Žinios: mūsų kuriamos ir menininkų reflektuojamos

Panoramos“ veidas pristatė specialią laidą „Kuriame žinias“, kurioje buvo galima pamatyti ištraukas iš šiemet tarptautinėje ir lietuviškoje programoje pasirodysiančių spektaklių. Šiemet jų – net septyniolika: rugsėjo 29 – spalio 14 dienomis Vilniuje vykstant tryliktosioms „Sirenoms“, scenoje bus galima išvysti vienaip ar kitaip šiemetinę festivalio temą – naujienų srauto, žinių kūrimo fenomeną – nagrinėjančius scenos kūrinius.

Pasak festivalio direktoriaus Martyno Budraičio, „žinias kuriame mes visi: žinių vedėjai, tie, kas rašo tekstus žurnaluose, laikraščiuose, dalinasi žiniomis internetiniuose dienoraščiuose ar socialinių tinklų sienose, žinias kuria žurnalistai bei informaciją skleidžiantys ir komentuojantys, žinias kuria fotoreporteriai, fotožurnalistai, ir visi, turintys telefonus su fotokamera bei prieiga prie internetinio ryšio. Tai, kaip mes gyvename ir kuo dalinamės tampa informacija naujienų portaluose ir televizorių ekranuose, o šiemet festivalio programoje – meninė tų žinių, naujienų ir šiandieninių aktualijų refleksija“.

Ilgai laukti svečiai

Šiemet festivalio žiūrovams suteikiama neeilinė proga susipažinti su lenkų teatro genijumi tituluojamo režisieriaus Krzysztofo Warlikowskio spektakliu „Varšuvos kabaretas“, spalio 10-11 dienomis vyksiančiu LNDT Didžiojoje salėje ir šveicarų teatro grand‘o – Christopho Marthalerio spektakliu „Karališko dydžio", žiūrovus į LNDT Didžiąją salę pakviesiančiu spalio 14 d. 19 val. Anot festivalio meno vadovės Audros Žukaitytės, K. Warlikowskis ir Ch. Marthaleris – itin seniai laukti festivalio svečiai: „Labai džiaugiamės pagaliau galintys grąžinti į Lietuvos žiūrovų akiratį Vilniuje kadaise jau viešėjusius menininkus. Prieš dvylika metų Vilniuje pristatytas Warlikowskio spektaklis „Apvalytieji“ nepaliko abejingų, tad tikiu, kad anąsyk spektaklį mačiusieji negalės praleisti galimybės susipažinti su vienu naujausiu šio kaimynystėje kuriančio režisieriaus darbu. Kaip ir su Marthaleriu – Lietuvoje ar užsienio festivaliuose – susipažinusi auditorija, tikiu, karštai laukia dar vieno muzikinio pasimatymo“.

Teatro festivalio "Sirenos" pristatymas

Greta daliai Lietuvos auditorijos jau pažįstamų pavardžių tarptautinėje programoje atsidurs ir pirmąsyk Vilniuje pasirodysiantys Izraelio menininkai: spalio 13-14 dienomis Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje žiūrovų lauks Nadavo Bossemo ir Adili Liberman specialiai Lietuvai adaptuotas interaktyvus spektaklis-ekskursija „Ginkluotos merginos. Vilniaus atgavimas“. Humoristinis ir aštrus, politiškas ir nepatogus Izraelio kūrėjų pasirodymas kvies žiūrovus kitomis akimis pažvelgti į savo šalies, tautos istoriją, paklausti savęs, ką mes iš tiesų žinome apie savo praeitį, o kas viso labo tėra fiktyvūs naratyvai.

Keturi šiandieninės Europos veidai

Šiemet tarptautinę „Sirenų“ festivalio programą pradės projektas „Europolis“, pristatomas bendradarbiaujant su Goethe's institutu. „Europolis“ – tai projektas, kuriame menininkai iš Europos – teatro, kino kūrėjai, rašytojai, aktoriai, muzikantai, aktyvistai – dokumentuoja Senojo pasaulio virsmą naujuoju.

„Europolio“ kūrėjai dėlioja skirtingą šiandieninės Europos veidų mozaiką: lietuvių kūrėjų jis matomas kaip pavargusios kasininkės veidas, puoštas juodo humoro makiažo prisilietimu ir muzikaliai linkintis „Geros dienos!“, portugalai piešia krauju ir prakaitu apšlakstytą karingos fizionomijos veidą spektaklyje „Pirmadienis: atsargiai iš dešinės“. Vokiečių trupės „Machina eX“ pristatomas Europos veidas – tai informacijos srauto, interaktyvių sprendimų ir sąžiningo pasirinkimo paieškų kombinacija spektaklyje „Nutekėjimo pamokos“, o tuo tarpu graikai griebiasi šluotų ir tikrų valytojų-imigrančių pavidalu braižo multikultūrinės pietų Europos veido kontūrus muzikaliame pasirodyme „Švarus miestas“.

Lietuviško teatro panorama ir platesnis kontekstas

Kaip teigia užsienio svečių ir lietuviškosios programos koordinatorė Viktorija Ivanova, šiemet festivalyje apsilankys apie trisdešimt teatro ekspertų iš Čekijos, Estijos, Italijos, Jungtinės karalystės, Lenkijos, Norvegijos, Prancūzijos, Rusijos ir Švedijos. Jiems bus pristatyti Oskaro Koršunovo spektakliai „Eglė žalčių karalienė“ ir „Apvalytieji“, Eimunto Nekrošiaus „Bado meistras“, Agniaus Jankevičiaus „Ledas“, Gintaro Varno „Oidipo mitas“.

Teatro festivalio "Sirenos" pristatymas

Užsienio ekspertams įdomios ne tik Lietuvos teatro grandų pavardės, bet ir naujoji scenos meno kūrėjų panorama. Šiemet toje panoramoje – Pauliaus Pinigio Klaipėdos jaunimo teatre sukurtas spektaklis „Šauktiniai“, Olgos Lapinos ir Lietuvos rusų dramos teatro kolektyvo teatrinis žaidimas „Kodas: HAMLET“, lėlių ir objektų teatro trupės „459“ instaliacija vienam žiūrovui „Meile, don’t stop“ bei jaunųjų O. Koršunovo mokinių pristatomas Karolio Vilko režisūrinis debiutas „Vaikystė“.

„Į teatro festivalį kviečiame ne tik žiūrėti spektaklių, – pasakoja A. Žukaitytė, – kviečiame ir plačiau pažinti šiandienos teatrinį kontekstą: nuo pat rugsėjo 29-osios teorinių žinių ištroškusius kvies šeštoji jaunųjų teatro kritikų konferencija, šiemet dėmesį sutelksianti į jaunuosius kūrėjus, o prijaučiančius kinematografinei kalbai kviesime pamatyti Warlikowskio ir Marthalerio spektaklių kūrimo užkulisius dokumentiniuose filmuose, susipažinti su jaunų ir talentingų Lenkijos dramaturgų tekstų ekranizacijomis bei nepamiršti tradicinių susitikimų su užsienio teatro kūrėjais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją