„Tinginys vaikystėje būdavo gana retas desertas mūsų namuose. Šį desertą atradau, kai mažoji sesutė rodė vis didesnį entuziazmą prisidėti prie maisto gaminimo, na o tinginys mokinantis ruošti desertus puikiai tiko. Taip ir atsirado tinginio receptas mano virtuvėje, gaminamas vėlais vakarais prieš naują darbo savaitę ar prie progos norint nustebinti draugus, kolegas,“ – apie atsiradusią aistrą tinginio gamybai pasakoja Milda.

Paklausus, kaip jaučiasi matydama žmones, besimėgaujančius jos gaminiais ir prašančius pakartoti, pašnekovė nedelsiant atsako: ,,Smagiai. Esu žmogus, mėgstantis išmėginti patiekalų naujoves, dar smagiau, kai eksperimentas pavyksta. Kaskart kolegoms tai tampa kaip rytinė mįslė prie kavos – atspėti, kokie ingredientai buvo naudojami gaminant tinginį. Mėgstu dalintis receptu, slaptais atradimais ar net pasisiūlyti pagaminti ypatingesnį tinginį įvairioms progoms. Mane tai skatina nesustoti eksperimentuoti ir vis maišyti skonius. Su kolegomis aptarinėjant skonių derinius dažnai kyla ir naujų idėjų, kokios dar skonių kombinacijos galėtų derėti”.

Milda pamini, kad jai mėgstamiausias kavos tinginio skonis: ,,Kadangi esu kavos mėgėja, šio tinginio skonis puikiai dera prie rytinio kavos puodelio. Esu mėginusi kavos tinginį gaminti su džiovintomis spanguolėmis – šis derinys dar ypatingesnis, kadangi pasikeičia tinginio konsistencija bei atsiranda šiek tiek rūgštelės. Žinoma, ne ką prastesnis pasirodė ir baltas varškės tinginys, šiek tiek sudėtingesnio gaminimo, tačiau gaivumo turintis tikrai daugiau. Žinote, bet jei reikėtų išrinkti geriausią skonį, mano atsakymą jau žinote,“ – teigia pašnekovė.

Kalbant apie klaidas, kurios dažniausiai pasitaiko gaminant tinginį Milda pabrėžia, kad svarbu laikytis kelių taisyklių: ,,Vienas iš mano patarimų būtų nesistengti šaldyti tinginio kameroje, kadangi patiektas kambario temperatūroje jis labai greitai suskystės ir nebus malonu jį valgyti rankomis. Patarčiau ilgiau laikyti šaldytuve, geriausia iki paros laiko. Na o gamindami jį pasitelkite vaizduotę ir, žinoma, mėgstamus skonius. Į tradicinį tinginio receptą galite įmaišyti beveik viską ką randate spintelėse – tai būtų riešutai, kokoso drožlės, džiovinti vaisiai, zefyriniai saldainiukai, tirpi kava, šaldytos braškės ar avietės iš močiutės – visai nesvarbu. Taip pat patarčiau vengti konservuotų produktų ar skystų uogienių, kadangi jos suskystins ir pačią masę, dėl ko tinginys ne taip gerai sustings ir greičiausiai teks desertu mėgautis kabinant šaukšteliu tiesiai iš formos“.

Kadangi beklausant Mildos pasakojimo, burnoje jau kaupiasi seilės, kaunietė dalijasi savo mėgstamo tinginio receptu:

Kavos tinginys su spanguolėmis

Jums reikės:

2 pakelių klasikinių sausainių
1 pakelis šokoladinių sausainių
1 skardinė kondensuoto pieno
180 g sviesto
3 v. š. tirpios kavos
Džiovintų spanguolių (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

1. Sausainius sulaužyti į atskirą indą, stengtis, kad gabalai nebūtų per dideli, tačiau ir nesutrinti sausainių į miltus.

2. Ant ugnies kaitinti sviestą, kol jis visiškai išsilydys, bet neužvirti. Į sviestą supilti kondensuoto pieno skardinę. Kai masė taps tolygi, tačiau dar nebus užvirusi, įdėti 3 šauktus tirpios kavos (jei norisi, galima įdėti ir kakavos miltelių – dėl saldumo ar spalvos). Viską kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė taps tolygi, ant silpnos ugnies, stenkitės, kad neužvirtų.

3. Masę supilti ant sausainių, įberti džiovintų spanguolių pagal skonį ir viską sumaišyti.

4. Gautą masę supilti į pasirinktos formos indą, išklotą kepimo popieriumi, ir laikyti šaldytuve mažiausiai per naktį, geriausia – bent 12-16 valandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)