Delfi pirmadienį rašė apie organizatorių atšauktas suplanuotas keliones į Izraelį – daugiau skaityti galite ČIA. Taip pat buvo pranešta apie oro linijų bendrovių stabdomus skrydžius šia kryptimi – daugiau skaityti galite ČIA.

Visgi žmonės ėmė baimintis ne tik dėl įvykių Izraelyje, bet ir dėl suplanuotų atostogų Egipte, kuris yra netoli Izraelio. Diskusijose socialiniuose tinkluose galima matyti, kad labiausiai nerimauja tie, kurie turi vykti į Šarm aš Šeicho kurortą – jis yra gerokai arčiau sienos nei Hurgada.

Dėl karo Izraelyje lietuviai baiminasi keliauti į Egiptą

Tačiau kelionių organizatoriai ramina teigdami, kad atidžiai seka situaciją, o žmonėms jaudintis nereikėtų. Anot „Novaturo“ komunikacijos vadovės Miglės Bielinytės, kelionės į Egiptą ir taip pat netoliese esančią Jordaniją organizuojamos įprastai.

„Keliautojų saugumas yra svarbiausias mūsų prioritetas. Atšaukėme suplanuotas ekskursijas iš Egipto į Izraelį. Nuolat sekame ir vadovaujamės Izraelio, kitų kaimyninių šalių bei Lietuvos URM skelbiamomis rekomendacijomis, palaikome kontaktą su atstovais bei partneriais vietoje. Taip pat ir keliautojams primename remtis tik oficialia informacija.

Situacija Egipte ir Jordanijoje, dabartiniais duomenimis, yra stabili, atsakingos institucijos nėra paskelbusios apie pasikeitusią saugumo padėtį jose. Bet kokiu atveju toliau įdėmiai sekame oficialią informaciją, palaikome ryšį su partneriais. Esame pasiruošę nedelsdami reaguoti į situaciją ar pokyčius bei priimti atitinkamus sprendimus, jei prireiktų.

Esant klausimų, prašome klientų kreiptis į kelionių agentūros atstovus, su kuriais jie derino savo kelionę iki šiol. Jei pirkote kelionę iš „Novaturo“, kreipkitės telefonu +370 661 06005“, – nurodo M. Bielinytė.

Coral Travel“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims Olga Belova pastebi, kad bet koks karas, stichinės nelaimės, epidemijos daro įtaką turizmui ir keliautojų nuotaikoms, o praeitą savaitgalį prasidėję įvykiai taip pat kelia daug nerimo dėl bendros pasaulio geopolitikos bei keliavimo saugumo.

„Visų pirma, vadovaujamės oficialių šaltinių teikiama informacija. Lietuvoje atidžiai stebime ir vadovaujamės URM teikiamomis rekomendacijomis. Šiuo metu ministerija nėra informavusi apie pavojų Egipte, taip pat nėra pateikusi rekomendacijos apriboti keliones į šią šalį. Tokią pačią informaciją turime ir iš savo kolegų, dirbančių Hurgadoje bei Šarm aš Šeiche – situacija kurortuose yra rami, pavojaus turistams nėra. Tą patį patvirtino ir viešbučių atstovai.

Noriu pažymėti, kad atostogos nėra prievolė, tai – malonumas. Jei keliautojas jaučia įtampą, baimę ar vidinį diskomfortą, jis turi priimti sprendimą, ar verta vykti į tokią kelionę. Turizmo organizavimo sutartis numato galimybę atšaukti kelionę keliautojo iniciatyva (nesant sveikatos, gyvybės ar kokiam kitam pavojui)“, – teigia O. Belova.

Karas Izraelyje

Tez Tour“ VR ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė taip pat tikina, kad šiuo metu visuose Egipto kurortuose yra ramu, tad nėra jokios priežasties nerimauti.

„Į Egiptą skrendantys lėktuvai nekerta Izraelio ar Palestinos oro erdvių. Vis tik natūralu, jog dėl pastarųjų dienų įvykių sulaukiame pavienių klausimų dėl situacijos Egipto kurortuose.

Sekame įvykius Artimuosiuose Rytuose, nuo pat pirmos neramumų Izraelyje dienos palaikome nuolatinį ryšį su kolegomis Egipte, Lietuvos URM. Taip pat turime visą parą veikiančią „Karštąją liniją“, esame pasiruošę keliautojams suteikti visą reikalingą informaciją bei operatyviai reaguoti, jei situacija keistųsi. Keliautojų saugumas visuomet buvo ir bus mūsų besąlyginis prioritetas.

Kol kas nesame gavę prašymų atšaukti suplanuotų kelionių į Egiptą“, – sako I. Aukštuolytė.

„Join Up“ direktoės Baltijos šalyse Sabinos Saikovskajos teigimu, keliautojams Hurgados ir Šarm aš Šeicho kurortuose grėsmių nėra.

„Mes toliau be pakeitimų vykdome kelionių į Egiptą programą. Atidžiai stebime situaciją, nuolat palaikome ryšį su partneriais Egipte bei laikomės URM rekomendacijų. Šalies valdžios institucijos imasi visų būtinų saugumo priemonių, situacija kurortuose stabili ir kontroliuojama, viskas veikia įprasta tvarka. Iš mūsų pusės ekskursijos iš Egipto į Izraelį buvo atšauktos.

Bendrovė „SkyUp“, kuri vykdo mūsų užsakomųjų skrydžių į Egiptą programą, toliau rengia skrydžius be pakeitimų. Stebėdama esamą padėtį, įmonė bendradarbiauja su Didžiosios Britanijos aviacijos saugumo grėsmių ir rizikos vertinimo organizacija „Osprey Flight Solutions“. Partneriai kontroliuoja situaciją, maršrutai ir vieta, remiantis dabartiniais vertinimais, yra saugūs skrydžiams.

Prašome keliautojų išlikti ramiems, klausytis tik oficialių kanalų informacijos (klausti kelionių organizatoriaus, kelionių agento ir skaityti informaciją URM puslapyje) bei laikytis rekomendacijų dėl buvimo Egipte. Visais patikslinančiais klausimais keliautojai pirmiausia turėtų kreiptis į savo kelionių agentūrą.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą per baisius išpuolius žuvusiųjų ir sužeistųjų šeimoms“, – sako S. Saikovskaja.

Karas Izraelyje

Anot URM atstovų, atsižvelgiant į saugumo situaciją šalyje ir visame aplinkiniame regione, Egiptas šiuo metu yra priskirtas grupei šalių, į kurias vykstant rekomenduojama įvertinti būtinybę keliauti.

„Ministerija rekomenduoja nevykti į Egipto Šiaurės Sinajaus provinciją, kur dėl kriminalinių ir teroristinių grupuočių veiklos saugumo padėtis yra ypač sudėtinga, taip pat susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Pietų Sinajaus provinciją, išskyrus kurortus provincijos pietuose. Rekomenduojama kol kas riboti veiklas už viešbučių bei SPA centrų ribų, esantiems Pietų Sinajaus pusiasalio kurortuose.

Planuojantiems kelionę, URM rekomenduoja susipažinti su kelionės rekomendacijomis bei atvykimo į užsienio valstybę sąlygomis, galinčiomis turėti įtakos keliaujančiųjų planams ir kelionės saugumui. Rekomendacijos skelbiamos vadovaujantis užsienio šalies kompetentingų institucijų pateikta oficialia informacija.

Atkreipiame dėmesį, kad kelionių rekomendacijose skelbiami patarimai yra informacinio ir rekomendacinio pobūdžio, o keliautojai, susipažinę su rizikomis, sprendimą dėl kelionės turi priimti patys.

URM visiems keliauti į užsienio valstybes planuojantiems Lietuvos piliečiams rekomenduoja į mobiliuosius telefonus atsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“, sekti kelionių rekomendacijas ir registruoti savo kelionę. Krizinių situacijų atvejais, URM programėlės turėtojams gali siųsti tiesioginius pranešimus. Visą programėlėje esančią informaciją galima pasiekti ir be internetinio ryšio. Atsisiųsti programėlę „iOS“ įrenginiams galima čia, „Android“ – čia.

Visą URM konsulinę informaciją ir kelionių rekomendacijas galite rasti puslapyje čia“, – nurodo atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)