Tomas dalinasi savo Tailando patyrimais ir pasakoja apie gydomuosius menus, budistinės kultūros ypatumus bei sąmoningą keliavimą.

– Kokį vaidmenį Tailandas turi jūsų jogos, meditacijos, saviugdos praktikose?

– Tailandas yra tikra pasaulinio lygio sveikatos ir išgijimo sostinė. Be to, šioje šalyje klesti Budos mokymas. Man asmeniškai šioje šalyje yra aktualiausi gydomieji menai, žinomi kaip „Nuad Thai“ arba Tailando masažas. Juk kai jaučiamės gerai, visi veiksmai tampa daug efektyvesni.

Tomas Gudėnas (tailandieciai.lt nuotr.)

– Kokiose Tailando vietose jums teko lankytis ir kurios iš jų paliko didžiausią įspūdį?

– Šiaurėje esantis Chiang Mai miestas yra vasarinė karaliaus rezidencija. Tai – kultūros ir edukacijos slėnis. Mieste yra apie 300 įspūdingų budistinių šventyklų, kurios prideda žavesio šiam jaukiam miestui. O svarbiausia – gydomųjų menų meistrai, kurie savo prisilietimu paleidžia įtampas ir atstato organizmo funkcijas. Čia tokių meistrų tūkstančiai.

Netgi paties paprasčiausio masažo salono darbuotojai dažnai atlieka savo darbą taip, kaip net nežinojau, kad įmanoma. O meistrai savo prisilietimu pakeičia gyvenimus. Šis miestas apsuptas kalnų su įspūdingomis olomis, karštosiomis versmėmis ir kriokliais.

Pietuose paliko įspūdį įvairios salos, kuriose susipina neįtikėtini gamtos vaizdai, vietinių svetingumas bei nuostabios sąlygos poilsiui, sveikatingumui ir nuotykiams.

Koh Tao – nardymo rojus. Koralų rifai, milžiniški jūrų vėžliai ir margaspalvės žuvytės sutinka kiekvieną plaukiką savo blizgesiu. Pietuose esantis Tailando regionas Krabi – pasakiškų uolų karalystė. Fantastiški paplūdimiai bei karštosios versmės sustabdo laiką, o ir verčia planuoti grįžimą atgal.

– Be ko neįsivaizduojate savo viešnagės Tailande?

– Be masažo ir neįtikėtinai skanaus bei sveiko maisto.

Tomas Gudėnas (tailandieciai.lt nuotr.)

– Indija ir Tailandas. Kokius įvardytumėte esminius skirtumus bei panašumus tarp šių šalių?

– Šios šalys panašios savo dvasingumu, dar gyva protėvių kultūra, neįtikėtinu kultūriniu palikimu. Tailandas išsiskiria savo tvarka, švara ir įvairove. Čia keliauti daug lengviau, turistine prasme Tailandas yra daug patogesnis už Indiją.

– Kas budistinėje kultūroje jus žavi labiausiai?

– Paprastumas, širdingumas ir ramybė. Buda buvo jogas, kuris praktikavo meditaciją, patyrė esmines sąmonės transformacijas, vadinamas nušvitimu. Budizmas iki dabar naudoja daugybę Indijos dvasinių mokymų terminų. Man, kaip jogui, jie suprantami, dėl to džiaugiuosi, kai galiu pasisemti patirties iš gyvų tradicijos nešėjų.

Tomas Gudėnas (tailandieciai.lt nuotr.)

– Viename iš savo tekstų teigiate, kad „daugelis dvasią ugdančių mokymų pavirto manipuliacijų religijomis“. Kaip žmogui, pradėjusiam žengti dvasingumo keliu, atskirti kas tikra, o kas – manipuliacijos?

– Dažniausiai atskiriame per patirtį. Jei nėra patirties, labai lengva suklysti. Dažnai būnant šalia didingo mokytojo lengva to net nepastebėti ir užkibti už gundančių šarlatanų pažadų. Tik studijuojant ir lavinant save ateina supratimas, kuo galima pasitikėti.

– Ką patartumėte ar palinkėtumėte ketinantiems leistis į kelionę Azijoje su tikslu praturtinti savo vidinį pasaulį bei ugdyti sąmoningumą?

– Patarčiau dažniau aplenkti dideles turistines vietas ir stengtis pamatyti gyvus žmones. Pamatyti jų buitį. Šiuolaikiniai vakariečiai gali daug išmokti iš Azijos gyventojų. Čia daug stipresnis bendruomeniškumas, geresnė psichinė sveikata ir aukštesnis laimės lygis. Taip pat patarčiau apsilankyti meditacijos centre, sveikatingumo praktikose ar tiesiog pasilepinti SPA procedūrose.

O taip pat nesijaudinkite, jei kas vyks ne pagal jūsų planą. Prisiminkite, kad kultūra čia skiriasi. Žmonės mąsto kitaip. Netikėtumus priimkite kaip pamoką ir leiskite situacijai nuvesti jus į augimą.

Visais atradimais ir patarimais, aktualiais keliaujantiems į Tailandą, dalinamės „Facebook“ grupėje „Tailandiečiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)