Daugybė itališko maisto kavinių, picerijų steigiamos Lietuvos miestuose, rengiami patiekalų ruošimo kursai, tad mėgautis itališku maistu yra labai madinga.

Visgi, kai kurie italų maitinimosi įpročiai sukelia nuostabą. Paaiškinimui ir supratimui tenka klausti pačių italų, „nagi kodėl?“. Dažnai tipinis italas ar italė negali atsakyti, kodėl maistą ruošti reikia būtent taip, ar valgyti tokia tvarka, tačiau taip darė mama, močiutė ir promočiutė. Todėl ir naujoji karta laikosi tų pačių taisyklių.

Toliau pateikiami 5 keisti, kartai lietuviams sunkiai suprantami italų maitinimosi įpročiai. Kai kurių jų priežastis pavyko išsiaiškinti.

1. Pusryčiai Italijoje visiškai neatitinka išgirtos sveikos itališkos virtuvės stereotipo. Nedaugelis žino, jog tipiški itališki pusryčiai – ne sveikuoliška košė ar sumuštiniai su salotomis, o raguolis (cornetto) su kremu ir kava. Marmeladas, šokoladinis kremas ragelyje pilni cukraus, riebalų, tad ir kalorijų turi daug. Raguolį gali pakeisti saldūs sausainiai. Italai sako, jog šalyje pusryčiams neteikiama didelė svarba. Kur kas svarbesniais laikomi pietūs ir vakarienė.

2. Kava su pienu – tik pirmoje dienos dalyje. Atėjusius popietei ir kavinėje paprašius kapučino kavos, jus, be abejo, aptarnaus, tačiau mintyse pagalvos „vargšas turistas, nieko neišmano“. Italai tvirtai žino, kad pieno ir kavos mišinys yra sunkiai organizmo virškinama struktūra. Tokiu deriniu geriau apkrauti kūną pirmoje dienos pusėje. Yra italų, atsisakančių pieno į kavą, sakydami, jog „gero dalyko pienu negadina“.

3. Tarp valgymų nevalgoma. Jei įprastai valgoma tris kartus per dieną, vienas nedidelis užkandis leistinas, mat tarp pietų ir vakarienės Italijoje yra gana didelis laiko tarpas. Tačiau šioje šalyje užkandžiavimo, nuolatinio grįžimo prie šaldytuvo tendencija sunkiai tampa madinga. Papietavai – ir viskas, grįžk prie savo reikalų.

4. Italijoje vakarienės metas griežtai prasideda nuo 20 val. ar dar vėliau – tai gali būti 21, kartais – 22 val. vakaro. Jei Lietuvoje visi žinome (nepagrįstą) taisyklę „nevalgyk po 18 h. vakaro“, italai jai visiškai pritaria. Valgyti čia reikia po 20 val. vakaro. Geras neturistinis restoranas iki šios valandos nedirbs ir išalkusiųjų anksčiau laiko tiesiog nepriims. Vakare visos dienos užduotys įvykdytos, darbai nudirbti, todėl galima su šeima susėsti ir pavakarieniauti, kartu aptariant dienos įspūdžius.

5. Salotos valgomos tik po pagrindinio patiekalo, kitaip tariant, valgymo proceso gale. Jos dažnai užpilamos geros kokybės alyvuogių aliejumi ar balzaminiu actu. Manoma, kad salotos išvalo gomurį ir padeda virškinti jau suvalgytą maistą.
balzamikas

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, italai – viena ilgiausiai gyvenančių Europos Sąjungos šalių tautų. Taip pat jie – ir vieni liekniausių. Tad, nors perskaičius minėtus italų valgymo įpročius iš pradžių jie gali pasirodyti keistoki, visgi, galbūt verta kai ko pasimokyti.