„Jei užpraeitais metais man būtų kas pasakęs, kad savaitgaliais gaminsiu džemus žiemai, būčiau pasukiojusi pirštą prie smilkinio ir greičiausiai dar ir įsižeidusi. Praėjusiais metais dar nedrąsiai išbandžiau keletą uogienių kalėdinėms dovanėlėms, o šiemet jau varau tiek, kad net stiklainių pritrūkau“, – juokiasi žemaitė iš Plungės.

Roma jau įsitikino, kad uogienės, džemai ar konservai yra stulbinančiai neįtikėtinas dalykas. Antai cukinijų nemėgstanti ir visiškai nevalganti Roma gali nesustodama šaukštais kabinti citrininį cukinijų džemą.

„Jis tikrai patiks net tiems, kas kasdieniame gyvenime cukinijos vengia. O obuolienė... Nėra komentarų – tiesiog kvepia Kalėdomis“, – savo entuziazmu Roma Labžentė uždegė jau ne vieną pagalvoti apie skanias kalėdines dovanas.

Savo virtą džemą ir uogienę Roma pilsto į nedidelius stiklainėlius ir išradingai juos dekoruoja.
„Kodėl maži indeliai? Nes valgant iš didelio stiklainio skonis nusibosta, o valgant iš mažų galima dažniau juos keisti. Be to, tokio dydžio stiklainiukas ir kaip dovana atrodo kur kas gražiau. Padarau etiketes, padekoruoju ir visi patenkinti“, – šypsosi pašnekovė.

Be jau paminėtų cukinijų džemo ir kvapniosios obuolienės Roma daliajsi ir kitomis idėjomis, tiksiančiomis dovanoti. Kas nemėgsta valgyti saldžiai, gali pagaminti marinuotų daržovių: svogūnų, morkų, pomidorų. Arba kepto pomidorų padažo.
Citrininis cukinijų džemas

1kg cukinijų (svoris jau nuvalytų)
500g cukraus
4vnt citrinų

1. Cukinijų odeles nupjausčiau, išskobiau sėklas ir supjausčiau jas kubeliais.
2. Citrinas gerai nuploviau ir nutarkavau žieveles. Perpjoviau citrinas per pusę ir kadangi esu paprašiau vyro išspausti sultis.
3. Į puodą sudėjau cukinijas, įpyliau šiek tiek vandens. Užkaičiau ir ant silpnos ugnies viriau tol, kol jos truputį suminkštėjo.
4. Nupyliau nuo cukinijų vandenį ir jas sutryniau.
5. Grąžinau ant silpnos ugnies, supyliau cukrų, citrinų žieveles ir sultis. Vis pamaišant viriau apie 50 minučių.

Apelsininė obuolienė

2kg obuolių (svoris jau nuvalytų)
500g cukraus
1 didelio apelsino
2v.š. aguonų

1. Obuoliams išpjoviau graužtukus ir visus patamsėjimus ant žievelių. Supjausčiau nedideliais kubeliais ir dėjau tiesiai į puodą.
2. Gerai nuploviau apelsiną ir nutarkavau jo žievelę. Baltą apelsino dalį (tą, kur slepiasi po žievele) nulupau, o patį apelsiną smulkiai supjausčiau ir sudėjau prie obuolių.
3. Ant silpnos ugnies užkaičiau puodą ir vis pamaišant viriau tol, kol obuoliai pradėjo minkštėti.
4. Subėriau cukrų ir apelsino žieveles, pakaitinau viską dar apie 10 min. Nuėmiau nuo viryklės, sukračiau aguonas ir gerai viską permaišiau.

Keptų pomidorų padažas

Pasidaviau ir aš masinei idėjai pagaminti keptų pomidorų padažą. Padažo jau ragavau, tad tikrai suprantu, kodėl dėl šio recepto ūžia visas instagramas.

2 kg pomidorų
Svogūnas
Daug česnako
Prieskoniai – 2v.š. druskos, čili, raudonėlis.

* Pomidorus ir svogūną stambiai supjausčiau, nulupau česnaką, sudėjau viską į kepimo formą, pabarsčiau druska, čili prieskoniais, raudonėliu.
* Dėjau į iki 180laipsnių įkaitintą orkaitę, o kepiau, kol truputį apskrudo krašteliai, maždaug 1val 20 min.
Išėmus viską sutryniau ir pakaitinau iki užvirimo. Išpilsčiau į mažus stiklainiukus ir viskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją