Optimistiškiau nusiteikę gerbėjai vis dar skaičiuoja, kad TOP-8 etape įmanoma užšokti ir ant labiau pageidaujamo varžovo – Pirėjo „Olympiakos“, kurį sykį jau pavyko parklupdyti savo arenoje (74:68), o antras pasimatymas vyks paskutiniame ture. Ši serija, tikėtina, būtų gerokai atkaklesnė ir ilgesnė nei su galinguoju CSKA.

Dar vienas gana realus scenarijus – ketvirtfinalis su Eurolygos čempione Stambulo „Fenerbahče“ komanda, su kuria šį sezoną pasidalinta po vieną pergalę (90:89 ir 78:85). Tiesa, serijoje iki trijų pergalių apžaisti Željko Obradovičiaus vyrus, kurie laimėjo net 11 iš 13-os antrojo rato dvikovų, taip pat būtų itin sudėtingas reikalas.

Tikimybių pasigalynėti dėl išsvajotos vietos Eurolygos finalo ketverte „Žalgiris“ dar turi ir su Madrido „Real“ bei Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkais. Bet tam kauniečiams per likusius turus reikia nuskinti nors vieną pergalę ir palypėti bent iki šeštos pozicijos.

Krepšinis.lt aiškinasi, kuris scenarijus yra arčiausiai realybės ir ko reikia, kad „Žalgiris“ nenučiuožtų ant aštunto turnyro lentelės laiptelio, garantuojančio CSKA rykštę.

Blogiausias scenarijus: 0 pergalių. Prognozuojama 8 vieta, varžovas ketvirtfinalyje – CSKA.

Likę du „Žalgirio“ varžovai iki atkrintamųjų pradžios – žvėriški: tai absoliutus reguliariojo sezono nugalėtojas Maskvos CSKA, galintis pasigirti šešių iš eilės pergalių serija (bendrai net +79 taškai, nors iš apatinių ekipų krūvos susitiko tik su Malagos „Unicaja“ – Krepšinis.lt,), ir „Olympiakos“, kuris vis dar lenktyniauja dėl antros turnyro lentelės vietos.

Vienintelė aplinkybė palanki mūsiškiams yra ta, kad CSKA – tikrai, o OLY – galbūt – mūšiai su „Žalgiriu“ jau nieko iš esmės nebereikš. Turint omeny, kad tai – pati reguliariojo sezono pabaiga ir atkrintamosios varžybos startuos jau po 10 dienų nuo paskutinio turo, įmanoma, kad tiek rusai, tiek graikai gali patausoti savo grėsmingiausius ginklus arba juos naudoti saikingai.

Nors kol kas bent jau CSKA to nerodo ir pastarajame ture nepadarė jokių nuolaidų savo kaimynui „Chimki“ klubui, kurį išvykoje sudorojo praktiškai per du kėlinius – pirmavo 51:31, o laimėjo 90:73.

„Nepaisant to, kad mes jau užsitikrinome pirmą vietą reguliariajame sezone, pasižadėjome sau, kad ir toliau žaisime rimtai. Dabar mums liko dar dvejos rungtynės. Turime jas laimėti dėl klubo istorijos ir gerbėjų. Pakartosiu: mes žaisime tik dėl pergalės. Varžovai atkrintamosiose? Šiuo klausimu mes neturime jokių preferencijų – savo priešininkų nesirenkame“, – tvirtina CSKA treneris Dimitrios Itoudis.

Tiesa, jis pridūrė, kad komanda dar pasikonsultuos su gydytojais ir pasvarstys, ar sezono finiše nesuteikti poilsio kai kuriems žaidėjams.

„Norime laimėti visas likusias rungtynes ir atkrintamąsias pasiekti būdami geriausios formos. Kiekviena pergalė didina mūsų pasitikėjimą, todėl motyvacija niekur nedingo“, – antrina ir buvęs žalgirietis Leo Westermannas.

„Olympiakos“ vyrams 30-ojo turo akistata su „Žalgiriu“ nieko nebelems tada, jei jų pagrindinė varžovė „Fenerbahče“ laimės prieš „Chimkį“ ir „Unicają“, o jie patys įveiks tą pačią „Unicająׅ“ priešpaskutiniame ture. Arba net jei OLY suklups prieš Joano Plazos kolektyvą, bet sulauks ir „Panathinaikos“ nesėkmės prieš „Valencią“ arba Milano „Olimpią“. Tokiu atveju, graikai nebepretenduotų nei į antrą poziciją, nei rizikuotų nukristi į ketvirtą, o mačas su lietuviais jiems taptų viso labo apšilimu prieš ketvirtfinalio grumtynes.

Beje, tuomet visai įmanomas net ir toks kazusas, kad OLY nuspręs, jog jie ketvirtfinalyje nori būtent „Žalgirio“, o ne PAO, „Chimki“ ar „Baskonios“ (jei tai dar bus realu – Krepšinis.lt), ir tada bus nieko prieš, kad žalgiriečiai išsivežtų pergalę iš jų arenos.

Bet jei vis dėlto „Žalgiriui“ nepavyks patiesti nei CSKA, nei „Olympiakos“, jis su 16 pergalių veikiausiai liks aštuntoje vietoje, nes šiuo metu joje esančiai „Baskoniai“ tam, kad pakiltų aukštyn, užteks namuose įveikti Tel Avivo „Maccabį“ arba Stambulo „Anadolu Efes“.

Septintą vietą su 16 pergalių žalgiriečiai išsaugotų tik tokiu būdu, jei baskai savo aikštėje kristų ir prieš žydus, ir prieš turkus.

Painiausias scenarijus: 1 pergalė. Prognozuojama 7 vieta, varžovas – „Fenerbahče“ arba „Olympiakos“.

Prisiminkime, kad Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai šiame sezone dar nė karto nepralaimėjo trejų rungtynių iš eilės. Dabar jie suklupo Madride, o dar juk liko du turai. Taigi tam, kad ši tendencija išsilaikytų, žaliai balti turi nukauti arba CSKA, arba „Olympiakos“.

Su 17 pergalių „Žalgirio“ situacija turnyro lentelėje taptų kur kas įdomesnė: nors vis dar didelį pavojų keltų „Baskonia“ (jei laimėtų abu savo mačus, atsidurtų aukščiau – Krepšinis.lt), kauniečiams atsirastų galimybių aplenkti „Chimki“ arba „Panathinaikos“ ekipas ir pakovoti bent jau dėl septintos pozicijos.

„Chimki“ atstovams liko ne pačios lengviausios dvikovos – su „Fenerbahče“ namuose ir „Barcelona“ svečiuose. Eurolygos čempionai vis dar stumdosi dėl antros vietos ir rusams tikrai nepasiduos, o katalonai, tikėtina, irgi norės trinktelti durimis – tuo labiau, kad žais „Palau Blaugrana“ arenoje. Nors „Barca“ mače su „Baskonia“ ir atidavė pergalę be didesnio noro priešintis (trečio kėlinio viduryje dar pirmavo 48:45, bet nustojo žaisti ir pramiegojo atkarpą 10:32), „Chimki“ – ne Ispanijos komanda, tad jai tokių nuolaidų daroma nebus.

Manyti, kad abejas savo likusias rungtynes prapils „Panathinaikos“, naivoka. Graikams liko susitikimai su „Valencia“ ir „Olimpia“.

O štai „Baskonia“ kartą kluptelti gali. Kitame ture baskų laukia mūšis su „Maccabi“, kuris yra devintas ir dar neužkasė savo šansų pratęsti sezoną. Pergalės svečiuose atveju, Tel Avivo ekipa turėtų prieš baskus tarpusavio pranašumą, taigi ji dar tikrai mėgins kabintis už šiaudo.

Deja, viskas gali baigtis ir taip, kad, net ir nugalėję CSKA arba „Olympiakos“, „Žalgirio“ krepšininkai vis tiek neišvengtų aštuntos vietos ir paties stipriausio varžovo ketvirtfinalyje. Taip nutiktų, jei „Chimki“ ir PAO prisidurs dar bent po vieną pergalę, o „Baskonia“ – dvi.

Taigi teoriškai su 17 pergalių „Žalgiris“ gali finišuoti nuo 5-tos iki 8-tos pozicijos, bet, ko gero, realiausia – 7 arba 8 vieta. Septinta atitektų, jei abusyk pralaimės „Chimki“ arba nors kartą nepasiseks „Baskoniai“, aštunta – jei taip neįvyks, o PAO prisidės bent vieną pergalę.

Tobulas scenarijus: 2 pergalės. Prognozuojama 6 vieta, varžovas – „Olympiakos“.

Jei „Žalgiris“ sugebėtų finišuoti itin pakiliai ir padidinti savo pergalių kiekį iki 18-os, jis tikrai paliktų sau už nugaros „Baskonią“ ir greičiausiai dar „Chimki“ ekipą, kuriai laimėti ir prieš „Fenerbahčę“, ir prieš „Barceloną“ nebus paprasta. Tačiau „Panathinaikos“ taip pat šviečiasi dvi pergalės – prieš „Valencią“ ir „Olimpią“, o „Real“ klubas, reikia manyti, įrodys savo viršų prieš „Crveną Zvezdą“ arba bent jau „Brosę“.

Tad jei šis scenarijus pasitvirtintų, žalgiriečiai, ko gero, užimtų šeštą vietą ir ketvirtfinalyje laikytų „Olympiakos“ testą. Graikai, nusileidę „Žalgiriui“ paskutiniame ture, į antrą poziciją kažin, ar beapeliuotų, o juos išstumti iš trečios galėtų tik PAO, bet ir tai tik tokiu atveju, jei vienodo pergalių skaičiaus nesurinktų „Real“.

Jei „Panathinaikos“ įsigudrintų nusileisti „Valenciai“ arba „Olimpiai“, žalgiriečiai pretenduotų ir į penktą poziciją, kuri žadėtų ketvirtfinalį su „Real“.

Taigi su 18-a pergalių „Žalgiriui“ būtų realiausia nutūpti ant 5-7 laiptelio, o labiausiai tikėtina ketvirtfinalyje būtų „Olympiakos“ kompanija.

Tam, kad Pirėjaus kapela, kurios daugelis krepšinio ekspertų ir linki žaliai baltiems atkrintamosiose, taptų kauniečių varžove, yra ir dar vienas kelias: „Žalgiris“ turi triumfuoti prieš CSKA, „Fenerbahče“ kristi Chimkuose, o „Baskonia“ neatsilaikyti prieš „Maccabi“ pajėgas. Tuomet OLY tereiktų laimėti abu savo mačus (įskaitant paskutinį su „Žalgiriu“) ir graikai užsitikrintų antrą vietą, o žalgiriečiai būtų septinti.

Šis scenarijus galiotų ir tada, jei Kauno komanda neatsilaikytų prieš CSKA, tačiau tuomet reiktų net dviejų baskų nesėkmių – ir prieš „Maccabį“, ir prieš „Anadolu Efes“.

Likusios aktualios „Žalgiriui“ rungtynės:

29 turas

„Chimki“ – „Fenerbahče“

„Baskonia“ – „Maccabi“

„Unicaja“ – „Olympiakos“

„Crvena Zvezda“ – „Real“

„Žalgiris“ – CSKA

„Panathinaikos“ – „Valencia“

30 turas

„Fenerbahče“ – „Unicaja“

„Olimpia“ – „Panathinaikos“

„Barcelona“ – „Chimki“

„Baskonia“ – „Anadolu Efes“

„Olympiakos“ – „Žalgiris“

„Real“ – „Brose“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)