Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

San Cristóbal de las Casas miestas yra puikiausia turizmo bazė – tai ne vien be galo patrauklus miestas, kuriame yra visko nuo viduramžių bažnyčių iki šiuolaikiškų vyno barų, jis yra idealioje vietoje, iš kurios galima tyrinėti visą valstiją.

Tai kas gi per istorija apie Zapatista? Trumpas ginkluotas nepatenkintų ūkininkų sukilimas, kuriam vadovavo šiltą vilnonę kepurę dėvintis pypkorius Subcomandante Marcosas, vyko 1994 metais ir, neskaitant nedažnų protestų bei kelių blokadų, neturėjo įtakos kasdienėms kelionėms. Tiesą sakant, Čiapasas yra labai saugi vieta kelionėms, kurioje nėra nė ženklo prievartos ir neramumų, būdingų kitoms Meksikos dalims. Štai kelionės metu būtinos aplankyti vietos.

San Cristóbal de las Casas

Šiame kolonijiniame mieste yra visko: gyvybingų prekyviečių, bohemiškų kavinių, žavingų bažnyčių, nuostabių muziejų ir gaivaus klimato. Geriausia tai, kad čia galima sutikti žmonių iš visos Čiapaso valstijos, Meksikos ir viso pasaulio – nuo keliautojų ir labdaros organizacijų darbuotojų iki universiteto profesorių ir vietinių gyventojų – majų ir mestizų.
San Cristóbal de las Casas, Meksika

San Cristóbalis yra netoli įdomiausių valstijos vietų, jei tik sugebėsite prisiversti iš šio miesto iškelti koją. Nenustebkite, jeigu norėsite pasilikti jame ilgiau... ir dar ilgiau... ir dar.

Palenque nėra patys didžiausi Majų griuvėsiai, bet, be jokios abejonės, patys įdomiausi. Ties valstijos šiaurine siena, drėgname atogrąžų miške esanti Palenque yra ne tik puiki vieta apsilankyti Čiapase – tai yra gera priežastis apskritai vykti į Meksiką. Čia esantys pastatai buvo statomi itin meniškai, ypač klaidūs rūmai su nuostabiu keturių aukštų bokštu. Vietoje esančiame muziejuje pamatysite milžinišką kiekį sudėtingų raižinių, sienose įrėžtų hieroglifų ir fantastiškų molinių urnų.
Kripta Palenkėje, Meksika

San Juan Chamula kaimelis

Viena iš didžiausių pasaulyje autonominių vietinių gyventojų bendruomenė (populiacija – 60 000) yra vos už kelių kilometrų nuo San Cristóbalio, bet tuo pačiu tai yra ir visai kitas pasaulis. Šios bendruomenės bažnyčioje nėra altoriaus, nėra klauptų, o prieš kelis dešimtmečius už vietos papročių nesilaikymą iš jos buvo išvarytas ir kunigas.

Kai kuriose vietose daugiau nei 800 metrų gylio siekiantis Sumidero kanjonas jūsų kaklo raumenis patemps labai greitai, bet jį aplankyti verta nepaisant jokio skausmo. Kateriai išvyksta iš patrauklaus Chiapa de Corzo miestelio ir plaukia žemyn upe daugiau nei valandą, supami neįtikėtinai aukštų kanjono sienų ir greta nedidelių krioklių.

Žavingi, bet nedaugelio lankomi majų griuvėsiai Toniná buvo paskutinis didysis miestas, žlugęs per paslaptingą klasikinės Majų imperijos išnykimą IX-X amžiais. Nenuostabu, kad jame daugybė mirties ir naikinimo vaizdinių, įskaitant Keturių erų freską: milžinišką piešinį, kuriame, be kitų dalykų, pavaizduoti skeletai, laikantys nukirstas žmonių galvas.

Pagrindiniai šių griuvėsių pastatai yra išsidėstę ant stačios įkalnės – ja kopti sunku, bet atsiveriantys vaizdai verti pastangų