Kuo keliautojui iš Lietuvos gali būti patraukli ši šalis?

Uzbekistanas įdomus savo spalvinga architektūra, istorija, legendomis, gyvenimo papročiais, kitokiu maistu. Per amžius išsaugotą islamo architektūrą papildo nepakartojami kalnų kraštovaizdžiai.

Uzbekistanas garsėja savo mitais ir legendomis – viena jų pasakoja, kaip atsirado Uzbekistanas. Kai Dievas dalijo žemes, uzbekas atėjo vėliausiai. Tada Dievas jo ir klausė, kur tu buvai, kodėl atėjai vėliausiai, aš jau išdalinau visas žemes. Uzbekas sako: „Mokinai, kad reikia būti mylinčiu ir gailestingu kaimynu, tad aš juos visus praleidau ir taip jau atsitiko, jog atėjau paskutinis.“

Ingridos Pociutės kelionės akimirkos Uzbekistane

Tada Dievas nusišypsojo ir atsakė: „Kadangi tu esi toks gailestingas ir taip myli žmones, aš tau dovanoju rojų Žemėje tarp dviejų kalnų upių.“ Tad kiekvienas, keliaudamas po Uzbekistaną, patiria išskirtinį uzbekų svetingumą.

Yra dar vienas aspektas – dalis turistų sako, kad buvo Uzbekistane „tarybiniais laikais“ ir šalis didelio įspūdžio nepaliko. Drąsiai galiu pasakyti, jog tais laikais pagrindiniai objektai buvo paversti sandėliais ar kitais neturistiniais objektais. O dabar juose atskleidžiama tikroji Uzbekistano istorija.

Reikia pabrėžti, kad į Uzbekistaną reikia keliauti kuo greičiau, kol ši šalis dar nėra sugadinta masinio turizmo.

Kokias tris svarbiausias vietas Uzbekistane būtina aplankyti?

Istorinius Chivos, Bucharos ir Samarkando miestus, kurie per amžius išsaugojo Islamo architektūros grožį.

Chiva visame pasaulyje garsėja Ičan – Kala architektūros kompleksu, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Tai XII–XIX a. senovinis miestas, įsikūręs pačioje Chivos širdyje, kuriame apima toks jausmas, jog persikeli į praeitį. Jūsų laukia senoviniai rūmai su įspūdingomis mozaikomis, nepakartojamo grožio minaretai, medresės ir mečetės. Chiva atspindi Uzbekistano, kaip valstybės, pradžią.

Buchara yra vienas seniausių Vidurio Azijos miestų, kurio istorija siekia daugiau nei 2,5 tūkst. metų. Buchara yra įsikūrusi prie istorinio Šilko kelio. Šilko kelias prasidėjo nuo Kinijos ir viena jo atšakų ėjo pro Uzbekistaną. Tuomet Bucharoje klestėjo prekyba, buvo daug karavanų sustojimo vietų, kurias apžiūrėti galima ir šiandien. Iš dykumos atėję karavanai čia sustodavo atsigerti, pernakvoti, parduoti prekių.

Vieni iš įspūdingiausių objektų Samarkande yra mauzoliejus valdovui Amirui Timūrui ir mečetė mylimiausiai Timūro žmonai Saray Mulk Khanum. Timūrą galima palyginti su mūsų kunigaikščiu Vytautu Didžiuoju, nes jo valdymo laikotarpiu Uzbekistanas suklestėjo. Samarkando istoriniai paminklai datuojami nuo Timūrido imperijos ir yra tokie pat svarbūs, kaip senovės Egipto, Kinijos, Indijos, Graikijos ir Romos architektūriniai šedevrai.

Koks yra unikaliausias Uzbekistano kultūros aspektas?

Uzbekai yra musulmonai ir pagal įstatymą gali turėti vieną žmoną, tačiau pagal religiją – daugiau nei vieną. Tačiau būtina vyro pareiga – visas žmonas ir vaikus finansiškai išlaikyti. Dėl šios priežasties šiandien uzbekai dažniausiai turi tik po vieną žmoną.

Apskritai, uzbekai itin ištikimi tradicijoms ir papročiams. Nuo mažų dienų vaikai yra mokomi gerbti moteris bei vyresnius žmones. Tai atsiskleidžia netgi smulkmenose: Taškente įlipome į metro vagoną, kuriame sėdėjo jaunimas, tai jie iš karto atsistojo ir užleido vyresniems turistams vietas.

Ingridos Pociutės kelionės akimirkos Uzbekistane

Bene įsimintiniausias kultūros bruožas yra svetingumas. Jų namuose yra netgi atskiros salės, skirtos tik gimtadieniams švęsti. Jau nekalbant apie vestuves – miestų centre yra specialūs pastatai, kuriuose jas gali švęsti 300–400 žmonių.

Mus stebina ir pati architektūra: namai aukšti, beveik nėra langų, aptverti aukštomis tvoromis, tačiau tik užėjęs į vidų pamatai, kaip ten viskas išpuošta bei išgražinta. Grožis skirtas ne akims iš gatvės žiūrėti, o džiuginti tuos gyventojus, kurie gyvena namuose, ir jų svečius.

Koks yra populiariausias uzbekiškas patiekalas?

Pats populiariausias uzbekiškas patiekalas yra plovas, kurio žinoma daugiau nei 100 rūšių, todėl vietos gyventojai juokauja, kad jie gali valgyti plovą nors ir kasdien.

Garsi Uzbekistano legenda pasakoja apie plovo atsiradimą: vienas labai turtingas jaunuolis įsimylėjo labai neturtingą merginą, todėl jie negalėjo susituokti. Tada tas jaunuolis iš sielvarto nusprendė, kad jis badaus. Susirūpinęs tėvas pasikvietė žiniuonį prašydamas padėti. Žiniuonis pasakė, jog yra du keliai: arba tas vaikinas turi sujungti širdį su ta mergina, arba jį reikia labai sočiai pamaitinti plovu. Tradicinis plovas yra labai riebus ir vaikinas atgaus jėgas. Nuo to laiko per uzbekų vestuves visada valgomas plovas.

Turistų grupės turi galimybę patys pasigaminti uzbekišką plovą nuo pradžios iki pabaigos. Į jį dedame ryžius, bulves, česnakus, pipirus, svogūnus ir, žinoma, mėsą. Ant viršaus barstomos sezamo (arba kitos rūšies) sėklos. Į plovą dedamas ir vienas ingredientas, kuris Lietuvoje neauginamas – geltonos morkos. Uzbekistane auga ir mums įprastos morkos, ir geltonos morkos – būtent jų reikia originaliam plovui.

Ingridos Pociutės kelionės akimirkos Uzbekistane

Uzbekų maistas nėra aštrus, tačiau labai, labai riebus. Restoranuose, kuriuose lankėmės, iš anksto derinome su virtuvės šefais, kad maistą patiektų su mažiau riebalų. Turistai, išbandę paprastą kavinukę, kur valgo beveik tik vietiniai, juokavo, kad skubiai reikia gazuoto mineralinio vandens, nes mūsų skrandžiui tradicinis jų maistas yra tikrai per riebus.

Kokiu metų laiku geriausia aplankyti Uzbekistaną?

Per metus temperatūra Uzbekistane svyruoja nuo dešimties laipsnių šalčio iki 45 laipsnių karščio. Tad keliauti į šią šalį patariu pavasarį nuo kovo vidurio iki gegužės pabaigos arba jau rudenį nuo rugsėjo iki lapkričio vidurio. Pavyzdžiui, pirmoji mano kitų metų kelionė suplanuota kovo 27–balandžio 5 dienomis, tad Uzbekistanas mus pasitiks su šviežiais agurkais ir pomidorais bei saulėtomis dienomis nuo 17 iki 25 laipsnių šilumos (o Lietuvoje vis dar būna šalta).

Kita kelionė suplanuota gegužės 17–27 dienomis, kai jau bus šviežių braškių. Liepos mėnesį oro temperatūra gali siekti ir 40 laipsnių karščio, todėl rekomenduoju kelionės metu įtraukti ne tik miestus, bet ir kalnus. Tačiau kai kuriems keliautojams tai patinka. Norint patirti tikrąjį Uzbekistano žavesį, patariu kelionei skirti bent 10 dienų.

Koks įdomiausias faktas apie Uzbekistaną, kurio dauguma žmonių nežino?

Oficialūs tarptautiniai šaltiniai pripažįsta, kad tai yra viena iš saugiausių pasaulio šalių. Šį faktą liepos mėnesį paminėjo ir autoritetingas kelionių leidinys „Lonely Planet“. Taigi, keliauti čia saugu bei ramu.

Dar vienas faktas, kurio žmonės dažnai nežino – Uzbekistanas neturi priėjimo nei prie vienos jūros ar vandenyno (yra kalnų upės ir keli ežerai).

Ingridos Pociutės kelionės akimirkos Uzbekistane

Koks yra sudėtingiausias kelionės į Uzbekistaną aspektas?

Kreditinių kortelių naudojimas – ten beveik niekur negalėsite atsiskaityti kreditine kortele. Rekomenduojama turėti tik grynuosius pinigus. Vietiniai atsiskaitinėja Uzbekistano valiuta sumais, tačiau bendraudami su užsieniečiais teikia pirmenybę JAV doleriams. Pavyzdžiui, pirkau aukso papuošalus specialiame aukso turguje Taškente, bet ir ten – „atsiprašome, atsiskaityti galite tik grynaisiais“. Kreditines korteles galite panaudoti tik prekybos centruose.

Taigi, kaip planuoti kelionės biudžetą? Mano vadovaujamos keliautojų grupės dažniausiai nakvoja keturių žvaigždučių viešbučiuose, kur patiekiami itin sotūs pusryčiai ir vakarienė, todėl pinigų reikia tik pietums restoranuose bei lauktuvėms. Pietums skirkite apie 10–15 eurų. Uzbekistano papročiai reikalauja, kad svečiui pakilus nuo stalo, turi likti dar daug maisto, o ne tuščios lėkštės, todėl valgiai viešbučiuose labai sotūs.

Kokią įsimintiniausią patirtį patyrėte keliaudami po Uzbekistaną?

Tai Uzbekistano turgūs, kur akys raibsta nuo prekių gausos, svaigina prieskonių aromatas, o pardavėjai yra draugiški, tad su jais įdomu derėtis. Pardavėjai didžiuojasi savo produktais, todėl mielai dalijasi žiniomis apie vietinę virtuvę, pasakoja, kur ir kaip augina vaisius bei daržoves, siūlo paragauti.

Pavyzdžiui, su viena iš turistų grupių lankėmės granatų lauke, sužinojome apie jų auginimą. Tą patį galima išgirsti ir turguje tiesiog paklausus granatų pardavėjo. Uzbekistane labai svarbi bendravimo kultūra, o turguje – ypač.

Įdomi ir tradicinė turgaus struktūra – pavyzdžiui, yra salė, kur prekiaujama tik duona. Skirtingi prekybininkai, bet jie prekiauja tik riešutais arba tik chalva. Labai įspūdingai prekiaujama vaisiais, jų ant prekystalio tiesiog pilys sudėtos: pilis raudonų burokėlių, pilis auksinių apelsinų, pilis raudonų pomidorų.

Derėtis turguje dažniausiai teks rusų kalba, nors susikalbėti Uzbekistane galima ir angliškai (jaunoji karta, kaip ir Lietuvoje, ją moka).

Ingridos Pociutės kelionės akimirkos Uzbekistane

Koks yra gražiausias gamtinis objektas Uzbekistane?

Man pati įspūdingiausia vieta yra kalnai ir galimybė sutikti bei palydėti saulę dykumoje.

Pasižvalgykite po mįslingus Uzbekistano kalnus kartu su vietiniais gyventojais. Kalnuose galima pasimėgauti nuostabiais gamtos vaizdais su viena sąlyga – jei tik pasitikėsite vietos gyventojais. Uzbekistane kalnuose jokie pažintiniai takai nėra sužymėti (kaip mes esame įpratę). Tad eikite paskui vietos gidą ir pasigrožėkite laukinėmis kalnų ožkomis (tik vietiniai žino, kur jos ganosi), pamatykite įvairių kitų laukinių gyvūnų, stebėkite užburiančius kalnų vaizdus. Beje, dalis kalnų turi įrengtas ir pakankamai geras slidinėjimo trasas.

Saulėtekis dykumoje. Su pirmąja aušros šviesa Uzbekistano dykumoje pradeda ryškėti subtili pastelinių atspalvių paletė. Dangus iš aksominės indigo spalvos pereina į švelnią rausvą, violetinę ir oranžinę spalvas, kurios skelbia naujos dienos atėjimą. Ankstyvo ryto šviesoje išryškėja kiekviena smėlio bangelė, kiekvienas kopų bangavimas.

Diena grakščiai pereina į vakarą, ir dykuma vėl pasikeičia. Besileidžianti saulė apgaubia kraštovaizdį šiltu, auksiniu atspalviu bei meta ilgus šešėlius, kurie driekiasi per begalinę smėlio jūrą.

Kokį populiariausią suvenyrą galima įsigyti Uzbekistane?

Uzbekistanas siūlo įvairių suvenyrų, kurie pavergia atvykstančiųjų širdis, o populiariausieji yra šie: rankomis gaminta keramika, prieskoniai, spalvingi kilimai ir išskirtiniai auksiniai papuošalai.

Uzbekistane yra daug keramikos dirbtuvių, kur galima stebėti, kaip rankomis gaminami įvairūs keramikos gaminiai. Nuo lėkščių ir dubenų iki dekoratyvinių plytelių – ši keramika yra ne tik funkcionali, bet ir išeina nuostabūs meno kūriniai. Taip pat galima įsigyti kūrinių iš porceliano.

Ingridos Pociutės kelionės akimirkos Uzbekistane

Kilimai, dažnai gaminami iš šilko arba vilnos, pasižymi sudėtingais raštais ir ryškiomis spalvomis, atspindinčiomis šalies kultūrinį paveldą. Galima rasti netgi kilimų su „Swarovski“ kristalais. Taigi, tikrai galite išsirinkti mielą širdžiai kilimėlį. Išduosiu paslaptį – dalis kilimų, gaminamų Uzbekistane, yra parduodami Turkijoje su Turkijos ženklu.

Papuošalai iš aukso yra dviejų rūšių: vieni ornamentuoti uzbekiškais raštais, kiti daugiau atitinkantys mūsų, europiečių, lūkesčius. Itin įspūdingas Taškento aukso turgus, kur įsikūrusios parduotuvėlės prekiauja tik auksu. Nors čia išrašomi oficialūs dokumentai, grįžus buvo šiek tiek neramu, todėl kreipiausi į Prabavimo rūmus, kur man patvirtino, kad auksas tikras. Tradiciniai uzbekų papuošalai pasižymi įmantriais raštais, piešiniais, kurie pasakoja apie šios šalies kultūrą ir istoriją.

Ką svarbiausia žinoti keliautojams prieš vykstant į Uzbekistaną?

Vizų vykstant į Uzbekistaną nereikia. Pasikartosiu, reikia turėti grynųjų pinigų, geriausia JAV dolerių. Taip pat dalis lietuvių dar nežino, kad Taškentą galima pasiekti tiesioginiu lėktuvo skrydžiu iš Rygos.

Uzbekistanas nepriklauso Europos Sąjungai, todėl patariu pasirūpinti sveikatos draudimu, nes visos medicinos paslaugos, pradedant pirmuoju apsilankymu, yra mokamos.

Diplomatinės atstovybės Lietuva Uzbekistane neturi: jei nutiktų kažkas netikėta, artimiausia Lietuvos ambasada yra Kazachstane.

Vykstantiems į šią šalį patariu daug šypsotis, būti draugiškiems, nes jie labai mėgsta besišypsančius bei draugiškus žmones. Su šypsena ten galima labai daug pasiekti ir ši šalis dar nėra sugadinta masinio turizmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)