3-0 – tokiu rezultatu šio sezono tarpusavio dvikovose „Žalgiris“ pirmauja prieš „Olympiakos“. Kad būtų pasiekta galutinė pergalė, Graikijos krepšinio grandus Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniams ant menčių reikia paguldyti dar du sykius. Ir po pirmojo ketvirtfinalio susitikimo Pirėjuje toks scenarijus atrodo vis labiau įmanomas.

Nors „Žalgiris“ visą šį sezoną demonstravo brandų krepšinį ir pelnytai įsiveržė į geriausiųjų aštuonetą, ne vienam Graikijos (ir ne tik) krepšinio ekspertui neatrodė realu, kad Lietuvos čempionai ir toliau sugebės karšti kailį daug kartų turtingesniam „Olympiakos“ žvaigždynui.

„Ar tikrai manai, kad „Žalgiris“ gali dar tris kartus įveikti „Olympiakos“ ir patekti į finalo ketvertą?“, – ketvirtfinalio serijos išvakarėse Kevino Pangoso nepatikliai paklausė „Nova Sport“ žurnalistas.

„Tikrai manau, kad tai įmanoma. Eisime nuo vienų rungtynių link kitų, pradžioje turime susitvarkyti su pirmu iššūkiu“, – jam atsakė kanadietis.

Ir su pirmu iššūkiu „Žalgiris“ susidorojo. Panašiu stiliumi, kaip su savo varžovais ne kartą yra pasielgę „Olympiakos“ krepšininkai. Pirmoje mačo pusėje žalgiriečiai atsiliko net 15 taškų, tačiau sugebėjo nepalūžti, visą mačą „kabėjo“ oponentams ant kulnų ir savo pasiekė per pratęsimą.

„Reikia kentėti, kentėti, o kažkuriuo momentu smogti. Taip mes ir darėme. Atrodo, kad varžovai jau buvo perėmę kontrolę, bet tada Milaknis pataikė kelis labai svarbius tritaškius, – po mačo kalbėjo Š. Jasikevičius. – Daug kas sako, kad atkrintamųjų serija prasideda tada, kai pergalę iškovoja išvykoje žaidžianti komanda. Taigi, tai reiškia, kad serija prasidėjo“.
Ir netiesa, kad „Žalgiris“ neturi atkrintamųjų varžybų patirties. Didžiausia, ir dar gana „šviežia“ patirtis lyg ugnies kamuolys šėlsta greta „Žalgirio“ atsarginių suolo.
Ir jei prieš seriją buvo akcentuojama, kad vienas pagrindinių „Olympiakos“ ginklų bus atkrintamųjų Eurolygos varžybų patirtis, kurios „Žalgirio“ krepšininkai apskritai neturi, paskutinės dvejos komandų tarpusavio rungtynės Pirėjuje šiek tiek leidžia tuo suabejoti.

Du kartus prireikė pratęsimo, ir abu kartus laimėjo ne „labiau patyrusi“ Pirėjo kariauna, o „Žalgiris“. Kaip ir prieš keletą savaičių, taip ir trečiadienį lemiamu momentu vėl drebėjo aktyvios gynybos išvarginto varžovų lyderio Vassilio Spanoulio ranka, o paskutinį tašką ir vėl padėjo „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas. Šį sykį – efektingu kabliu, kurį pats krepšininkas vėliau pavadino „sėkminga nesąmone“. Tačiau sekasi geresniems.

Ir netiesa, kad „Žalgiris“ neturi atkrintamųjų varžybų patirties. Didžiausia ir dar gana „šviežia“ patirtis lyg ugnies kamuolys šėlsta greta „Žalgirio“ atsarginių suolo. Šokinėjantis, gestikuliuojantis, kritikuojantis, pastabas sakantis ir tik retkarčiais pagiriantis Š. Jasikevičius puikiai žino, kaip elgtis aplink tvyrant atsakingų atkrintamųjų varžybų įtampai. Keturiskart kaip žaidėjas Eurolygą laimėjęs Šaras komandą kontroliuoja nuo pirmos iki paskutinės akimirkos.

Vien ko vertas epizodas, kai pratęsimo metu tritaškį pataikęs Edgaras Ulanovas padidino „Žalgirio“ persvarą iki 4 taškų ir privertė „Olympiakos“ prašyti minutės pertraukėlės. Grįžęs prie atsarginių suolo puolėjas sulaukė ne Šaro pagyrimo, o emocingų priekaštų dėl gynybos ankstesnės varžovų atakos metu. Šaro logika paprasta – savo darbą be klaidų tu turi atlikti abiejose aikštės pusėse.
Edgaras Ulanovas su Šarūnu Jasikevičiumi

Matydami tokį vaizdą nerimauti pradėjo ir su šypsenomis ketvirtfinalio laukę Graikijos žurnalistai. Iškalbingai skamba Eurolygos eksperto Niko Varlo mintis, kad šis „Žalgiris“ jam primena būtent jau minėtąją 2011-2012 m. „Olympiakos“ komandą, nužygiavusią iki pat čempionų titulo.

19 iš 31 galimos pergalės šį sezoną Eurolygoje iškovojęs „Žalgiris“ apskritai pralaimėjo vos vieną mačą, kurio baigtis sprendėsi paskutinėmis akimirkomis. Tai nutiko Atėnuose, kai kauniečiai paskutinę pratęsimo sekundę nusileido „Panathinaikos“ (93:94). Tačiau net ir iš pastarojo pralaimėjimo Š. Jasikevičius išpešė tam tikros naudos, garsiai prabilęs apie šališką teisėjavimą. Sutapimas ar ne, tačiau po įvykio Graikijoje „Žalgiris“ Eurolygoje gerbiamas labiau.

Plati šypsena dingo ir iš OLY trenerio Ioannio Sfairopoulo veido. Išmuštas iš vėžių graikas didžiąją dalį spaudos konferencijos skyrė ne rungtynių analizei, o pats diskutavo apie arbitrų darbą, ko iki tol sau niekada nebuvo leidęs.

„Žalgirio“ rūbinėje Š. Jasikevičius po pergalingo mačo neužtruko. Trumputė kalba, ir žaidėjai atiduoti žurnalistų globon. Nuotaika ir atmosfera – pakili, tačiau Šaro motyvuoti žalgiriečiai akivaizdžiai supranta atlikę tik trečdalį darbo.

„Dabar svarbiausia – neužmigti ant laurų. Aš manau, kad kuo ilgiau šita serija tęsis, tuo labiau OLY jausis savo stichijoje. Ir mes turime tai suprasti, pajusti šią atmosferą“, – savo komandą įspėjo Šaras.

Serija, kurioje „Žalgiris“ perėmė iniciatyvą ir namų aikštės pranašumą, tęsis jau penktadienį. Neabejotina, kad sausakimšoje „Taikos ir draugystės“ arenoje „Olympiakos“ į atlapus žalgiriečiams kibs nagais ir dantimis. Neabejotina, kad savo atsakymą į tai bus parengęs ir Šaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)