Gerokai užtrukęs pavasaris jau beldžiasi į duris, o kartu su juo – ir naujas lauko kepsnių sezonas. Ta proga žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas primena, kaip išsirinkti geriausią mėsą kepimui ant žarijų ir skatina nevengti naujovių, pavyzdžiui, išbandyti ant grotelių keptą triušieną.
© Shutterstock

Maisto žinovai pastebi, kad rinkdamiesi mėsą lauko kepsniams lietuviai lieka ištikimi kiaulienai, tvirtas pozicijas turi ir vištiena bei jautiena. Tačiau vis daugiau tautiečių išbando ir avieną, kalakutieną ar net triušieną, rašoma pranešime spaudai.

Kaune įsikūrusio Vilijampolės turgaus atstovas Jonas Plenta sako, kad šiltojo sezono metu mėsos pirkimo tendencijos patvirtina specialistų teiginius.

„Kiauliena, jautiena ir vištiena išlieka populiariausios, bet jau kurį laiką pirkėjai linkę daugiau eksperimentuoti, atrasti naujų skonių. Neretai klausia ir pardavėjų patarimo, ką ir kaip galėtų išbandyti, prašo pasidalinti receptais, ką šie mielai daro. Taip pat po truputį auga ir jau paruoštos – marinuotos ir prieskoniais pagardintos mėsos pardavimai. Apibendrinant galima pasakyti, kad, nesaitant jau minėtų populiariausiųjų, kalakutiena lietuviams jau tapo įprasta, o taip pat daugiau perkama triušienos, antienos, avienos“, – pasakojo J. Plenta.

Jautiena – su riebaliukais

„Kai kalbame apie mėsos kepimą ant grotelių – pats svarbiausias dalykas – mėsos pasirinkimas. Ji turi būti kokybiška. Mėgstu juokauti, kad jei kepsime „seną karvę“, tai ir skonis bus nekoks, o mėsa – kieta. Bet jei pasirinksime mėsinio galvijo mėsą, rezultatas bus tikrai puikus“, – sakė virtuvės šefas R. Bolgovas.

Renkantis jautieną reiktų žiūrėti, ar yra pakankamai riebaliukų. Mėsa turėtų turėti švelnų kvapą. Kepsniams geriausiai tinka maždaug piršto storio gabalai. Mėsos šmotas iš jaučio nugaros – puikus pasirinkimas. Neblogas variantas kepti ir maltą mėsą – tuomet suformuojame delno dydžio mėsainius ir taip pat kepame ant grotelių.

Kiauliena tinka įvairi

Pasak R. Bolgovo, kepti ant grotelių tinka įvairios kiaulienos dalys: ir sprandinė, ir nugarinė, ir mentė, ir kumpis. Nugarinė iškepa greičiausiai, nes ji sausa. Jei norima kepti šašlykus, reikėtų pjaustyti ne didesniais kaip 2 cm dydžio kubeliais.

Kaip rinktis kiaulieną? Jos struktūra turi būti tanki, mėsa privalo būti minkšta, o kvapas – lengvas kaip pieno.

Triušiena: kas ir kaip?

Triušiena yra labai naudinga mėsa: gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Dažniausiai triušiena yra troškinama, tad jei toks paruošimo būdas pabodo, drąsiai ją galite kepti ir ant žarijų.

„Triušiena su kaulu kepama šiek tiek ilgiau. Jei pasirinkote triušio mėsą ant grotelių kepti su kaulu, tuomet anglių karštis turi būti didesnis. Kaitrumas reikalingas ir tam, kad ji trumpiau keptų ir neišdžiūtų“, – patarimais dalijosi R. Bolgovas.

Šią mėsą reikia dažnai vartyti, nes jei kepant lauke yra vėjo, tuomet viena mėsos pusė pernelyg atvėsta. Dažniau vartant galima išsaugoti ir mėsos sultingumą.

Ant ko kepti

Virtuvės šefas atkreipia dėmesį ir į tai, ant ko kepate mėsą. Reikėtų rinktis dideles anglis, o jei tik yra galimybė, kepkite mėsą ant grotelių kūrendami ugnį malkomis. Pirmenybė – vaismedžių arba beržinėms malkoms. Norint gardaus aromato ant anglių dar galima padėti rozmarino šakelę, užberti čiobrelių.

Gardžiausios vištienos receptas

Tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad jos šeimai ir draugams pati skaniausia ant žarijų kepta mėsa yra su čili ir sojos padažais marinuota vištiena.

„Ją galima paprastai ir greitai paruošti, odelė itin traški, o viduje – sultinga mėsytė, dėl to šis receptas mums labai patinka“, – sakė maisto žinovė.

Jums reikės: 2 nedidelių vištų, galvutės česnako, 2 šaukštų, prieskonių vištienai, druskos, pipirų, šviežio čiobrelio, 250 g majonezo, 50 g čilli padažo, 3 valg. šaukštų sojos.

Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pagardinkite prieskoniais vištienai, druska, pipirais, įtrinkite smulkintu česnaku, čiobreliu. Dubenyje sumaišykite majonezą, soją, čilli padažą ir sudėkite vištieną. Palaikykite iki 5–6 val. Kepkite grilyje ant tiesioginės ugnies apie 8–10 min. iš kiekvienos pusės.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

R.I.T.A. Migracijos departamentas davė leidimą Lietuvoje gyventi A. ir B. Rotenbergų banko patarėjui sąsajos su artimiausia V. Putino aplinka įtarimų nesukėlė (79)

Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) trečius metus pratęsia sankcijas...

L. Linkevičius palieka partiją (633)

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šeštadienį pranešė norintis likti užsienio...

Liberalų gretose – mintys apie naują lyderį: minimos trys pavardės (106)

Sušaukę neeilinį vadovybės tarybos posėdį Liberalų sąjūdžio lyderiai užsiminė ir apie...

Prezidentė: po socialdemokratų sprendimo įeiname į nestabilumo etapą (19)

Socialdemokratų sprendimas trauktis iš valdančiosios koalicijos valstybei gresia nestabilumu, sako...

Gyvai / Lietuvos krepšinio lygos čempionato rungtynės: „Juventus“ - „Lietuvos rytas“ (6)

Lietuvos krepšinio lygos čempionato rungtynės: „Juventus“ - „Lietuvos rytas“. Tiesiogiai...

Pietų Meksikoje - naujas stiprus žemės drebėjimas (1)

Naujas stiprus 6,1 balo žemės drebėjimas šeštadienį supurtė pietų Meksiką ir padidino...

Įsižeidęs D. Trumpas atšaukė kvietimą NBA čempionams apsilankyti Baltuosiuose rūmuose (1)

Tradicija pagerbti praėjusio sezono NBA lygos laureatus Baltuosiuose rūmuose Vašingtone šiemet...

„Saulėlydžio“ žvaigždė K. Lutzas pasipiršo mylimajai

Daugiau nei metus su mylimąja susitikinėjęs aktorius Kellanas Lutzas pasipiršo. 32-ejų aktorius...

Pasaulis – ant karo slenksčio: ar Š. Korėja paleis branduolinį užtaisą nešančią raketą (114)

Pasaulis spėlioja, ar Šiaurės Korėja įvykdys savo grasinimą ir paleis termobranduolinį...

Vilniuje – kraupi BMW ir taksi kaktomuša: trys moterys išvežtos į ligoninę (34)

Šeštadienio popietę policijai pranešta, kad Vilniuje, Antakalnio g., susidūrė dvi transporto...