Moteris gyvena baimėje: kaimynai puola ir ją, ir jos augintinį

„Aš noriu saugiai ir oriai gyventi su savo šeima ir niekada nebijoti, kad kaimynai gali sumušti, apipilti chemikalais, užnuodyti šunį ar kitaip nuskriausti“, – sako Rita.

2015 metais atsikrausčius į namą Kauno mieste, netrukus Rita susidūrė su kaimynų grasinimais, kurie ilgainiui tapo veiksmais. Moteris teigia nežinanti jokios aiškios priežasties, kodėl pašlijo iš pradžių buvę normalūs santykiai. Sulaukusi grasinimų, moteris kreipėsi į pareigūnus, tačiau, anot jos, į pareiškimus nebuvo reaguojama.

„Šiuo metu agresija išreiškiama ne tik prieš mane asmeniškai, bet ir prieš mano šunį. 2019 m. spalio 10 d. mano šuo buvo apnuodytas galimai pelių ar žiurkių nuodais. Kaimynas 2019 m. birželio 17 d. eidamas pro šalį iš niekur nieko su skėčiu praskėlė šuniui galvą. Net negalėjau patikėti, kad agresiją ir neapykantą prieš žmogų galima taip pat perkelti ir prieš gyvūną“, – stebisi Rita.
Laiptinė

Anot jos, skundai ir pareiškimai dėl grėsmės gyvybei ir sveikatai buvo netiriami, kol 2015 m. lapkričio 19 d. ji buvo sumušta kaimyno.

„Man, moteriai, šis vyras kumščiu smogė į krūtinę. Nuo smūgio trenkiausi galva į sieną ir dėl šios veikos Kauno apylinkės teismo baudžiamojoje byloje kaimynas pripažintas kaltu ir nuteistas. Kiek suprantu, tai kaimynus tiek supykdė, kad jie, nežiūrint į nieką, pradėjo atvirai smurtauti. Šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo – kaimynė bendro naudojimo koridoriuje man spyrė koja į šoną. Minimi asmenys pastoviai bando įrodyti, kad neva jie yra senyvo amžiaus, neįgalūs, ir dėl to neva ne aš, bet jie yra skriaudžiami“, – aiškina Rita.

Taip pat Rita yra surinkusi vaizdo įrašų, kaip kaimynai mėto į jos kiemą šiukšles – anot jos, šiukšlės yra mėtomos iki šiol, tačiau po vieno incidento moteris net bijo kažką kaimynams dėl to sakyti.

„Pernai metais pasibeldžiau į kaimynų buto duris, norėdama paprašyti, kad kaimynai susirinktų šiukšles, kurias vėl sumetė į mano asmenini kiemą. Duris atidarė kaimynė ir pylė ant manęs kažkokio skysčio – aš patyriau cheminį akių rainelių 1 laipsnio nudegimą ir viršutinės kūno dalies nudegimą. Šiai dienai mano kaimynė yra teisiama už šį nusikaltimą Kauno apylinkės teisme“, – teigia moteris.

Smurtas

Į kaimynų konfliktus pareigūnai reagavo jau 5 kartus

DELFI susisiekė su Ritos kaimynais, tačiau šie komentuoti konfliktų su moterimi atsisakė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Justina Kazragytė patvirtina, jog pareigūnus viso yra pasiekę 5 pranešimai, susiję su minėta kaimynyste. Iš įvykių galima spręsti, jog konfliktuoja abi kaimynystės pusės.

Pernai metais, be minėtų skundų dėl patirtų sužalojimų, pareigūnams teko sulaukti pranešimų dėl užstatyto įvažiavimo į kiemą, triukšmo vėlaus vakaro metu, konfliktų tarp pranešėjos ir nepilnamečių asmenų.

J. Kazragytė patvirtina, kad moteris yra kreipusis dėl augintinio sužalojimo, tačiau šio įvykio įrodyti ir patvirtinti nepavyko.

„Liepos 8 d. gautas moters pareiškimas dėl šuns sužalojimo. Išnagrinėjus surinktą medžiagą ir nenustačius nusikalstamos veikos požymių pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 310 str. 1 d. dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą“, – aiškina J. Kazragytė.
Žiaurus elgesys su gyvūnais

Saugią kaimynystę kuria patys kaimynai

Kad konfliktai tarp kaimynų nepasikartotų, J. Kazragytė pataria visuomet kreiptis į pareigūnus, o kaimynus ragina draugiškai ir taikiai spręsti kylančias problemas, nedarant teisės pažeidimų.

Vieną iš tyrimų dėl moters sužalojimų kontroliavusi ir jam vadovavusi Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 3-ojo skyriaus prokurorė Laima Bereikaitė prideda, kad darni kaimynystė – pačių gyventojų rūpestis.

„Saugią ir ramią kaimynystę turi kurti patys kaimynai. Iškilus pavojui, kiekvienu atveju asmuo turėtų kreiptis bendruoju pagalbos telefonu“, – aiškina ji.