Daugelis tėvų mano, kad savaitgalį sveika ilgiau pamiegoti, pailsėti, tačiau tai nėra tiesa.

Netgi 80 procentų paauglių darbo dienomis miega mažiau nei aštuonias valandas, ypač tada, kai reikia eiti į mokyklą. Vakare ilgai ruošiami namų darbai, įvairi užklasinė veikla, noras pabūti su draugais dažnai lemia, kad paaugliai miega nepakankamai ir rytais sunkiai keliasi į mokyklą. Po kelių tokių trumpo miego naktų gali atsirasti miego deficitas.

Ilgas miegojimas šeštadieniais ir sekmadieniais kiek kompensuoja visos savaitės miego trūkumą, bet kartu tai gali sukelti dar didesnių problemų. Išbalansuojamas paauglio organizmo vidinis laikrodis, prieš darbo savaitę vakare ilgai nenorima miego, o iš ryto atsikelti dar sunkiau. Rezultatas – nereguliarus miego grafikas, atsikelti rytais darosi vis sunkiau.

Nuėjęs vėlai vakare miegoti šeštadienį ir sekmadienį, pirmadienį paauglys patiria tokį pat stresą, kurį patiria žmogus, lėktuvu kirtęs keletą laiko juostų ir atsidūręs kitoje pasaulio pusėje.

Laikrodis rodo šešias valandas ryto, o paauglio organizmas dar giliai įmigęs. Dėl to daug sunkiau susikaupti mokykloje, sunkiau mokytis. Kai toks ritmas kartojasi nuolat, tai veikia ir paauglio nuotaiką.

Jei vaikas nenori savaitgaliais eiti laiku miegoti, jūs turite būti griežti ir neleisti, kad paauglio miegojimo ritmas išsiderintų. Jei paauglys miega savaitgaliais ilgiau negu viena valanda, pirmadienį jam bus sunku.

Štai keletas patarimų, kaip jūs galite padėti paaugliui atsikelti laiku ir savaitgalį, kad neišsiderintų jo vidinis laikrodis.

- Paaiškinkite paaugliui kėlimosi ir gulimosi laiku svarbą. Jūsų paaugliui tai, aišku, nepatiks, bet jis nors supras, kodėl savaitgaliais liepiate eiti miegoti ir keliate anksti.

- Pasirūpinkite, kad ryte vaiko lova būtų apšviesta ryškia šviesa, nepritemdykite kambario. Ryški šviesa – tai signalas smegenims pabusti.
Įjunkite šviesą, atitraukite visas užuolaidas. Pusryčiaukite taip pat ryškiai apšviestoje virtuvėje.

- Nustatykite žadintuvą ir padėkite jį taip, kad nebūtų pasiekiamas iš lovos. Paaugliui reikės lipti iš lovos, kad jį pasiektų.

- Suplanuokite rytinį pasivaikščiojimą ar išvyką. Galite kartu nueiti pusryčiauti į kavinę ar pasportuoti.

- Neleiskite žiūrėti televizoriaus nors pirmas dvi valandas po pabudimo. Paauglys ryte turi būti aktyvus, o ne gulėti prie televizoriaus.
Neleiskite gulinėti ir snūduriuoti dieną. Pamiegojus dieną, žymiai sunkiau užmigti vakare ir keltis ryte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)