Tai tęstinis projektas, prasidedantis šiais metais ir tęsis iki 2018 m. Kiekvienais metais numatoma sukurti nuo keturių iki septynių trijų matavimų kūrinių įvairioje medžiagoje. Darbai ir autoriai atrenkami konkurso būdu. Šiais metais projekto dalyviai - konkurso laimėtojai - keturi skulptoriai: Rytas-Jonas Belevičius, Gediminas Piekuras, Dalia Matulaitė ir Gintaras Mykolaitis.
 
Projekto kuratorius Rytas-Jonas Belevičius taip pristato projekto koncepciją:
 
Mūsų Laisvės pradžia - 1918 vasario 16 d. Šios atmintinos datos šimtąjį jubiliejų švęsime 2018 m. vasario 16 dieną. Šimtas metų daug, ar mažai? Istorija moko, kad Laisvė labai lengvai prarandama ir labai sunkiai susigrąžinama. Privalome iš naujo permąstyti vertybes. Kaip mes suprantame Laisvę ir jos ribas, kai: prarandamos ribos tarp lyčių, prarandamos ribos tarp valstybių, kalbų, įstatymų, prarandamos ribos tarp rasių, prarandamos ribos tarp gėrio ir blogio, prarandamos ribos, tarp meno ir ne meno, prarandamos ribos tarp tiesos ir melo, prarandamos ribos tarp proto ir beprotystės.
 
Savo mintis dailininkams siūlome aktualizuoti stambesnio mastelio (virš 100 cm dydžio) trijų matavimų kūriniuose tvirtoje medžiagoje( metalai, akmuo, plastikai ir t.t)
 
Ruošiantis Lietuvos Respublikos pirmininkavimui Europos Sąjungai, valstybinės įstaigos skulptorių ne kartą prašė stambesnių meno objektų interjero ir eksterjero papuošimui. Tačiau skulptoriai neinvestuoja didelių lėšų stambiems darbams sukurti. Todėl kyla poreikis rengti šį tęstinį projektą, kai konkurso būdu atrinkti 7-10 autoriai gauna vienkartinę stipendiją stambesnio skulptūrinio objekto „Laisvės“ tema sukūrimui iš tvirtos medžiagos. Iki 2018 m surinktume 35 - 50 stambių skulptūrų kolekciją, kuri būtų svarus meninis reiškinys tiek užsienyje, tiek ir Lietuvoje. Taip pat jie galėtų būti kaip reprezentaciniai skulptūriniai objektai valstybės įstaigose eksponuoti valstybei svarbių įvykių progomis.
 
Dailininkai, kursiantys projektinius erdvinius kūrinius, apmąstys ir perteiks savąją laisvės projekciją, kurią, būties ir permainų poreikis aktualizuos. Todėl, galime sakyti, kad projekto metu sukurta medžiaga bus dabarties atspindys ir socialinės - politinės būklės inervacija.
   
Projektas skirtas visoms dailininkų amžiaus grupėms, todėl ypač jaunieji dailininkai turės progą tobulinti profesinius įgūdžius ir apskritai sudalyvauti tokio plataus masto projekte. Kūriniai, sukurti projekto metu, galėtų papildyti muziejų ekspozicijas ir fondus. Šios skulptūros ir objektai  didesnio formato, todėl  tinkami stambesnėms ir išraiškingesnėms parodoms tiek užsienyje tiek ir Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją