Remigijau, kur ieškoti didelių karpių?

Jeigu žmogus turi daug laiko, galima bandyti ieškoti ežerų, kur kažkada jie buvo įleisti. Tačiau, jei norima greito rezultato, geriau važiuoti į sukultūrintus vandens telkinius, kur organizuojama limituota žvejyba.

Kokie įrankiai reikalingi norint sugauti didelį karpį?

Iš tiesų, galima naudoti paprasčiausią spiningą ar „feeder“ tipo meškerę. Ir su tokiais įrankiais galėsime užmesti karpiui skirtą masalą. Klausimas bus kitas – ar galėsime su tokiais įrankiais jį ištraukti?

Remigijus Pupelis su savo sugautu karpiu

Kiek ir kokių įrankių reikia?

Kažkada buvo populiariu turėti keturias karpines meškeres. Dabar vis daugiau žvejų naudoja dvi. Manau, jog pačiai pradžiai, kol žmogus atsirinks ko jam reikia, užteks dviejų 2,75 lbs galios (~ 1,25 kg) kotų, turinčių vidutinę akciją. Rites taip pat patarčiau rinktis paprastas, kažkur 6000 dydžio.

Elektroniniai kibimo signalizatoriai, „swinger‘iai“, „beždžionėlės“, meškerių stovas – taip pat būtini atributai didelių karpių žūklėje?

Elektroniniai kibimo signalizatoriai tikrai yra būtini. Kabančios ir valą įtempiančios „beždžionėlės“ ar „swinger‘iai“ yra daugiau meškeriotojo skonio reikalas. Bet „swinger‘iai“ turi vieną neginčijamą privalumą – esant vėjuotam orui jie nesiūbuoja.

Meškerių stovas ar paprasti kuoliukai? Kartais gali būti patogesnis pirmas variantas, kartais – antras. Tai vėl paties žvejo pasirinkimas.

Didelis graibštas ir demblis – taip pat reikalingi atributai didžiųjų karpių žūklėje?

Tikrai taip. Tinkamas, didelis, su žuvį nežalojančiu tinkleliu graibštas ir minkštas, didelis demblis, skirtas žuviai paguldyti ir išimti iš jos burnos kabliuką – tikrai būti atributai. Ir nepamirškite, kad tiek graibštas, tiek demblis, prieš padedant į juos žuvį, turi būti drėgni! Taip pat, fotografuodamiesi ir padėdami žuvį ant demblio, laikas nuo laiko ją nuliekite vandeniu.

Remigijus Pupelis su savo sugautu karpiu

Valai, svareliai, kabliukai?

Optimaliausias valo storis didelių karpių žūklėje, manau, būtų 0,30 mm skersmens. Universaliausi svareliai – 70 g. Kabliukus ir pavadėlius, pačiai didžiųjų karpių žūklės pradžiai, siūlyčiau pirkti jau surištus ir paruoštus.

O kaip su pašarais ir masalais?

Jeigu meškeriotojo biudžetas yra labai ribotas, galima žuvų pašarui naudoti grūdines kultūras, tokias kaip: šutintos kanapės, žirniai, kukurūzai. Jeigu galite investuoti šiek tiek daugiau, galima jaukinti ir pašariniais baltyminiais kukuliais.

Masalui taip pat galite naudoti tiek baltyminius kukulius, tiek šutintus ar konservuotus kukurūzus.

Remigijau, o kaip jaukinti didžiuosius karpius?

Pats paprasčiausias variantas yra nuplaukti su valtele ir išberti pašarą į norimą vietą. Taip pat galima jaukinti vadinama jaukinimo „bomba – raketa“. Tai – labai patogus jaukinimo būdas, leidžiantis nusviesti jauką į norimą atstumą gan tiksliai ir greitai.

O kaip vyksta pats didžiųjų karpių gaudymo procesas?

Visų pirma, kaip jau minėjau pradžioje, tam „reikalui“ reikia skirti bent jau kelias dienas. Geriausia, atvažiavus prie pasirinkto vandens telkinio gerai apsižiūrėti. Galbūt pamatysite pasirodančias žuvis. Taip pat pravartu pakalbinti vietinius žvejus. Galbūt jie matė ar žino, kur šiame ežere yra gaudomi karpiai. Žodžiu, vietos pasirinkimas yra labai svarbus faktorius didžiųjų karpių žūklėje.

Vėliau belieka pajaukinti pasirinktą vietą, užsifiksuoti valo atstumą ant ričių būgnelių (vėliau, užmetus meškerę, nepamirštant jį nusiimti) ir laukti karpio kibimo.

Gal pabaigoje, Remigijau, dar ką pridursite?

Tik norėčiau dar kart pasikartoti, kad didžiųjų karpių žūklė reikalauja daug laiko. Turėkite tai visada omenyje. Na, ir žinoma, šis žūklės būdas neįsivaizduojamas be „pagavai – paleisk“ principo.