Naujas veterinarijos klinikų tinklas „Dr. Vet“, kartu su PLC Panorama ir didžiaisiais Vilniaus gyvūnų globos namais – VšĮ Lesė, VšĮ Tautmilės Globa, VšĮ Naminukai, VšĮ Beglobiai, VšĮ SOS Gyvūnai ir Všį Geri Namai inicijuoja socialinę iniciatyvą kreipdamiesi į visuomenę, primindami, jog gyvūnas – ne dovana, bei skatina nedėti augintinio į savo pirkinių krepšelį.

Katės ir šunys reikalauja 10 – 20 metų finansinių ir emocinių įsipareigojimų

Augintinis – tai didelė atsakomybė ir papildomi įsipareigojimai. Jis visada privalo būti ne tik pašertas bei prižiūrėtas, bet gyvūnui, kaip ir žmogui, yra reikalingas dėmesys ir rūpestis - apie tai pranešime žiniasklaidai primena „Dr. Vet“ Vytenio klinikos veterinarijos gydytojas Žygimantas Besakirskas.

Praėjus šventėms, žmonės kreipiasi į prieglaudas norėdami atiduoti „dovanas”, kurios buvo nebūtinai priglaustos iš prieglaudos, bet ir nupirktos. Liūdniausia, kad dažniausiai dovanos gavėjas ne tik nežino, kad artimieji planuoja jam įteikti tokią „dovaną“, bet ir lieka nemaloniai nustebintas. Pasak gyvūnų globos namų „Lesė” komunikacijos vadovės Dianos Makarovaitės, yra pasitaikę ir tokių atvejų, kai šuo tapo kalėdine dovana žmogui, kuris paniškai bijo šunų.

D. Makarovaitė teigia, jog jau kelerius metus, kalėdiniu laikotarpiu, augintinio pasiėmimas iš prieglaudos būna sustabdytas, o norintys, kviečiami luktelti ir augintinį įsigyti sausio mėnesį. Taip siekiame apsaugoti, kad gyvūnai nebūtų paimti kaip dovana, o sausį negrįžtų atgal ir nepatirtų papildomo streso.

Lengvabūdiškas įsigijimas gali sukelti stresą ne tik dovanos gavėjui, bet ir pačiam gyvūnui, jei po to reikia jį perduoti kitam šeimininkui, grąžinti veisėjui ar atiduoti į globos namus. Socialinės kampanijos „Gyvūnas – ne dovana“ tikslas – priminti, jog gyvūno įsigijimas yra finansinis ir emocinis įsipareigojimas 10–20 metų, tad toks sprendimas turi būti gerai apgalvotas.

Naujo veterinarijos klinikų tinklo „Dr. Vet“ ir PLC Panorama inicijuotos socialinė iniciatyvos metu siekiama kreiptis į visuomenę, primenant, jog gyvūnas – ne dovana, bei skatinti nedėti augintinio į savo pirkinių krepšelį. Nuo gruodžio 17 iki sausio 2 dienos, PLC Panorama, galima bus išvysti augintinių, paimtų iš globos namų, nuotraukų parodą bei paskaityti jų istorijas, kviečiančias atkreipti dėmesį į pagrindinę socialinės akcijos perduodamą žinutę.