Vizualizuotos istorijos kaip dienoraštis

„Art Compensa“ projekto vadovas ir kuratorius svarstė, kad menas, matyt, tokiomis tragiškomis sąlygomis galėtų kompensuoti kitokį požiūrį į aplinką. „Kaip tą aplinką atskleisti? Stebime žinių portalus, skaitome naujienas apie tai, kas vyksta Ukrainoje. Pagalvojau, kad dabar Ukrainoje esantys, ypač menininkai, jie jautriau reaguoja ir galbūt net globaliau viską apima, tad jeigu jie siųstų mums reportažus – kūrinius iš savo gyvenamosios vietos – taip atsirastų dienoraštis“, – pasakojo I. Kazakevičius apie projektą, pavadintą „Dar viena diena“.

Dar vieną dieną išgyventi kartu su Ukraina... Kiekviena diena, I. Kazakevičius tęsė, palieka įspūdį, atspaudą, fiksuoja. Meno mugės organizatoriai paprašė, kad Ukrainos menininkai siųstų savo vizualizuotas istorijas, įrašus, su tikslia data, laiku, kurioje vietoje buvo sukurtas kūrinys.

Vienas įsimintiniausių darbų, kuris I. Kazakevičiui paliko įspūdį – menininko Sergejaus Simutino iš Ukrainos, Bučos miesto.

„Bučoje gyvenantis autorius atsiuntė savo video darbą, kuriame per degtukus pateikia statistiką – sudegusių degtukų skaičius prilyginamas aukų skaičiui. Jautriai ir neprikišamai vizualizuojama statistika. Tai nėra tiesioginis reportažas, ko mes ir siekiame. Tai geriausias pavyzdys, kuris pasako, ko mes tikėjomės iš šių meninių dienoraščių. Statistika nėra tik skaičiai, augantys kiekvieną dieną, bet tai faktas. Mes su tuo susitaikome arba ne. Susitaikyti – nereiškia nekovoti. Nesusitaikymas – taip pat ir informacija, jos sklaida“, – apie įvairiapusės pagalbos reikalingumą kalbėjo pašnekovas.

Ukrainos menininkams pasiūlyta savo kūrinius eksponuoti su teise juos reprodukuoti ir pardavinėti meno mugės metu.

„Žmogus pirktų prisiminimą – tos dienos istoriją. Reprodukcijų tiražas būtų limituotas (iki dešimties vienetų), kaina simbolinė. Parama – Ukrainos menininkams. „Art Compensa“ kaupia meno kūrinių fondą – taisyklės paprastos ir priimtinos autoriams – už dalyvavimą meno mugėje nereikia mokėti, menininkas palieka kūrinį savo nuožiūra. Suma simbolinė – iki tūkstančio eurų vertės, nustatome abipusiu sutarimu. Šiais kūriniais disponuojame, tad nusprendėme tą dviejų metų sukauptą fondą parduoti, gautus pinigus skirti ukrainiečiams. O menininkus ir šiemet kviečiame dalyvauti tomis pačiomis sąlygomis“, – aiškino vidinę virtuvę I. Kazakevičius.
Projektas "Dar viena diena"

Akcentuojama dirbtuvių atmosfera

Šiais metais, I. Kazakevičius pažymėjo, bus akcentuojama būtent meninių dirbtuvių atmosfera: „Tarpusavyje jungsime menininkų blokus meno mugėje, kad pasijustų atmosfera – pas kiekvieną ji skirtinga. Projektą pradėjome Klaipėdoje „Kultūros fabrike“, kurių dalyvės Ukrainos menininkės Olesia Saienko ir Ksenia Buryka reziduoja, tapo šio projekto koordinatorėmis, susisiekia su ukrainiečiais, papasakoja jiems, ką veikia. Kviečiame eksponuotis ir čia laikinai apsistojusius menininkus. Tik atvykę jie neturi nieko, reikia padėti įsikurti. Per tuos du mėnesius kūrėjai apsispręs, ką veiksiantys toliau – pasiliks, ar išvyks. Bet kokiu atveju, mes juos kviečiame eksponuotis.“

Kadangi mugė tarptautinė, organizatoriai tikisi svečių ir iš kitų šalių. „Konkursas dar tebevyksta, bet žinome, kad Ukraina tikrai dalyvauja – tik kol kas dar nėra aišku, kokiu sąstatu. Visas dienoraštis bus publikuojamas ir parduodamas kaip vienas kūrinys, kiekvieną darbą galima bus įsigyti atskirai. Norime gyvo meno kūrinio, „Art Compensa“ visada akcentuoja gyvumą, nuolatinį virsmą – tai nėra klasikos darbai. Įperkamas menas (affordable art), nenugąsdinantis žiūrovo – nei savo kaina, nei formatu, yra arčiau meno publikos. Nėra tos hierarchijos, kuo mažiau laiptelių – nuo organizatoriaus iki žiūrovo“, – esminius siekius įvardino I. Kazakevičius.
Projektas "Dar viena diena"

Kad užsimegztų pokalbis

Šitoks formatas, I. Kazakevičiaus manymu, leis su menininkais susitikti tarsi forume. „Koncertų salė taps trijų dienų forumu, jį galima pavadinti ir šou, ir poparto renginiu... Svarbiausia pajausti, kaip visos kūrybinės dirbtuvės, jų aplinka keliauja kartu su menininkais“, – sakė jis.

Ar įmanoma perkelti virtualiais kanalais sklindančią meninę atmosferą, į kitą aplinką perkelti menininko kūrybą? „Teko pastebėti, kad ir kur žmogus būtų, jis įkuria savo erdvę aplink save. Anksčiau ar vėliau pasidaro tokią aplinką, kad joje gerai jaustųsi, o jei jis gerai jaučiasi, tą pajunta ir pas jį atėjusieji. Meniniame renginyje labai svarbu, kad kūriniai nebūtų tik eksponuojami, kad ir labai gražūs, didingi ir spalvoti, bet kad būtų ta atmosfera, kad užsimegztų pokalbis, tarp žiūrovo, stebėtojo, klausinėtojo, pirkėjo ir autoriaus. Autoriui svarbus ir dėmesys, ir pardavimai“, – meno pasaulyje dažnai užmirštamą svarbią grandį priminė pašnekovas.

Žiūrovas, anot meno mugės kuratoriaus, pasilieka įspūdį, o autorius tikisi realios naudos, nes jis tuo gyvena. „Kūrėjas gali atiduoti savo pastebėjimą, emociją, nuotaiką, pokalbį, bendravimą – ryšiai išlieka. Laukiame prisidedant tų, kurie renka paramą ukrainiečiams, padeda jiems įsidarbinti; Kartu sieksime per kultūrinę prizmę sukurti sutelktinį finansavimą, paraminį crowdfunding'ą, kad pinigai būtų panaudoti tikslingai – kūrėjas – kūrėjui, iš dirbtuvių į dirbtuves. Pasaulis pasauliui“, – kilnios misijos tikslus nušvietė I. Kazakevičius.

Daugiau apie mugę ČIA.

Šiuo metu Ukrainos menininkai internetu siunčia meno kūrinius: piešinius, fotografijas ir grafinio dizaino kūrinius, kitus artefaktus. Projektą tęsia Lietuvos ir kitų šalių menininkai, besidalinantys Ukrainą palaikančia kūryba, siųsdami kūrybinius ekspromtus. Darbai publikuojami kasdien atnaujinamoje projekto FB paskyroje, ČIA.

Projekto „Dar viena diena“ kulminacija įvyks meno mugėje „ArtCompensa`22“ birželio 10 – 12 dienomis Vilniuje,Compensa koncertų salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją