Nepadauginkite pašaro. Pašaro duokite tik tiek, kiek reikia, atsižvelgdami į augintinio aktyvumą, svorį ir amžių. „Kiekvienas gamintojas turi savo nustatytas rekomenduojamas pašaro normas, kurių laikantis pašaro užteks ilgesniam laikui ir augintinis gaus pakankamai maistinių medžiagų, bus energingas“, – pabrėžia J. Bartkus.

Jo teigimu, dažna šeimininkų klaida – pridėti daug pašaro į dubenėlį ir palikti augintiniui, taip ne tik švaistomas pašaras, bet galima net pakenkti gyvūnui. Pašnekovas aiškina, kad daugelis šunų neturi saiko jausmo, todėl palikus pašaro, kad gyvūnas ėstų kiek nori, atsiranda rizika susidurti su sveikatos problemomis – virškinimo sutrikimais, nutukimu.

Kita vertus, katės saiko jausmą dažniausiai turi, tačiau normuoti pašarą vis tiek reikia. „Taip bus galima stebėti augintinio mitybos įpročius, sumažės ir sveikatos problemų rizika. Laikantis gamintojo nurodytų normų ne tik galima sutaupyti, bet ir padėti keturkojams jaustis gerai“, – sako J. Bartkus.
Julius Bartkus

Brangiausias pašaras – nebūtinai kokybiškiausias. Renkantis pašarą, kaina neturėtų būti vienintelis indikatorius, kuris apibūdina jo kokybę – svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį. „Peržvelgus sudėtį, reikėtų stebėti koks yra pagrindinis pašaro ingredientas. Šunys ir katės yra mėsėdžiai, tad mėsos ir jos produktų sudėtyje turėtų būti daugiausia.

Taip pat svarbu įsitikinti, kad sudėtyje yra taip reikalingų maistinių priedų – vitaminų, mineralų, riebiųjų rūgščių, kitų naudingų elementų“, – akcentuoja specialistas. Pasak jo, toks pašaras užtikrins augintinio sveiką ir pilnavertį gyvenimą, taip pat, kad bus gaunamos visos reikalingos medžiagos. Be to, toks pašaras nebūtinai bus brangus.

Verta žinoti ir tai, kad kuo pašaro kokybė geresnė, tuo augintiniui jo reikės mažiau. Taip yra dėl to, kad gaminant aukštesnės kokybės pašarą, naudojami aukštos kokybės ingredientai, kurių maistinė vertė kur kas didesnė, dėl to ir sausas pašaras ar konservai yra maistingesni. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad augintinis ėsdamas pašarą turi jaustis gerai – reguliariai tuštintis, vartoti pakankamai skysčių, neturėtų vemti ar susidurti su kitomis virškinimo problemomis.

Didžiąją mitybos dalį turėtų sudaryti pagrindinis pašaras. Kaip aiškina J. Bartkus, šunims kaip pagrindinį maistą geriausia rinktis sausą pašarą. Jei jis kokybiškas ir visavertis, jo pakaks pilnai patenkinti augintinio mitybos poreikius. Konservus ar skanėstus reikėtų rinktis tik siekiant paskatinti augintinį už tinkamą elgesį, gerai atliktas dresūros užduotis ar lankantis kirpykloje, veterinarijos klinikoje.

Kačių šeimininkai neretai kaip pagrindinį pašarą renkasi konservus. „Renkantis tokį maistą taip pat svarbu atsižvelgti į sudėtį ir įsitikinti, kad pašaras yra visavertis, o ne tik pašaro papildas, skirtas tik palepinti. Aukštos kokybės visavertis konservuotas pašaras pilnai patenkina katės mitybos poreikius ir užtikrina, kad organizmas gautų reikiamą skysčių kiekį. Dažnai šeimininkai skundžiasi, kad katės atsisako lakti vandenį“, – aiškina specialistas.

Pirkite tinkamo dydžio pakuotę. Katės yra išrankios, J. Bartkaus teigimu, joms dažnai atsibosta ilgą laiką valgomas tas pats maistas. „Gali būti, kad katė atsisakys ėsti ilgai atidarytoje pakuotėje buvusį pašarą, o šeriant katę konservais, vertėtų apskritai rinktis mažą pakuotę. Kartais didelę sauso pašaro pakuotę tenka išmesti, vien dėl to, kad katei jis jau pabodo ar ilgiau pastovėjo“, – sako specialistas.

Pasak jo, šunų augintojams taisyklės kitokios. Renkantis didelę pašaro pakuotę tikrai galima sutaupyti, nes šunys dažnai nėra tokie išrankūs, kaip katės ir pašaras per ilgą laiką nepabosta. Pašnekovo teigimu, dažnai didesnes pakuotes pirkti apsimoka, o pamatyti kainų skirtumą galima pažvelgus į kilogramo kainą. „Šunims pašaro keisti dažnai nerekomenduojama, todėl tikrai galima pirkti didesnę pakuotę“, – pasakoja „Zoobazės“ atstovas.

Pasinaudokite akcijomis, dalyvaukite lojalumo programose. „Kai jau pažįstate savo keturkojį ir žinote, koks pašaras ir skanėstai yra jo mėgstamiausi ir labiausiai tinka, stebėkite akcijas ir nuolaidas gyvūnų prekių parduotuvėse – taip galima sutaupyti dar daugiau“, – sako J. Bartkus. Anot jo, verta dalyvauti ir lojalumo programose, kurios neretai suteikia papilomų nuolaidų, dovanoja nemokamą pristatymą ir teikia įvairių papildomų naudų.