Į šį klausimą galėtų atsakyti 33 metų britas, kuris teigia aplankęs visas pasaulio šalis nesinaudodamas lėktuvu. Per ketverius metus jis apkeliavo iš viso 201 valstybę, praneša naujienų agentūra AFP.

Vyras buvo užsibrėžęs tikslą pabuvoti 193 Jungtinėms Tautoms (JT) priklausančiose šalyse, tai pat tokiose organizacijai nepriklausančiose valstybėse, kaip Kosovas, Vatikanas, Taivanas ar palestiniečių teritorijos.

„Aš keliavau 1426 dienas. Tai yra 203 savaitės arba beveik ketveri metai“, - sakė jis.

Pirmąja brito aplankyta šalimi 2009 metų sausio 1-ąją tapo Urugvajus. Nuo tada jis keliavo praktiškai be perstojo. Tuo metu tokios valstybės kaip Pietų Sudanas net nebuvo. Jis nepriklausomu tapo tik po pusantrų metų.

Per visus tuos metus G. Hjusas, jo paties teigimu, griežtai laikėsi keturių principų: jis negalėjo skristi, naudotis savomis transporto priemonėmis, turėjo pasikliauti viešuoju transportu ir iš sąrašo išbraukdavo šalį tik tada, kai „savo koją padėdavo ant sausumos“.

„Dauguma žmonių galvojo, kad aš išprotėjęs, daugelis manė, kad tai neįmanoma", - sakė G. Hjusas. Jie nerimavo, kaip aš galiu apsilankyti tokiose karų krečiamose šalyse, kaip, pavyzdžiui, Afganistanas ir Somalis. Tačiau tai dėl prastos sienų kontrolės esą nebuvo problema. Net į Šiaurės Korėją jam pavyko įsėlinti „ant pirštų galiukų“.

Tuo tarpu tikras iššūkis buvo „mažosios salos valstybės, kurios olimpinėse žaidynėse pasirodo su vėliava ir dviem atletais“. Kad jas pasiektų, britui kartais tekdavo laukti laivų, kurie kursuoja tik kartą per mėnesį arba, pavyzdžiui, Žaliojo Kyšulio atveju, kai reikėjo kelias dienas plaukti per Ramųjį vandenyną skylėtu mediniu laiveliu.

Savo kelione G. Hjusas rinko aukas britų humanitarinei organizacijai „WaterAid“, kuri kovoja už švarų vandenį visame pasaulyje. Savo interneto puslapyje keliautojas patalpino savo nuotraukas iš kiekvienos aplankytos šalies bei daugybės vizų fotografijas. Jos užpildė iš viso keturis jo pasus.

Dalintis
Nuomonės