Ar taip gali groti žmogus?

Mūsų šalies klausytojai gerai pažįsta ir prisimena šį atlikėją, savyje tarsi talpinantį du pradus: A. Grynyukas savo skambinamais kūriniais geba atskleisti muzikos gelmes bei subtiliausias spalvas ir tuo pačiu jis apdovanotas nepaprastu virtuoziškumu, kuriam šiandien prilygti gali retas pianistas. Viso pasaulio internautai YouTube svetainėje kelia diskusijų ir nesibaigiančių ginčų audrą po video klipo, pavadinto „Octaves unleash“ (vert.: nuo grandinės nutrūkusios oktavos).

Jame A. Grynyukas lyginamas su tokiomis pianizmo legendomis kaip Vladimiras Horowitzas ir Martha Argerich. Pianisto rankos ir pirštai skrieja fortepijono klaviatūra tokiu greičiu, kad jų net nesimato, o daugelis komentuojančiųjų abejoja, ar apskritai žmogus taip gali groti.

Kritikai ir klausytojai visame pasaulyje įvertino A. Grynyuko talentą. Paryžiaus „Le Figaro“ rašo: „Jo prisilietimas prie klaviatūros yra meistriškas, skaidrus ir savitas... nuostabi asmenybė ir absoliutus, transcendentinis virtuoziškumas.“ Londono žurnalas „Musical Opinion“ A. Grynyuko grojimą apibūdina kaip „kvapą gniaužiantį, puikios technikos ir aukščiausio muzikalumo“. Amsterdamo žurnalas „Pianowereld Magazine“ rašo: „...Kvapą gniaužiantis pasirodymas...atrodė, kad pats jaunasis V. Horowitzas atgimė.“ Tokijo „Chopin Magazine“: „...triuškinantis, nuostabiai tyras...didingas grojimas...jis pavergė klausytojus savo giliu muzikalumu...krištolo grynumo ir gražaus tono skambesys.“

Londonas – Paryžius – Niujorkas - ...

Londone gyvenantis ukrainiečių kilmės A. Grynyukas, savo karjerą pradėjo nuo šešerių metų ir šiandien koncertuoti yra kviečiamas garsiausių pasaulio salių, tokių kaip Londono Wigmore Hall, South Bank Centre, Salle Cortot & Salle Gaveau Paryžiuje, Metropoliteno muziejaus Niujorke, Maskvos Konservatorijos Didžiosios salės ir daugelio kitų.

Jo koncertų įrašai transliuojami daugelyje pasaulio radijų ir televizijų: BBC radijuje, Hessischer Rundfunk radijuje Frankfurte, Radio France radijuje Prancūzijoje, Ukrainos nacionaliniame radijuje, Kinijos, Rusijos, Ukrainos televizijose.

Dėl savo išskirtinio talento pianistas kviečiamas dalyvauti garsiuose festivaliuose – Cervantino Meksikoje, Dushniki Chopin Festival Lenkijoje, Kremlin Music Festival, Musica Sacra Maastricht, Newport Music Festival, Rhode Island ir Mannes College International Keyboard Festival Niujorke.

Šalia solinės veiklos A. Grynyukas taip pat koncertuoja su kamerine programa. Jis nuolat koncertuoja su pasauline smuiko žvaigžde Nicola Benedetti, o taip pat su violončelininku Leonard Elschenbroich, su kuriais yra subūręs Trio.

A. Grynyuko talentas taip pat įvertintas daugelyje tarptautinių konkursų, kuriuose jis laimėjo pirmąsias vietas, tai – Dyagilev konkursas Maskvoje, Vladimiro Horowitzo konkursas Kijeve, Pianistų konkursas Šanchajuje Kinijoje.

A. Grynyukas groti fortepijonu pradėjo šešerių savo gimtajame mieste Kijeve, vėliau studijavo Kijevo Konservatorijoje Valerijaus Kozlovo klasėje, po to studijas tęsė Karališkame muzikos koledže Londone.

„Į Lietuvą sugrįžtu tarsi į namus. Su skirtingomis programomis ir sudėtimis lankiausi šioje šalyje berods šešis kartus. Tačiau šis turas man bus ypatingas ir primins patį pirmąjį atvykimą į Jūsų šalį, kuomet su soliniais koncertais aš aplankiau tris miestus: Klaipėdą, Kauną ir Vilnių. Groti čia yra nepaprastai gera, kadangi visuomet jauti, kaip tave seka ir priima klausytojai. Jų širdys labai atviros ir žingeidžios, ir tai sukuria ypatingą aurą salėje. Savo mintimis jau pradėjau pasirengimą susitikimui su Lietuvos klausytojais.” – pasakojo A. Grynyuk.

Koncertai vyks:

Vasario 5 d. – Klaipėdos koncertų salėje.
Vasario 6 d. – Kauno filharmonijoje.
Vasario 10 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)