Varnikų pažintinio tako rekonstrukcijos darbai pradėti 2023 m. liepą, o lankytojams takas uždarytas rugpjūčio mėnesį.

Primename, jog per Varnikų botaninį-zoologinį draustinį išsiraizgęs 5 km ilgio pažintinis takas, kur gamtos mylėtojams siūlo pasižvalgyti po įspūdingą gamtą ir pasigrožėti jos bioįvairove.

Varnikų pažintinis takas

Pietinėje Trakų istorinio nacionalinio parko dalyje, Trakų miškų urėdijoje, Lentvario girininkijoje esantis Varnikų draustinis užima apie 611 hektarų plotą, kurio didžiąją dalį sudaro miškai ir Ilgelio pelkė. Šiaurinėje draustinio dalyje, Skaisčio ežero pakrantėje, ant kalvos auga labai senas, 200 metų skaičiuojantis ąžuolynas.

Greta ošiantis natūraliai susiformavęs mišrus miškas taip pat žavi savo šimtametėmis eglėmis ir pušimis. Prieš 30–60 metų šio miško pakraščiuose buvo pradėti sodinti eglių bei pušų jaunuolynai. Įsidėmėtina, jog Varnikų draustinyje yra išskirta kertinė miško buveinė, t. y. žmogaus veiklos nepaveiktas miško plotas, kuriame aptinkama nykstančių, retų ar niekur kitur nerandamų augalų rūšių. Draustinio teritorijoje yra paskelbtos kelios vieningo saugomų teritorijų Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ buveinės.

Pažintinis pėsčiųjų takas veda ne tik per nuostabaus grožio miškus, bet ir per draustinio biotopų įvairovę praturtinančią pievą, įspūdingą Ilgelio pelkę bei joje telkšančius ežerėlius. Lankytojų patogumui Trakų miškų urėdija yra įrengusi pavėsines su suoliukais, tris apžvalgos aikšteles bei 10 atokvėpio stotelių gražiausiose ir sunkiai prieinamose draustinio vietose. Taku einantiems lankytojams siūloma pailsėti, susipažinti su stenduose lietuvių ir anglų kalbomis pateikiama informacija apie vietos kraštovaizdį bei jo formavimosi ypatumus, apie Varnikų draustinį ir Trakų miškų urėdijos veiklą.

Viena pažintinio tako apžvalgos aikštelė suteikia galimybę pasigrožėti greta esančiais skirtingais draustinio ekotopais: kalvos viršūnėje ošia ąžuolynas, šlaitus gaubia mišrus miškas, o papėdėje telkšo miškinga pelkė.

Varnikų pažintinis takas (Laimono Ciūnio nuotr.)

Pirmadienio popietę VMU išplatintame pranešime žiniasklaidai teigiama, kad po 9 mėnesius trukusios rekonstrukcijos Varnikų pažintinis takas laukia lankytojų ir kviečia pažinti gamtos turtus klausantis audio gido – miškininko pasakojimų – tai naujovė Lietuvos miškų pažintiniuose takuose.

„Pastebime, kad lankymasis miškuose, vaikščiojimas pažintiniais takais Lietuvoje pastaraisiais metais yra itin intensyvus, tad skiriame didesnį dėmesį lankytojų komfortui ir ieškome būdų, kaip dar labiau praturtinti jų patirtis. Miškininkai prižiūri daugiau nei tūkstantį rekreacinių objektų, o Varnikų pažintinis takas – vienas iš lankomiausių bei populiariausių visoje Lietuvoje.

Džiugu, kad atnaujinę taką, miško lankytojams suteiksime ir patogumo, ir pasivaikščiojimus papildysime žiniomis apie gamtos turtus nauju būdu – nuskaičius QR kodą, taku keliauti galima klausantis miškininko pasakojimų apie šios vietos bioįvairovę. Jeigu ši mūsų įdiegta naujovė pasiteisins, idėją įgyvendinsime ir kituose rekreaciniuose objektuose“, – sakė VMU generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Senas takas buvo pakeistas nauju, iš spygliuočių medienos lentų pagamintu taku. Atnaujintas takas – ilgaamžiškesnis, nes medinė tako dalis neturi sąlyčio su pelke. Naujo tako karkasas yra pakeltas ir pritvirtintas prie iš plastiko pagamintų vamzdžių, o tai garantuoja ne tik ilgaamžiškumą, bet ir lengvesnį tako administravimą bei remontą. Taip pat atnaujintos ir atokvėpio bei apžvalgos aikštelės, kurios suteiks patogią vietą poilsiui ar puikią vietą gėrėjimuisi aplinka.

Varnikų pažintiniame take lankytojus pasitiks ir VMU darbuotojų rankomis sukurti informaciniai stendai, drožiniai. Iš viso tako naujinimo darbams VMU investavo apie 226 tūkst. Eur. Miškininkai tikisi, kad po atnaujinimo Varnikų pažintinis takas sulauks dar didesnio lankytojų dėmesio.