„Mūsų šeimoje varškės patiekalai laukiami visų tiek vaikų, tiek suaugusių. Be varškės neįsivaizduoju savo gyvenimo, – šypsosi maisto tinklaraštininkė Kristina Naturjevienė, dažnai gaminanti patiekalus iš varškės ir su varške. – Juk tai puikus, naudingas ir universalus produktas, iš kurio galima paruošti gardžius pusryčius, pietus ar vakarienę. Galima saldžiau, sūriau, liesiau ar riebiau.“

Varškę mėgsta visa Kristinos šeima, tad, tikina, įvairius patiekalus su varške galėtų valgyti kasdien. Kristina vardija ir tai, ką gamina: apkepus, spurgytes ar bandeles, varškėčius, varškės desertus, įdarus su varške, padažus, kremus ir kt.

„Bet visgi, jei reiktų išrinkti dažniausiai gaminamų trejetuką, tai būtų: 1. Varškėčiai. 2. Apkepas. 3. Lietiniai su varške“, – sako Naturjevienė.

Na o vasaros antroje pusėje, kai daržuose ima tįsti cukinijos, galimybės, ką gaminti, dar labiau išsiplečia.

„Oi su tom cukinijom – kur tik aš jų nesugalvoju pridėti. Kartą pagalvojau, išbandysiu jas su varške. Ir dabar žinau, kad kepsiu dar ne vieną kartą, nes šis varškės ir cukinijų apkepas patiko visiems, net mano sūnui, kuris cukinijų tikrai nemėgsta. Na ir kaip gali nepatikti: minkštas, sultingas, purus – apkepas yra labai gardus“, – džiaugiasi „Maisto mėgėja“ tinklaraštininkė.

Na o šeimininkėms ir šeimininkams, kurie keps apkepą pagal šį receptą, Kristina pataria rinktis geltonos spalvos cukiniją – apkepe jos nesimato. Žinoma, jei naudosite žalią cukiniją, apkepo skonis nė kiek nesuprastės.

Kristina pataria ir cukraus kiekį regiliuoti pagal save – juk vieni mėgsta saldžiau, kitiems patinka sūriau.

„O manų kruopas galima keisti kukurūzų krakmolu ar ryžių miltais, bet su manų kruopomis mums skaniausia. Varškės apkepas turi tokią savybę, kad kepdamas iškyla, o iškeptas šiek tiek nusėda, tai patarčiau kepti mažesnio skersmens kepimo inde, kad apkepas būtų aukštesnis,“ – pataria Kristina.

Beje, apkepui kaunietė pataria naudoti jaunas cukinijas, o jei didesnė, verta nulupti žievelę. „Svarbu nebijoti eksperimentuoti“, – skatina tinklaraštininkė ir kviečia išbandyti.

Varškės apkepas su cukinija

Reikės:

400 g cukinijos
0,5 šaukštelio druskos
800 g varškės, 9%
100 g cukraus
80 g manų kruopų
1 šaukštelio vanilinio cukraus
4 kiaušinių
30 g sviesto
Cukraus pudros (nebūtinai)

Kaip gaminti:

* Burokine tarka sutarkuoju cukiniją. Jos spalva visai nesvarbi, bet aš rinkausi geltoną, nes mano sūnus priešiškai nusiteikęs cukinijų atžvilgiu. Tad įdėjau geltoną ir niekas nepastebėjo, kad valgė apkepą su cukinija.

* Ant tarkuotos cukinijos beriu 0,5 šaukštelio druskos. Išmaišau ir palieku apie 10 minučioų pailsėti.

* Į kitą dubenį verčiu varškę, beriu cukrų, manų kruopas, šaukštelį vanilinio cukraus. Įmušu kiaušinius.

* Per 10 min dubenyje su sutarkuota cukinija atsirado skysčio, nusiunkiu jį. Nusunktą cukiniją dedu į dubenį su varške. Maišytuvu viską sutrinu iki vientisos masės. Ji bus tiršta.

* Į kepimo indą 26 cm skersmens įtiesiu kepimo popierių. Verčiu visą varškės masę. Mantele sulyginu paviršių.

* Nedideliais gabalėliais supjaustau 30 g sviesto, kurį tolygiai išdėlioju – įspaudžiu į būsimo apkepo paviršių.

* Kepu įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą, įjungusi programą „viršus apačia“, be vėjelio.

* Po valandos orkaitę išjungiu ir palieku apkepą dar 10 min pailsėti orkaitėje (nebūtinai).

* Tuomet traukiu apkepą lauk iš orkaitės. Apkepas šiek tiek nusės, bet taip ir turi būti – nieko baisaus.

* Perkeliu apkepą (su kepimo popieriumi) į lėkštę ar ant lentelės. Apibarstau paviršių cukraus pudra (nebūtinai). Metas ragauti.

* Skanu ir labai kapnu! O su kuo valgyti, skonio reikalas: su uogiene, grietine, jogurtu, šviežiomis ar trintomis uogomis!

Skanaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)