Provansas driekiasi per kelis labai skirtingus vyndarystės regionus - vyno kelias prasideda Tulone, tada palei Viduržemio jūrą išsikerojusius vynuogynus tęsiasi iki San Tropezo ir vingiuoja per levandų laukus ir alyvuogių sodus iki pat Massif des Maures kalnų. Labiausiai žinomas dėl lengvo rausvojo vyno, šis kraštas gamina ir ypatingų raudonųjų vynų.

Daug jaunų vynuogių augintojų stengiasi užtikrinti natūralią produkciją, todėl nenustebkite, jei pamatysite arklius, ariančius vynuogynus ar avių bandą, atsakingą už piktžolių išnaikinimą. Kaimo bistro siūlo didžiules tradicinių Provanso patiekalų porcijas, ir net jei dideli dvarai gundo keliautojus prabangiais apartamentais, dauguma vyndarių taip pat pradeda siūlyti pas juos apsistoti visai prieinama kaina. Štai sąrašas keleto išskirtiniausių Provanso vyndarių, B&B ir mielų vietinių bistro.

Domaine de l'Estagnol

Bandol yra vienas seniausių ir prestižiškiausių Provanso vardų, ir butelio kaina atrestauruotuose vyno fabrikuose gali siekti 20-30 eurų (apie 70 – 100 lt). Domaine de l’Estagnol – turbūt mažiausias Bandol krašto vienuogynas (tik 1,5 hektaro), o jo savininkė Sandrine Feraud atstovauja jau šeštąją vynuogių augintojų kartą. Buvusi regbio žaidėja Sandrine turi mažytį vyno rūsį, kur vyno brandinimui naudoja paprastas cemento talpas ir naujoviškas medines nupjauto kūgio formos statines.

Bandol vynuogynai driekiasi ant kalvų, todėl „kiekviena vynuogė gali matyti jūrą”, teigia Sandrine. Jos „Bandon Rouge” atsieis 13,5 euro (apie 45 lt), o jei planuojate pikniką, tikrai susigundysite 5 litrais naminio vyno, kainuojančio tik 16 eurų (apie 55 lt).

Adresas : 1426, route de la Cadière, Saint-Cyr-sur-mer, +33 6 13 07 69 35, domainedelestagnol.com

Domaine Perzinsky

Visai prie pat Bandol regiono galite pamatyti salų grupę Les Iles d’Or, kur įsteigtas nacionalinis parkas, plyti tankūs miškai, o Porquerolles saloje auga net trys vynuogynai. Iš Presqu'île de Giens keltu greit persikelsite į Porquerolles, o po 10 minučių kelio jau atsidursite Cyrille Perzin ir jo žmonos Stefani valdose.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui parko valdžia nusprendė dalį miškų iškirsti ir toje vietoje pasodinti vynuoges, todėl seniausias Domaine de l’Isle vynuogynas čia atsirado dar penkiasdešimtaisiais. Cyrille ir Stefani, buvę salos paštininkai, savo 10 hektarų plote vynuoges pradėjo auginti 1989-aisiais. Ir jiems puikiai sekasi, kadangi sunku atsispirti čia pagamintam šviežiam rausvajam vynui, kainuojančiam tik 8,5 euro (apie 30 lt).

Adresas : Chemin de la Pépinière, Ile de Porquerolles, +33 4 94 58 34 32, perzinsky.com

Domaine de Tourraque

Ramatuelle gyvenvietę rasite kiek į pietus nuo San Tropezo - pravažiavus prašmatnius Tahiti ir Pampelonne paplūdimius, sukite Les Trois Caps kyšulių link ir kelio gale pamatysite pačius įspūdingiausius Provanso vynuogynus. Domaine de Tourraque driekiasi per daugiau nei 38 hektarus žemės, vienai vynuogyno pusei žvelgiant į vandenyno bangas, dūžtančias įlankos uolose, o kitai besidriekiančiai beveik iki pat smėlėto paplūdimio.

Kadangi vyno degustacija yra nemokama, o ir aukštos kokybės vynai prieinami daugelio kišenei, kiek daugiau atsieis tik pamatyti pačius vynuogių laukus. Už dviejų su puse valandos trukmės ekskursiją džipu, vedamą paties vyndario, sumokėsite 28 eurus (apie 100 lt). Brangoka, tačiau nepamirštama patirtis kiekvienam vyno gurmanui.

Adresas: Chemin de la Bastide Blanche, Ramatuelle, +33 4 94 79 25 95, latourraque.fr

Domaine des Trois Chênes

Pamirškite patogius pagrindinius kelius, jei norite atrasti vynuogių augintojo Régis Scarone valdas. Jos slepiasi laukiniame Vallée des Borrels slėnyje apie 20 minučių kelio nuo Prancūzijos Rivjeros (Côte d'Azur). Daugiau nei penkiasdešimties metų senumo vynuogynuose triumfuoja tradicijos – vynuogės nurenkamos tik rankomis, o baltasis ir rausvasis vynas brandinamas senoviškose talpose, vadinamose cementinėmis.

Nors vynuogių auginimui nenaudojami jokie chemikalai, R. Scarone neturi oficialaus to patvirtinimo, nes, kaip pats sako, „per daug biurokratijos”. Sudėtinga būtų rasti pigiau kainuojantį tokios geros kokybės „Trois Chênes”, čia atiduodamą už 6,40 euro (apie 22 lt), ar „Jules Scarone” raudonąjį, pagamintą iš Cinsault, Grenache ir Mourvèdre vynuogių ir brandintą statinėje 14 mėnesių (9,5 euro, apie 33 litus).

Adresas: 45-19 3emes Borrels, +33 4 94 65 68 72

Domaine Croix-Rousse

Jei norite iššūkio, apsilankykite Kristofo Durdilly vyno fabrike. Šią dulkėto kelio pabaigoje esančią vietą rasti gan sunku, beje, iš anksto privalėsite rezervuotis degustacijai. Čia vynai parduodami ne kaip regiono, o šalies produktai, tačiau kainos aukštesnės nei daugumos Provanso vynų, vidutiniškai 15 – 25 eurai (apie 50 – 85 lt) už butelį.

Ir visgi kai paragausite šio nepaprasto vyno, suprasite, kad neveltui sukorėte tiek kelio. K. Durdilly šiame mažame 7 hektarų plote vynuoges augina jau nuo 2005-ųjų ir nė neketina plėstis. Nors kiti vynuogių augintojai būtų jau seniai persodinę 70 metų senumo Carignan ir Mourvèdre rūšių vynuogių krūmus, K. Durdilly be vargo augina juos toliau ir brandina natūralų vaisių skoniu išsiskiriantį vyną.

Adresas: Le Suve du Vent, Puget-Ville, +33 6 11 86 93 80, domainecroixrousse.com

Domaine de la Fouquette

Dvi Daziano ir Aquadro šeimų kartos nusprendė užsiimti B&B verslu, apimančiu natūralių vynų gamybą ir patogius kambarius paprastuose jaukiuose vasarnamio kambariuose. Visai čia pat, Massif des Maures kalnų šešėlyje driekiasi Žano Pjero Daziano vynuogių laukai, o apdovanojimą pelnęs rausvasis vynas tekainuoja 6,70 euro (apie 23 lt).

Automobiliu užkilkite įkalne ir greitai atsidursite kaštainių, pušų ir ąžuolų tankmėje, kurią pravažiavę pamatysite akmeninę smuklę, kur Žano Pjero žmona Izabelė ruošia restorano pietus iš čia pat fermoje išaugintų maisto produktų. B&B vadovauja Izabelės tėvai – šiomis valdomis jie rūpinasi jau 25 metus.

Kambarių kaina tikrai nenuskriaus piniginės, juo labiau, kad prie stalo sėsitės drauge su šeimininkų šeima. Čia galėsite paragauti ypatingo vietinio daube de bœuf (troškinta jautiena), kepto triušio su dašiais ar kitų provansietiškų delikatesų. Vegetariškų patiekalų prašoma pageidauti iš anksto.

Adresas: Les Mayons, +33 4 94 73 08 45, domainedelafouquette.com.

Château de Saint-Martin

Nors atsieis ir daugiau nei viešnagė B&B, naktis šiame vynuogių laukų supamame XVIII amžiaus dvare tikrai verta išleistų pinigų. Aštuoniasdešimtmetis dvaro šeimininkas čia gyvena su savo dukra Adelina, kuri ir rūpinasi vynuogių laukais, motinos perduodamais dukrai iš kartos į kartą.

Miegamieji apstatyti antikiniais baldais ir puošti senoviniais sienų papuošalais, skaityti mėgstantiems svečiams taip pat patiks pilies biblioteka ir atsipalaiduoti kviečianti terasa su vaizdu į vienuogynus. Vyno degustacijos vyksta viduramžių rūsiuose, o smalsūs dvaro svečiai taip pat turi galimybę susipažinti su moderniu vyno fabriku ir pasivaikščioti po vynuogynus.

Adresas: Route des Arcs, Taradeau, +33 4 94 99 76 76, chateaudesaintmartin.com

Château Matheron

Modernus Polio Bernardo vyno fabrikas stovi šalia judraus kelio, o kiek tolėliau už lygiomis eilėmis susodintų vynuogynų galite įžiūrėti ir jo šeimos dvarą, kur ką tik duris atvėrė keli B&B kambariai. Nesitikėkite nieko prabangaus: Polis ir jo tėvas tik neseniai pradėjo renovuoti šiuos kiek apleistus rūmus, tačiau du naujieji svečių kambariai tikrai nepaliks slogaus įspūdžio.

Iš terasos atsiveria stulbinanti panorama, todėl tai geriausia vieta ragauti išskirtinio skonio ir kokybės čia pat gaminamą vyną. Polis yra vienas iš itin perspektyvių Provanso vyndarių, todėl galite būti tikri, kad jo „Tradition Rosé” (apie 24 lt) nenuvils net išrankiausių gurmanų.

Adresas: 400 Chemin de Matheron, Vidauban, +33 4 94 73 01 64, chateau-matheron.com.

„La Table de Pol”

Šį niekad neištuštėjantį bistro galite rasti Lorgues miesto aikštėje – čia galėsite ne tik pavalgyti, bet ir užsukti į vyno barą ar gurmaniškų produktų parduotuvėlėje nusipirkti tokių vietinių gardumynų kaip triufeliai, sūriai, medus ar dešrelės.

Priešpiečių metu terasa prisipildo vietinių gyventojų, kimbančių į dienos pietus (16 eurų, apie 55 litai) arba provansietiškus dienos patiekalus, varijuojančius nuo petits farcis (didžiulė lėkštė įdarytų cukinijų, baklažanų ir bulvių) iki bourride jūros gėrybių troškinio. Vyno bare ragaudami plataus pasirinkimo Provanso vynus užkandžiams galite užsisakyti pjaustyto kumpio, naminio pašteto ar įvairių ožkos sūrių.

Adresas: 18 Place Georges Clémenceau, Lorgues, +33 4 94 47 08 41, latabledepol.com
Vynuogynas Prancūzijoje

„Miss Jaja”

Ramus Provanso kaimelis Trans ypatingas dėl daugybės krioklių, pakopomis besileidžiančių per istorinį šios vietovės centrą. Pačioje apačioje, šalia senų kalvotų olų ir įsikūręs vyno baras „Miss Jaja”.

Į šį praeitais metais atidarytą barą noriai užsuka tiek vynuogių augintojai, tiek vyno mėgėjai. Interjeras linksmas ir kiek chaotiškas – šešiasdešimtųjų sofos, plastikiniai stalai ir antikvariniai veidrodžiai.

Tačiau meniu nepretenzingas, čia galite užsisakyti paprastų vietinių mėsos gaminių ar sūrių dviems asmenims tik už 16 eurų (apie 55 lt). Tačiau kaip jau galima spręsti iš pavadinimo („Jaja” žargonu reiškia vyną), čia karaliauja vynas, ir baro savininkė Laetitia Guerrero užtikrina, kad jo kainos nesikandžiotų.

Taurė „Côtes de Provence” atsieis 2,80 euro (apie 10 lt), o brangiausi vynai kainuos iki 4 eurų (apie 14lt). Vyno išsinešimui kaina taip pat nedidelė – nuo 9 eurų ( apie 31 lt) už butelį.

Adresas : Place des Moulins, Trans-en-Provence, +33 9 53 55 05 04, facebook.com/pages/Miss-Jaja