Daugybė itališko maisto kavinių, picerijų steigiamos Lietuvos miestuose, rengiami patiekalų ruošimo kursai, tad mėgautis itališku maistu yra labai madinga.
Visgi, kai kurie italų maitinimosi įpročiai sukelia nuostabą. Paaiškinimui ir supratimui tenka klausti pačių italų, „nagi kodėl?“. Dažnai tipinis italas ar italė negali atsakyti, kodėl maistą ruošti reikia būtent taip, ar valgyti tokia tvarka, tačiau taip darė mama, močiutė ir promočiutė. Todėl ir naujoji karta laikosi tų pačių taisyklių.
Toliau pateikiami 5 keisti, kartai lietuviams sunkiai suprantami italų maitinimosi įpročiai. Kai kurių jų priežastis pavyko išsiaiškinti.
2. Kava su pienu – tik pirmoje dienos dalyje. Atėjusius popietei ir kavinėje paprašius kapučino kavos, jus, be abejo, aptarnaus, tačiau mintyse pagalvos „vargšas turistas, nieko neišmano“. Italai tvirtai žino, kad pieno ir kavos mišinys yra sunkiai organizmo virškinama struktūra. Tokiu deriniu geriau apkrauti kūną pirmoje dienos pusėje. Yra italų, atsisakančių pieno į kavą, sakydami, jog „gero dalyko pienu negadina“.
4. Italijoje vakarienės metas griežtai prasideda nuo 20 val. ar dar vėliau – tai gali būti 21, kartais – 22 val. vakaro. Jei Lietuvoje visi žinome (nepagrįstą) taisyklę „nevalgyk po 18 h. vakaro“, italai jai visiškai pritaria. Valgyti čia reikia po 20 val. vakaro. Geras neturistinis restoranas iki šios valandos nedirbs ir išalkusiųjų anksčiau laiko tiesiog nepriims. Vakare visos dienos užduotys įvykdytos, darbai nudirbti, todėl galima su šeima susėsti ir pavakarieniauti, kartu aptariant dienos įspūdžius.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, italai – viena ilgiausiai gyvenančių Europos Sąjungos šalių tautų. Taip pat jie – ir vieni liekniausių. Tad, nors perskaičius minėtus italų valgymo įpročius iš pradžių jie gali pasirodyti keistoki, visgi, galbūt verta kai ko pasimokyti.