pomidorus. Džiovinu elektrinėje džiovykloje arba paskleistus ant kepimo popieriaus orkaitėje. Džiovinimas trunka panašiai tiek, kiek ir prinokusių, tik žalius džiovinu iki traškučių kietumo. Jų nekonservuoju aliejuje, kaip raudonų, bet laikau hermetiškame inde“, – dar vienu receptu dalijasi „Kūmutės virtuvė“ autorė.

Panaudojimo spektras kiekvienais metais vis plečiasi. Anksčiau juos naudodavo tik sriuboms gardinti – šios praturtėdavo spalva ir šviežių pomidorų aromatu.

Pernai dalį džiovintų pomidorų Renata sumalė kavamale ir žaliuosius miltelius ėmė dėti į gaminamą Ghi sviestą ar naminį sūrį, makaronų patiekalus, sriubas (spalvai ir tirštinimui). Žalių pomidorų skonis, kvapas ir spalva puikiai dera karštuose padažuose mėsai.

Pomdžemas – žalių pomidorų džemas

„Skaičiau nemažai straipsnių apie žalių pomidorų kenksmingumą sveikatai, bet termiškai apdorotus žaliuosius mokslininkai valgyti leido. Todėl juos konservuoju, džiovinu ir verdu nuostabius džemus“, – sako tinklaraštininkė pateikdama dar vieną puikų žalių pomidorų džemo receptą.

Dauguma gaminančių šį skanumyną naudoja žalių pomidorų ir citrinų derinį, o R. Šniolienei labai patiko sumanymas pakeisti citrinas apelsinais – su visa žieve ir net sėklomis.

„Skonis – karčiai saldus, džemas valgomas su varške, jogurtu, ledais, paukštiena, balta mėsa, visais sūriais. Žodžiu tik su grybais ne ? Aš juo gardinu pyragus ir pyragėlius, kartais net kokį torto lakštą sutepu. O dauguma ragavusių pasakojo negalėję sustoti ir suvalgę iš karto visą stiklainį“, – šypsosi virtuvėje eksperimentuojanti Renata.

Ir dalijasi tikromis istorijomis: vienas žvejys smarkiai susipyko su kolega, kuris bežuvaujant vienas tyliai iškabliavo stiklainį. Tinklaraštininkei teko girdėti ir apie susipykusius sutuoktinius, kurių vienas naktį tyliai baigė pomdžemą, kuriuo kitas ryte planavo gardinti varškę.

R. Šniolienė prisipažįsta kasmet verdanti vis daugiau džemo, nes mėgėjų būrys sparčiai gausėja, tačiau ragina visus ir patiems pasigaminti tikrai nesudėtingai paruošiamą pagardą.

Renata džemui naudoju tiek žalius, tiek truputį nokti pradėjusius pomidorus. Juos nuplauna ir stambia („burokine“) virtuvinio kombaino tarka sutarkuoja, išmatuoja gautą tūrį ir tarkius pila į puodą, kuriame virs džemas.

Vienam litrui pomidorų skaičiuoja
2 vidutinius apelsinus.

Kadangi naudoja ir žieveles, apelsinus prieš tai apie 15 min. pamirko sodos tirpale (5 v. š. 1 l vandens), tokiu būdu, sako, iš žievės pasišalina chemikalai, kuriais vaisiai būna nupurkšti. Ištraukusi iš sodos tirpalo, apelsinus perplauna švariu vandeniu ir sutarkuoja ta pačia virtuvinio kombaino tarka.

Tarkius pilu į pomidorų masę, pamaišo ir jungia pačią mažiausią ugnį, puodą pridengdama dangčiu taip, kad būtų plyšys garams išeiti. Palieka 4-5 h virti. Karts nuo karto permaišo. Kai masė sutirštėja, suberia

Cukrų.

Jo skaičiuoju 0,5 kg vienam litrui skaičiuotam pomidorų tarkių. Tada nuo puodo nesitraukia, maišo, kol cukrus ištirpsta, tai trunka apie 15-20 min. Karštą džemą supilsto į švarius stiklainius, užsuka, palaiko iki atvėsimo aukštyn kojom ant rankšluosčio ir neša į rūsį.
Patarimas: galima pilti citrinų sulčių ir, jei norisi tirštesnės konsistencijos, – naudoti pektiną.

Kaip sunokinti

Na o jei vis tik nenorite vartoti žalių pomidorų, augalų ekspertai pasakoja, kaip namuose juos sunokinti.
Nuskintus pomidorus rekomenduojama sudėti į popierinį maišelį arba indą su dangteliu ir padėti šiltoje vietoje.

Uždarame maišelyje ar inde pomidorų išskiriamos etileno dujos – natūralus augalų hormonas, kuris reguliuoja augalų augimą ir padeda augalams bręsti, krakmolą paversdamas cukrumi, tai paskatins daug greitesnį nokimą, rašoma ve.lt..

Tik būtina reguliariai tikrinti pomidorus ir atrinkti prinokusius vaisius.

Kitas būdas: rekomenduojama pomidorus dėti kartu su bananu, kad banano skleidžiamas etilenas skatintų žaliųjų pomidorų nokimą.

Marinuoti – geriausias būdas

„Neprinokę pomidorai yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis, natūraliai padedantis palengvinti vidurių užkietėjimą. Neprinokę žali pomidorai pasižymi įspūdingomis antioksidacinėmis, antidiabetinėmis, priešvėžinėmis, imuninę sistemą stiprinančiomis savybėmis“, – sako biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė.

Juose mažiau cukraus ir bendrai virškinamų angliavandenių. Žaliuose pomidoruose yra daug chlorofilo, žalios spalvos antioksidanto, kovojančio su oksidaciniu stresu ir padedančiu išvengti laisvųjų radikalų sukeltos ląstelių žalos.

Žalieji pomidorai yra kuklus pagrindinių maistinių mineralų šaltinis, juose yra nedideli kiekiai kelių tipų vitaminų, įskaitant B grupės vitaminus ir vitaminą K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą.

Neprinokę pomidorai yra sunkiau virškinami, todėl jų nerekomenduojama valgyti dideliais kiekiais. Juose yra ir toksiškų glikoalkaloidų, vadinamų tomatinu ir solaninu, kurie išnyksta, kai tik pomidorai sunoksta ir vaisiai tampa gardžiai saldūs. Atkreipkite dėmesį į tai, kad tomatinas ir solaninas yra labai atsparūs karščiui ir nesuyra pilnai juos termiškai apdorojant, t. y. verdant ar kepant. Vienas iš neprinokusių pomidorų tinkamų apdorojimo variantų – jų marinavimas, nes ilgo laikymo metu, toksinai lėtai suyra.

Mokslų daktarė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją