Vandenyno šiukšlynas – neišvalomas mūsų besaikio vartojimo atspindys. Išsibarsčiusios šiukšlės žemų vėjų ir vandenyno srovių nukreipiamos į vieną vietą, esančią pusiaukelėje tarp Havajų ir Kalifornijos. Čia jos suklostomos į vieną vietą, neišvalomą plūduriuojantį sąvartyną. Į Ramiojo vandenyno Kariotiškes suplaukia visas Azijoje bei Šiaurės ir Pietų Amerikoje išmestas „grožis“.

Didysis Ramiojo vandenyno šiukšlių ruošas yra didžiausias iš penkių vandenyje plaukiojančių šiukšlių kalnų, o naujausi žurnale „Scientific Reports“ paskelbti tyrimai rodo, kad pastaraisiais metais šiukšlynas išaugo iki 1,6 mln. kvadratinių kilometrų. Tai – jau trys Prancūzijos!

Pirmą kartą Didžiojo Ramiojo vandenyno šiukšlynas pastebėtas 1990-ųjų metų pradžioje. Nustatyta, kad šis šiukšlių kalnas proporcingai didėjo dar nuo 1970-ųjų. Šiuo metu didysis kalnas išaugęs net 16 kartų.

Iš viso šiukšlyne sukaupta 1,8 trilijono plastiko atliekų, kurių bendra masė siekia 80000 tonų. Išdalinus visas šioje krūvoje susikaupusias šiukšles, kiekvienam planetos gyventojui tektų po 250 plastiko gabalų. Deja, nė viena valstybė nenori prisiimti atsakomybės už šį „šedevrą“ ir jį išvalyti, nes kalnas pernelyg toli nutolęs nuo kiekvienos iš valstybių ribų.

Kadangi didžiąją sąvartyno dalį sudaro didesnės plastikų dalys, šis žmonijos kūrinys kelia didžiulį pavojų jūrų gyvūnams. Pavyzdžiui, viena jūrų vėžlių rūšis dažnai plastikinius maišelius sumaišo su pagrindiniu savo mitybos šaltiniu – medūzomis.