Klausytojai turės progą išgirsti fortepijono, smuiko, violončelės virtuozus, seniausiai Baltijos šalyse įkurtą Liepojos simfoninį orkestrą, garsėjantį savo ypatingu „gintariniu“ skambesiu, bei unikalų styginių kvartetą – Stradivari Quartet, kurio visi keturi nariai griežia žymiausio styginių instrumentų meistro – Antonio Stradivarijaus kurtais instrumentais.

Klasikinės muzikos koncertai – Gariūnuose

„Įsivaizduojame, kad išgirdęs apie festivalį ir jo vietą, ne vienas perklausė: KUR!?” – sako festivalio organizatoriai. Taip, vieta išties netikėta, neįprasta, moderni ir labai nauja. Tačiau ji pasirinkta neatsitiktinai. Klasikinės muzikos koncertui būtini trys ingredientai, tai – aukščiausio profesionalumo atlikėjai, aukščiausio lygio muzikos instrumentai ir puiki akustika.

Anot festivalio rengėjų, Gariūnų verslo parkas visą tai turi. Akustika, kuri yra būsimoje festivalio koncertų erdvėje gali lygiuotis su geriausiomis koncertų salėmis. Tokia ji gavosi visiškai atsitiktinai, statant centrą.Ši 500 vietų erdvė bus specialiai pritaikyta ir paruošta koncertams festivalio metu. Jau visus metus džiuginantis išrankiausius atlikėjus ir klausytojus fotepijonas Steinway & Sons taip pat pasitarnaus ir šiame festivalyje. Klasikinės muzikos koncertai nėra naujiena Gariūnų verslo parkui. Prieš metus 2014 m. spalio mėnesį čia buvo atidaryta Kamerinė 220 vietų koncertų salė, kuri buvo specialiai suprojektuota akustinei muzikai. Šioje salėje sėkmingai vyko apie dvi dešimtys renginių, kurių dauguma klasikinės muzikos koncertai. “Pirmųjų koncertų klausytojai savotiškai netgi bijojo apsilankyti koncerte Gariūnuose. Nemažai jų svarstė, ar čia yra tinkama infrastruktūra, ar veikia rūbinės, ką veikti pertraukų metu. Galime užtikrinti šioje erdvėje yra viskas, kas garantuotų komfortišką ir malonų koncertų klausymąsi. Nereikia bijoti žengti šį žingsnį, ir atsiverti naujovėms.” – ragina festivalio Intermezzo organizatoriai.

Po vieno muzikinio vakaro Gariūnų verslo parke smuikininkas Nikita Boriso-Glebsky nutarė pasivaiksčioti po prekybos centrą ir išbandyti jo erdvių skambesį. Nusileidęs žemyn, jis užgrojo J.S. Bacho partitą. Visi, kas tuo metu vaiksčiojo ar kalbėjosi, nutilo. Erdvę užliejo magiškas garsas, aplinkiniai tiesiog pamiršo kvėpuoti. Šio įspūdžio neįmanoma nupasakoti, ar užmiršti. Galima sakyti tą vakarą ir gimė festivalio idėja. Idėja, kad visi turi išgyventi šį potyrį, kurį sukurs būtent šios erdvės akustika, o taip pat geriausi atlikėjai.

Muzika neturi sienų

Spalio 6 d. festivalio Intermezzo soliniame koncerte pasirodysianti smuiko žvaigždė, svarbiausių pasaulio konkursų laureatas Nikita Boriso-Glebsky dalinosi įspūdžiais:

“Manau, kad surengti klasikinės muzikos festivalį tokioje vietoje – labai originali idėja. Džiaugiuosi, kad esu vienas to kaltininkų. Akustika šioje salėje – išties labai gerai išsidėsčiusi – juntamas erdvės potyris, bet tuo pačiu metu nėra per daug aido, kaip kad būna didelėse erdvėse, pavyzdžiui, bažnyčiose. Manau, kad šioje erdvėje puikiai skambės tiek instrumentai solo, tiek ir orkestras bei ansambliai. Klasikinė muzika neturėtų apsiriboti koncertų salių sienomis. Ji gali skambėti visur. Reikėtų nepamiršti, kad ir kompozitoriai, rašę šią muziką, kaip ir mes visi, lankėsi turguose, prekybvietėse, ir kas žino, gal būtent šiose vietose jiems gimdavo genialios idėjos, kaip pavyzdžiui garsioji M. Mussorgskio pjesė “Limože turgus” iš jo “Parodos paveikslėlių”. Beje daug garsių festivalių pasaulyje rengia savo koncertus neįprasčiausiose vietose. Vienas garsiausių festivalių Prancūzijoje Colmar prasidėjo nuo koncertų angare. Man pačiam taip pat yra tekę koncertuoti prestižiniuose renginiuose, bet netikėtose erdvėse kaip, pavyzdžiui, alaus gamykloje Rusijoje, kur buvo įrengta scena koncertams, metalo fabrikas Vokietijoje, buvusioje karinėje bazėje taip pat Vokietijoje arba buvusiame gyvulių tvarte festivalyje Norvegijoje.”

Paklaustas, kokį vaidmenį atlieka koncertų salė geram koncertui, N. Boriso-Glebsky atsakė: “Manau, kad visgi svarbiausia yra muzikantas ir muzika, o bet kuri salė bus gera, jei: a) joje yra padori akustika, b) joje pakankamai šilta, c) salėje nėra stiprių pašalinių garsų.”

Spalio 4-ąją kamerinės muzikos koncerte festivalyje Intermezzo griešiantis violončelininkas Valentin Radutiu sako: “Nekantrauju groti šioje neįprastoje salėje. Man kaip atlikėjui taip dar įdomiau. Tuo labiau, kad festivalio organizatoriai prieš koncertus rengs atlikėjų susitikimus su klausytojais, galėsime trumpai papasakoti jiems apie programą ir kūrinius. Klausytojams tai visada padeda labiau įsijausti ir tarsi sugriauna sieną tarp jų ir atlikėjų. Šios salės neformalumas, manau, leis klausytojams labiau atsipalaiduoti. Aš pats taip pat esu grojęs skirtingose vietose, ne tik koncertų salėse. Man teko griežti pirmoje traukinių stotyje Europoje vieno klasikinės muzikos festivalio metu. Muzika neturi sienų, muzika yra visur, kur ją atlieka ir yra galimybė klausytis.”

Spalio 2-ąją soliniame festivalio koncerte pasirodysianti fortepijono žvaigždė Evgeni Bozhanov lankėsi Gariūnų verslo parko koncertų salėje šią žiemą, kai buvo atvykęs į Lietuvą koncertams su pianistu Kasparu Uinsku. “Kuomet prisėdau groti fortepijonu Gariūnų salėje, aš buvau sužavėtas jo skambesiu ir pačios salės akustika. Prisimenu, kad negalėjau sustoti groti. Idėja surengti festivalį šioje erdvėje man pasirodė labai natūrali, tačiau ir, žinoma, didelis iššūkis, nes žmonės dažniausiai bijo to, kas nauja..” – sako E. Bozhanov.

“Norime, kad tai būtų ypatingas festivalis, kuris taptų atradimu, kupinu aistrų ir naujų išgyvenimų, tad lauksime klausytojų penkiuose koncertuose.” – kviečia vieni iš festivalio Intermezzo organizatorių Naujoji muzikų karta.

Festivalio koncertai:

- Spalio 1 d. 19.00 val. - Festivalio Intermezzo atidarymo koncertas kartu su
pianistais virtuozais Alexei Grynyuk ir Kasparu Uinsku pasirodys į Lietuvą atvykstantisLiepojos simfoninis orkestras su dirigentu Atvars Lakstigala.

- Spalio 2 d. 19.00 val. - Festivalio fortepijoninis rečitalis su pasaulinio garso
virtuozu - pianistu Evgeni Bozhanov.

- Spalio 4 d. 18.00 val. - Violončelės romantikas Valentin Radutiu
kartu su pianistu Evgeni Bozhanov.

- Spalio 6 d. 19.00 val. - Smuiko magija su vienu ryškiausių šiandienos smuikininkų Nikita Boriso-Glebskiu, jo soliniame koncerte.

- Spalio 8 d. 19.00 val. - Festivalio uždarymo koncertas su Stradivari Quartet, kurio visi nariai griežia žymiojo A. Stradivari instrumentais ir su pianistu Alexei Grynyuk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)