47-erių metų patyręs specialistas su 14-17 metų stovyklos dalyviais dalinosi mintimis apie žaidimo vienas prieš vieną techniką, gynybos subtilybes ir kitus niuansus.

„Žinoma, kad tokios stovyklos naudingos , - neabejoja pajėgiausius šalies krepšininkus treniravęs K. Kemzūra. - Vasara yra tas metas, kai krepšininkai gali tobulėti individualiai. Ypač jaunimas. Jie daug gali išmokti, pamatyti, sužinoti. Sportininkai vasarą išvis nesportuoti negali. Jie gali pakeisti sporto šaką. Jaunimas gali važinėtis dviračiais, žaisti tinklinį. Jeigu visą savaitę praleisi lovoje, tai bus labai sunku pasivyti kitus. Jaunam sportininkui kiekviena savaitė yra brangi“.

Dabartinis Nymburko ČEŽ (Čekija) klubo treneris tikina, kad šiuo metu pergalės jaunimo krepšinyje pasidarusios pačios svarbiausios. Pasak specialisto treneriai pamiršta individualų jaunų žaidėjų rengimą.

„Šiuo metu krepšinis spartėja, net ir vaikų amžiuje reikalingos tik pergalės, todėl reikia nepamiršti pagrindinių dalykų, tos abėcėlės, - kalba buvęs krepšininkas, o dabar treneris K. Kemzūra. - Visada svarbu kamuolio varymas, perdavimas, kojų darbas. Visa tai yra krepšinio pagrindai. Jeigu žaidėjas nemoka varytis ar perduoti kamuolio, tai gali sugalvoti kokį nori derinį, jis nepavyks. Treneriai turi ugdytis žaidėjus. Vaikai turi būti pasiruošę individualiai, o treneriai kuo mažiau naudoti taktiką“.

Buvęs Gdynės „Asseco Prokom“ (Lenkija), Vilniaus „Lietuvos ryto“, Stambulo „Bešiktaš“ (Turkija), Sankt Peterburgo „Dinamo“ (Rusija), Trevizo „Benetton“ (Italija), Maskvos srities „Chimki“ (Rusija) ir Krasnodaro „Lokomotiv“ (Rusija) klubų treneris tikina, kad jį žavi darbas su jaunais ir norinčiais tobulėti krepšininkais.

„Man patinka darbas su jaunais krepšininkais. Jie visada ištroškę žinių, yra nepavargę. Jauni krepšininkai yra, kaip baltas popieriaus lapas. Ką sudėsi, tą ir gausi, - vardino patyręs specialistas K. Kemzūra. - Būna, kad perspektyvūs šešiolikmečiai vėliau dingsta iš krepšinio žemėlapio. Tai lemia sportininko charakteris, aplinka, darbas, traumos. Yra daug priežasčių, jų visų negali išvardinti, tačiau tokia problema Lietuvoje yra“.

Stovyklos dalyviams treniruotes jau vedė Saragosos CAI klubo treneris ir buvęs krepšininkas Joaquinas Ruizas Lorente, Kauno „LSU-Baltų“ ir įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinių treneris Darius Dikčius, „auksinio jaunimo kartos“ treneris ir Klaipėdos „Neptūno“ vairininkas Kazys Maksvytis, buvęs krepšininkas Vytautas Valiulis ir fizinio rengimo treneris Vitalijus Nikiforovas.

Visi stovyklos dalyviai gavo treniruočių aprangas, o geriausiai pratybose pasirodę jaunieji krepšininkai, kuriuos išrinks jiems vadovavę treneriai, gaus aprangas varžyboms ir sportinius batelius. Geriausiu visos stovyklos krepšininkus išrinktas vaikinas turės galimybę pasirašyti sutartį su sportinės aprangos gamintoju „adidas“, kuris jaunajam krepšininkui pasiūlys kelerių metų kontraktą ir tuo laikotarpiu aprūpins visa reikalinga krepšinio apranga ir sportiniais bateliais.