V. V. Landsbergis prisimena vieną ukrainiečių berniuką, kuris stovykloje pasakojo kare netekęs tėčio. Vis dėlto, jo balse buvo justi ir pasididžiavimo gaidelė – tėtis nukovė septynis priešus. „Aš juo didžiuojuosi, tik taip juos nugalėsime, mirtis kare neišvengiama“, – kalbėjo berniukas.

Kiekvieną vasarą V. V. Landsbergio vasaros stovyklose pabūna apie trisdešimt ukrainiečių vaikų. Rašytojas, kino režisierius, taip pat ir kiti Lietuvos kino režisieriai su vaikais kuria filmus, stato spektaklius.

„Toks susikalbėjimo būdas vaikams aktualus ir įdomus, tarsi psichoterapija, galimybė kalbėti netiesiogiai. Nėra paprasta atvirauti su vaikais, atvykusiais iš fronto miestelių. Paslapties šydas nukrinta tik į stovyklos pabaigą, kai vaikai patiki vadovais, pradeda jiems pasakoti savo išgyvenimus. Dažnai tie pasakojimai gluminantys ir labai jautrūs, nežinai, ar turėsi stiprybės juos išgirdęs neverkti, nepalūžti“, – pasakoja V. V. Landsbergis.

V. V. Landsbergis

Ukrainiečių vaikų egzistencinis akivaizdumas, jis sako, atsiskleidžia filmuose, kuriuos su vaikais kuria stovyklos vadovai. Kurdami filmą „Portretai užrištomis akimis“ vaikai su vadovais žaidė tokį kino žaidimą: užrištomis akimis ieškojo vietos, kurioje galėtų jaustis saugūs. Išsirinkę tokią vietą jie pasakojo apie savo jausmus, kuriuos jiems kelia prisiminimai apie pirmąją karo Ukrainoje dieną. „Saugumo jausmas juos skatino kalbėti labai atvirai“, – prisimena stovyklos vadovas ir pasakoja, kad po stovyklos šis filmas buvo rodomas Ukrainoje.

Į stovyklą atvykusiems lietuvių vaikams V. V. Landsbergis visada demonstruoja kartu su ukrainiečių vaikais sukurtus filmus. Jis įsitikinęs, kad mūsų vaikai iš ukrainiečių gauna vertingų žinių apie jų liaudies dainas, sakmes, temperamentingus šokius ir tai, kuo galima išsklaidyti savo baimes: „Tokie filmai tarsi primena, kad turime būti pasirengę, jei kartais priešas užeitų. Susidūrimas su mirties baime – natūralus jausmas, kiekvienas jį nešiojamės savo viduje. Toji pažintis gera, tik susitikęs su ja, tik ją priėmęs gali keisti požiūrį. Neseniai buvau Amerikoje, vienoje lietuviškoje mokykloje norėjome rodyti mūsų filmą „Poetas“. Tačiau mokyklos vadovai nusprendė, kad filmas per žiaurus, kad vaikams nereikia žiūrėti, kaip nušaunamas žmogus, nereikia matyti kraujo. Bet pasaulis, deja, yra dvipolis, jame daug žiaurumo, atėjus priešui į namus, turi būti pasirengęs. Tragedija yra edukuojantis žanras, turi liūdesį pereiti, kitaip būsi lėkštas, nepatyręs žmogus. Ukrainoje dabar stovi skausmo vartai, mes turime pro juos praeiti. Ukrainiečių vaikų sukurti filmai žadina atjautą, norą prisidėti, paremti. Be atjautos mes – robotai.“

Kino režisierius įsitikinęs, kad filmai vaikams yra saugi erdvė su savo baimėmis susitikti, susipažinti ir sustiprėti. Būtent dėl to V. V. Landsbergis savo stovyklose dažniausiai kuria filmus apie partizanus, kviečia vaikus nerti į lietuviškų mitų, folkloro pasaulį, prisiminti lietuviškas dainas. Režisierius pasakoja, kad lietuvių vaikai sparčiai praranda tai, ką ukrainiečių vaikai dar turi, – prigimtinį savo šaknų ir paveldo jausmą.

„Ir tai nėra atsilikimas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Košmaro, nelaimės akimirką prabunda tiesa: kai nutinka kažkas baisaus, juk nieko daugiau negali daryti – tik melstis ir dainuoti. Ir aš, kai užeina tamsos būklės, pasiimu gitarą, dainuoju liaudies dainas. Dainuoju, dainuoju, kol išdainuoju liūdesį“, – jis sako.

Kad Ukrainos našlaičiai pasiektų Lietuvą ir V. V. Landsbergio stovyklą Anykščių rajone, kasmet pasistengia organizacija „Stiprūs kartu“. Gegužės 18 dieną tiesiogiai iš Vilniaus Lukiškių aikštės TV3 transliuos paramos koncertą „Laisvės vaikams“. Geriausi šalies atlikėjai susibūrė dėl bendro tikslo – padovanoti Ukrainos karo našlaičiams ramią vasarą ir nepamirštamas emocijas.

Į Lietuvą bus pakviesta 500 vaikų, kurių kasdienybę sugriovė karas, kurie patyrė netektį – neturi vieno ar abiejų tėvų, gyvena globos namuose, pas senelius ar tolimus gimines.

Paramos koncertas „Laisvės vaikams“ simboliškai įtvirtins ir naują datą kalendoriuje – pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje trečiąjį gegužės penktadienį švenčiama Vaiko diena. O gegužės 18 dieną, šeštadienį, vilniečiai ir miesto svečiai laukiami Lukiškių aikštėje.

Pasirodymus koncertui jau rengia atlikėjai Jessica Shy, Monika Liu, Monique, DJ Nevykėlė, Evgenya Redko, Silvester Belt, Free Finga, Gabrielius Vagelis, Jovani, Jurga Šeduikytė, Paulina Paukštaitytė, Eglė Jurgaitytė-EGLLE, Rokas Yan, Angelou, grupės „ba“, „Jauti“, „Mėlyna“, „Shower“.

„Stovykloje ukrainiečių vaikams stengiamės sukurti namų erdvę, juos išklausyti ir pralinksminti. Lengva pajusti, kad vaikai tai vertina. Toji patirtis nepaprastai vertinga ir mums – karai ateina patikrinti, kiek esi egoistas ir kiek – žmogus. Turime būti dėkingi ukrainiečiams ne tik už tai, kad jie lieja kraują už mus, bet ir už tai, kad moko atjautos ir brolystės“, – sako V. V. Landsbergis.

Vienas kelialapis į vasaros stovyklą Lietuvoje našlaičiams iš Ukrainos kainuoja apie 800 eurų. Į kelialapio kainą įeina vaikų kelionė iš Ukrainos, nakvynė kelionėje, draudimo išlaidos, stovykla Lietuvoje ir atsisveikinant organizatorių kiekvienam vaikui įteiktas Rugsėjo 1-osios rinkinys.

Paramos koncertas „Lietuva – laisvės vaikams“ – gegužės 18 d. iš Vilniaus Lukiškių aikštės per TV3 televiziją. Koncerto organizatoriai – „Stiprūs kartu“, „Vertimedia“, partneriai – Vilniaus miesto savivaldybė, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, TV3, UNIQA vanduo, prekybos ir laisvalaikio centras MEGA, „Draudimo bitės“. Prisidėti galite ir jūs – aukokite jau dabar. Trumpasis numeris 1409 – auka 5 EUR.

Šioje nuorodoje – ukrainiečių vaikų ir V.V. Landsbergio sukurtas filmas „Portretai užrištomis akimis“