Tokiu būdu lietuviai ne tik tapo D grupės nugalėtojais, bet ir užsitikrino geresnes pozicijas prieš kitą etapą. Vėliau gali būti svarbus ir solidus 20 taškų skirtumas, kuriuo mūsiškiai laimėjo.

Visus tris pirmuosius turnyro mačus Lietuvos vyrai laimėjo užtikrintai ir visuose juose permetė 90 taškų ribą.

Savo ruožtu suklupusi Juodkalnija, klaikiai atakavusi iš distancijos (5/31 bandymai, vos 16 proc.), norėdama žengti į ketvirtfinalį, teisės klysti per akistatas su JAV ir galimai Graikija (arba Naująja Zelandija) praktiškai nebeturės, jei nenorės visko patikėti palankių rezultatų kituose mačuose laukimui.

Nugalėtojams 19 taškų surinko Rokas Jokubaitis (8/11 dvitaškiai, 1/1 tritaškis, 5 atk. kam., 6 rez. perd., 27 naudingumo balai), 15 Mindaugas Kuzminskas, 11 – Jonas Valančiūnas (8 atk. kam.) ir 10 – Ignas Brazdeikis.

9 taškus pridėjo Tomas Dimša, po 8 – puikiai gynyboje darbavęsis Tadas Sedekerskis (11 atk. kam.) ir Donatas Motiejūnas.

Oponentams Nikola Vučevičius sukaupė 19 (4/13 metimai iš žaidimo, 11/11 baudų), Marko Simonovičius ir Kendrickas Perry – po 13, Petaras Popovičius – 8, Dino Radončičius – 7 taškus.

Statistika

Rungtynės:

Lietuva – Juodkalnija 91:71 (26:27, 22:13, 18:10, 25:21).

Lietuva: Rokas Jokubaitis 19, Mindaugas Kuzminskas 15 (3/3 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai, 3/4 baudos), Jonas Valančiūnas 11 (4/9 dvitaškiai, 1/1 tritaškis, 0/3 baudų), Ignas Brazdeikis 10 (2/6 dvitaškiai, 2/2 tritaškiai), Tomas Dimša 9 (0/5 tritaškių), Tadas Sedekerskis (11 atk. kam.) ir Donatas Motiejūnas po 8, Eimantas Bendžius 5, Margiris Normantas ir Vaidas Kariniauskas po 3 taškus. Gabrielius Maldūnas (2 min.) taškais nepasižymėjo, o Deividas Sirvydis nežaidė.

Juodkalnija: Nikola Vučevičius 19, Marko Simonovičius ir Kendrickas Perry po 13, Petaras Popovičius 8, Dino Radončičius 7, Vladimiras Mihailovičius 5, Nemanja Radovičius 3 (1/9 metimas iš žaidimo), Andrija Slavkovičius 2, Nikola Ivanovičius 1 taškas (0/6 metimų iš žaidimo). Bojanas Dubljevičius (15 min.) taškų nesukrapštė.

Statistika

Nors lietuvių trenerių štabas sugalvojo gudrų planą ir gintis prieš ryškiausią varžovų žvaigždę N. Vučevičių statė ne gynyboje pažeidžiamą J. Valančiūną, o T. Sedekerskį, pakiliau susitikimą pradėjo juodkalniečiai – 19:26. Laimei, R. Jokubaičio ir M. Kuzminsko tritaškiai neleido oponentams atitrūkti – 26:27.

Antrame kėlinyje sėkmingai lyderystės ėmėsi nuo atsarginių suolo pakilęs T. Dimša – 35:30. Dvi atakas iš eilės prieš D. Motiejūną užbaigė N. Vučevičius – 41:38. Ketvirčio pabaigoje pasižymėjo I. Brazdeikis ir J. Valančiūnas – 48:40. Per pirmą rungtynių pusę lietuviai tritaškius laidė net 75 procentų taiklumu (6/8), o juodkalniečiai daužė lanką – 4/17 (24 proc.).


Po didžiosios pertraukos lietuviai spruko į priekį – 56:42, bet po savo pasitarimo Juodkalnijos atstovai atsigavo – 56:46. Visus septynis tritaškius per kėlinį prametę juodkalniečiai vis labiau atsiliko – 66:50.

Pagirtinai atrodęs M. Kuzminskas sukrovė mūsiškiams rekordinę persvarą – 72:50. Panašų atstumą nuo varžovų pavyko išlaikyti iki pat finalinės sirenos – 91:71.


Lietuviai juodkalniečius pažįsta dar iš atrankos į šių metų planetos pirmenybes kovų. Tuomet mūsiškiai laimėjo tiek namuose (90:73), tiek išvykoje (65:56). Tiesa, varžovai abu sykius vertėsi be savo lyderio, dukart NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvio N. Vučevičiaus. Antruoju smuiku juodklaniečių gretose griežia natūralizuotas amerikietis K. Perry.



Lietuviai prieš tai 93:67 pranoko Egiptą ir 96:66 – Meksiką. Juodkalniečiai egiptiečius įveikė 89:74, o meksikiečius – 91:71.

Įdomu, kad vienintelį kartą, kai Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinės susitiko didžiajame turnyre lietuviai jame nužygiavo iki pat finalo ir pasidabino sidabro medaliais. Tai nutiko 2013-ųjų Europos čempionate Slovėnijoje, kai Jono Kazlausko auklėtiniai savo pranašumą 77:70 įrodė tik per pratęsimą. Tada Balkanų atstovus taip pat tempė vienas svetimšalis – buvęs Vilniaus „Ryto“ mažylis Tyrese'as Rice'as.

Čempionate varžosi 32 rinktinės, komandos yra išskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Dvi stipriausios kiekvienos grupės rinktinės žengs į kitą etapą, kur bus sudarytos naujos grupės – čia jos sužais dar dvejas rungtynes ir galiausiai vėl dvi stipriausios žengs į ketvirtfinalį.

Čempionės titulą gina Ispanija, prieš ketverius metus triumfavusi Kinijoje.

Pasaulio čempionatas svarbus ir tuo, kad šiame galima iškovoti tiesioginius kelialapius į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Europai numatytos dvi vietos – jas gaus aukščiausias vietas pirmenybėse užėmusios žemyno rinktinės, neskaitant Prancūzijos, kuri turi garantuotą vietą kaip žaidynių šeimininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją