Štai dažnas indas į ofisą atsineša žmonos iš vakaro paruoštą maistą, o lietuvis, priešingai, per pietų pertrauką drauge su savo kolega britu nubėga į parduotuvę arba greito maisto restoraną.

Ką renkasi pietums lietuviai?

Nemaža dalis lietuvių emigrantų, kaip ir didžioji dalis kitų Londone dirbančiųjų, pietums renkasi didžiuosiuose prekybos centruose esančius „Meal deals“ pasiūlymus. Į tokį patiekalo pasiūlymą įeina sumuštinis (Anglijoje sumuštiniai būna dvigubi) sultys ar mineralinis vanduo, gazuotas gėrimas ir desertas – šokoladas ar pyragaitis. Toks maisto komplektas kainuoja apie 3 svarus, o žmogus, suvalgę tokius pietus jaučiasi gan sočiai. Mat vidutinė dvigubo sumuštinio energetinė vertė yra apie 500 kcal, o tai jau prilygsta normaliam pietų patiekalui.

Be viso to papildomos kalorijos dar yra gaunamos iš sulčių ar gazuoto gėrimo (apie 100 – 250 kcal) ir pyragaičio ar šokolado ( apie 150 kcal), kurį dažniausiai žmogus suvalgo vėliau darbe. Tačiau dėl tokio maisto žmones dažnai gali varginti įvairios skrandžio ligos.

„2003 metais anglai suvalgė daugiausiai pusfabrikačių, daugiau nei visa Europa sudėjus kartu“

Tie, kas propaguoja sveiką gyvenimo būdą, nevengia pietų neštis iš namų. Jei atliko vakarienė – puiku, dedamės ją į dėžutę ir nešamės. Kiekviena darbovietė turi virtuvėlę, tad pasišildyti maistą yra labai paprasta, o be to, renkantis tokį pietavimo būda galima nemažai sutaupyti.

Dar kiti renkasi greito maisto restoranus, kuriuose galima greitai ir pigiai pavalgyti, tačiau tokio maisto nauda organizmui yra labai abejotina.

O kaip maitinasi britai?

Britai nesivargina neštis maisto į darbą. Jie beveik visuomet eina papietauti į greito maisto kavines ir restoranus arba užsuka į parduotuvę, nusipirkti sumuštinių.

2006 metais britų žurnalistė Joanna Blythman išleido knygą „Blogo maisto Anglija“, kurioje analizuoja, kokį maistą ir kodėl valgo britai. Knygos pradžioje yra pateikiama statistika apie britus ir jų maitinimosi įpročius, štai keletas faktų: „2003 metais anglai suvalgė daugiausiai pusfabrikačių, daugiau nei visa Europa sudėjus kartu. Dauguma britų nežino, koks maistas yra sveikas, o koks ne“.

Žurnalistė taikliai įvardina liūdną faktą, kad per anglų televiziją yra rodoma begalės maisto gaminimosi laidų, tačiau britai į jas žiūri kaip į maisto pornografiją – kuomet stebėti kitą, ruošiantį maistą, yra daug įdomiau, nei pačiam tą daryti...

Indai ir jų senosios mitybos tradicijos

Ar esate matę filmą „Dėžutės pietums“? Jei ne, tuomet verta pažiūrėti, kad suprastumėte, koks reikšmingas maistas yra indų tautos gyvenime. Ir nors indų režisieriaus Ritesho Batros filmas pasakoja apie gyvenimą viename iš didžiausių Indijos miestų – Mumbajuje, jo atspindžių galima rasti ir Londone.

Filme pasakojama apie Indijoje populiarią paslaugą – pietų pristatymą dėžutėse. Londone taip pat daugelis indų į savo darbą, ofisus, pietums atsineša maistą, kurį su meile gamina jų žmonos. Vos tik pradaro indiško maisto dėžutes, kaip mat kario kvapas pasklinda po visą darbovietės virtuvę. Ne paslaptis, kad dauguma indų – vegetarai, o mėgstamiausi jų patiekalai yra gaminami iš ryžių, kuriuos papildo vegetariški daržovių kepsniai.

Indų valgymo tradicijos glumina ne vieną europietį. Vis dar neįprasta yra matyti, kuomet indas savo pietus valgo ne su šakute ir peiliu, o tiesiog su švariomis rankomis. Europiečiai tik gūžteli pečiais, o indai šypsosi ir drąsiai sako: – mes emigravome, tačiau viduje išlikome tokie, kokie esame ir nepakeitėme savo tradicijų.