Nors pastarasis variantas istorijos bėgyje pasirodė esąs šiek tiek gyvybingesnis, sparčiai besivystanti prekyba ir ne ką mažiau sparčiai besiplečiantys uostai traukė pagundų tinklus arčiau centrinių miesto dalių.

Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Būtent šio reiškinio dėka netgi tie Europos raudonųjų žibintų kvartalai, kuriuose gundančios plaštakės jau nebesutiksime, vis dar pritraukia minias vieną ar kitą miestą aplankyti išsiruošusių smalsuolių. Taigi, kuriuos iš jų į populiariausių ekskursijų maršrutus vietiniai gidai įtraukia be jokių svarstymų?

1. Gürtel, Viena (Austrija)

Šiek tiek nutolęs nuo pagrindinių miesto atrakcijų, šis istorinis Austrijos sostinės priemiestis šiandien lengvai pasiekiamas bet kam, besisvečiuojančiam Vienoje ir susigundžiusiam jį pamatyti. Vienintelis sunkumas, galintis užkirsti tam kelią – dažnai gali pasitaikyti, kad atvykėlis iš svetur apie šią vietelę tiesiog nebus nieko girdėjęs.

Keliauk į Vieną su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Labiausiai vertas paminėjimo faktas, kad net keli dideli viešnamiai vienu metu pastatyti čia tikslingai ir planuotai – tad „Raudonosios Vienos“ laikotarpiu (1918-1934 m.) jie garsėjo vienais „civilizuočiausių“ ir „funkcionaliausių“ Europoje... kad ir kaip keistai tai galėtų nuskambėti.

2. Langstrasse, Ciurichas (Šveicarija)

Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje šis Ciuricho rajonas garsėjo itin prasta reputacija – kriminogeninės situacijos sunkumas čia buvo sunkiai suvokiamas, lyginant su bendrais šalies rodikliais. Smulkių nusikaltimų skaičius rajono gatvėse stebino net gausius imigrantus iš skirtingų pasaulio šalių – jų koncentracija Langštrasėje buvo pati didžiausia Ciuriche.

Keliauk į Ciurichą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Būtent čia be ypatingų sunkumų galėdavai įsigyti narkotikų, nelegalių vaistinių preparatų ar netgi ginklų. Prostitucijos paslaugas teikiančių individų skaičius kvartalo gatvėse taip pat stulbino, tačiau neretas šių paslaugų atsisakydavo vien saugumo sumetimais – vakarais kišti nosį į Langštrasę kam nors, išskyrus vietinius gyventojus, būdavo pakankamai pavojinga.

Didžiulių valdžios pastangų dėka, šiandien situacija rajone pagerėjo iš esmės – Langštrasėje noriai lankosi vietinių patarimų „išklausę“ turistai, o liberaliojoje Šveicarijoje, kur prostitucija legalizuota ir reguliuojama įstatymų, mokama meile nebebijoma susigundyti net ir užsukus į kitados pavojingiausią šalies rajoną.

3. Barrio Chino, Barselona (Ispanija)

Barselonos El Raval rajonas – naujai iškylanti vietinė turistinė atrakcija, pamažu „besikraustanti“ į vis daugiau kelionių vadovų. Atvykėlius žavi marga vietinė liaudis (atskirose El Raval kvartaluose glaudžiasi didelės ir koncentruotos kiniečių, pakistaniečių, indų, rumunų, bulgarų bendruomenės, kitur – jų atstovai žavingai susimaišę), audringas naktinis gyvenimas ir laisva atmosfera, kuri, jums bevaikštinėjant uosto link, tikrai gali apsukti galvą.

Keliauk į Barseloną su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Rytinėje El Raval dalyje plytintis (ir daug mažiau išreklamuotas) Barrio Chino kvartalas puikiai tiks aštrių pojūčių mėgėjams. Tuo metu, kai raudonieji žibintai ir jų šviesoje iškylančios pagundos bent trumpam atims žadą, galite tapti kišenvagio ar net smulkaus turto prievartautojo auka.

4. Aarschotstraat, Briuselis (Belgija)

Į šią gatvelę, dar žinomą prancūzišku Rue d'Aerschot pavadinimu, galite užsukti ir savarankiškai, tačiau tai veikiausiai įvyks tada, kai dėl nepakankamų su Belgijos sostinės išplanavimu susijusių geografinių žinių, pasiklysite, keliaudami iš Briuselio Šiaurinės stoties, kurios pašonėje šis neseniai dar tikrai ne pačia geriausia reputacija garsėjantis miesto kampelis ir yra įsikūręs.

Keliauk į Briuselį su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Su raudonaisiais žibintais susijusios atrakcijos tikrai nėra pagrindinis šios vietelės traukos centras, nors vietinių tarpe Aarschotstraat garsėja būtent pastarosiomis. Atsiradę čia, būtinai apsilankykite bent viename iš vietinių pogrindinių klubų – tada jūsų pažintis su Belgijos sostine tikrai bus daug autentiškesnė ir šimteriopai turtingesnė.

5. Piccadilly Circus, Londonas (Didžioji Britanija)

Keliauk į Londoną su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Ši vietelė, kurią neabejotinai esate aplankę savo pirmosios (arba bent jau antrosios) viešnagės Londone metu, raudonaisiais žibintais viliojo kareivius antrojo pasaulinio karo laikotarpiu. Norite pajusti autentišką tų laikų dvasią, kitados besiskleidusią šioje šiandien neatpažįstamai pasikeitusioje viešojoje erdvėje? Keliaukite į King's Cross stoties apylinkes arba Soho rajono prieigas ir pasinaudokite proga pasiklysti – tol, kol ir šie unikalūs Londono kampeliai visiškai nesusiliejo su modernia didmiesčio aplinka.

6. Linenhall Street, Belfastas (Šiaurės Airija)

Kalbant apie pagrindines Šiaurės Airijos turistines atrakcijas, verta paminėti, kad Belfastas visada sudarė rimtą konkurenciją pagrindiniam šių kraštų turizmo srautų generatoriui – Šiaurės Airijos gamtai. Vis dėlto, keliautojams iš Lietuvos, retai besisvečiuojantiems Salyne, ši vietelė dar kurį laiką išliks neatrastu perlu, o išsiruošę į kelionę čia, turėsite tikrai gerokai paprakaituoti, bandydami „susišaudyti“ bent jau anglakalbį spausdintą Belfasto gidą.

Keliauk į Belfastą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Ir netgi, jeigu žymiausias pagundų kvartalas, prasidedantis Linenhall gatvėje, nespės būti parekomenduotas čia sutiktų vietinių gyventojų, pabandykite atrasti šią vietelę patys – bent jau apsižvalgymui geresnės pažinties su miestu vardan.

7. Rose Street, Edinburgas (Škotija)

Ši vietelė kažkada spėjo būti itin pamėgta turistų ne tik dėl ryškiomis šviesomis (tačiau ne visada atvirai) viliojančių viešnamių, bet – ir netgi labiau – dėl gausaus vietinių ne kiek ne mažiau pamėgtų barų ir užeigų koncentrato.

Keliauk į Edinburgą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Tačiau ilgainiui legendomis apipinta, tokias žymias įstaigas, kaip „Filthy McNastys“ ar „Dirty Dicks“ glaudžianti gatvelė pradeda prarasti savo laukinį patrauklumą dėl šalimais besikuriančių verslo centrų ar netoliese atsidarančių žymių prekės ženklų drabužių parduotuvių. Vis dėlto, šiandien dar galite nutverti dalelę dešimtmečius skaičiuojančio šios vietelės žavesio – jeigu tik paskubėsite!

8. Helenenstrasse, Bremenas (Vokietija)

Keliauk į Bremeną su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Suvedus šios gatvės pavadinimą į palydovinės navigacijos programą pasivaikščiojimo po Bremeną metu, tikrai galėsite sugrįžus papasakoti draugams, kad tiesioginis skrydis iš Vilniaus su low costinėmis avialinijomis atsipirko su kaupu. Iš anksto tikėtis iš šios vietelės per daug nereikia, tačiau tam, kad pajustumėte tikrąjį pogrindinio Bremeno gyvenimą, praleiskite Helenenštrasėje bent porą valandų – pasibuvimo pradžiai puikiai tiks vienas iš vietinių kabokų. Autentiška Helenenštrasės nuotrauka, kurią matote aukščiau, puikiai atspindi, kaip ši gatvelė gyveno bent jau prieš kelis metus.

9. Istedgade, Kopenhaga (Danija)

Keliauk į Kopenhagą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Danijos sostinės Vesterbro rajone įsikūrusi Istedgade gatvė tęsiasi lygiai kilometrą į vakarus nuo centrinės Kopenhagos stoties – jos pradžioje įsikūrę pigūs viešbučiai, kiek toliau plyti sekso prekių parduotuvės ir joms artimas verslo nišas atstovaujančios įstaigos, galiausiai prasideda smulkūs viešnamiai (oficialiai tokios įstaigos viešnamiais nesitituluoja, kadangi pats viešnamių verslas Danijoje nėra legalus), aplink kuriuos sukiojasi mokamos meilės paslaugas teikiančios moterys ir vyrukai, nesunkiai galintys suveikti kvaišalų, kurių vargų ar norėtumėte įsigyti.

Didžiulių vietinės valdžios pastangų dėka bet koks įtartinas verslas šioje miesto dalyje pamažu pradeda nykti, tačiau apsilankyti čia „turistaujant“ Kopenhagoje dabar apsimoka labiau nei bet kada, kadangi rajonas pamažu darosi toks pats saugus, kaip ir likusios centrinės sostinės dalys. „Riccos“ kavinė-baras ir „Bang og Jensen“ – vienos iš tų vietų, kur dienos metu galima užsukti puodelio kavos, o vakare – bokalo alaus.

10. Vaclavske namesti, Praha (Čekija)

Keliauk į Prahą su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžiu pasiūlymų ieškok čia.

Ilgus metus (tiesa, verčiau, tarp besilankančiųjų Prahoje, negu vietos gyventojų) garsėjanti kaip ne itin saugi Čekijos sostinės vietelė, pastaruoju metu ši aikštė bando susigrąžinti turistų pasitikėjimą, kadangi prostitucijos verslas šiame atvykėlių itin gausiai lankomame mieste šiuo metu išgyvena kiek sunkesnius laikus nebent dėl drastiškai padidėjusios konkurencijos. Vis dėlto, apsilankę čia populiariaisiais tikslais labai dažnai skundžiasi itin skausmingai ištuštinę kišenes „visiškai savanoriškai“, tad saugiausia į Vaclovo aikštę kišti nosį būtent tiems, kurie iš anksto yra visiškai įsitikinę, kad atvyko čia tikrai ne mokamos meilės nuotykių ieškoti.