Pediatrai rekomenduoja triušieną įtraukti į kūdikių racioną nuo šešto ar septinto gyvenimo mėnesio. Pradėti primaitinti nuo šios mėsos patariama ir toms mamoms, kurių vaikai alergiški ar dažnai serga.

Triušieną galima paruošti įvairiai – virti, kepti, o dar geriau troškinti. Šią švelnią mėsą paruošti sugebės net ir neįgudusi šeimininkė. Vis dėlto yra keletas triušienos kulinarinio paruošimo taisyklių:

1. Verčiau pirkite šviežią skerdieną, o ne šaldytą mėsą. Atšaldytą triušieną 0-4 laipsnių temperatūroje galima laikyti ne ilgiau, nei keturias paras. Jeigu ją perkate turguje, žiūrėkite, kad būtų švari, be kraujosruvų.

2. Prieš ruošdami triušieną, apipilkite ją šaltu vandeniu ir pamirkykite dvi-tris valandas.

3. Užpakalinė triušio dalis labiau tinka kepimui, o priekinė – troškinimui ar virimui. Iš filės galima pagaminti sultingus kotletus, ypatingai, jeigu juos troškinsite garuose.

4. Pati triušio mėsa turi puikų saldoką skonį, todėl nepersistenkite su prieskoniais. Pakaks trupučio druskos, pipirų, cinamono, anyžių ar kardamono.

5. Triušieną troškinti būtina ne trumpiau nei valandą, tačiau ne dėl kietumo (ji suminkštėja jau po 20 minučių), o tam, kad įsisavintų troškinio ingredientų skonį.

6. Triušio subproduktai yra kur kas švelnesnio skonio nei vištos. Patiekalai ruošiami tik iš triušio širdies ir kepenų, jų skrandžiai maistui nenaudojami. Triušio subproduktuose gausu B grupės vitaminų.

Receptas būsimoms mamoms:

Triušienos salotos su obuoliais

300 g triušienos
400 g obuolių
300 g persikų
180 g grietinės
druskos (pagal skonį )

Gaminimas:

1. Triušieną išvirkite. Jos skonį labai pagerins virimo metu į sultinį įmesta morka. Mėsą atvėsinkite, tada smulkiai supjaustykite.

2. Vaisius nuplaukite, išimkite kauliukus, buolius nulupkite.
Supjaustykite smulkiais kubeliais.

3. Viską sumaišykite, įberkite druskos ir pagardinkite grietine.

Patiekalai visai šeimai:

Triušis „sniego pusnyje“

500 g triušienos
150 g grietinės
1 kiaušinis
20 g cukraus
garstyčių, acto, druskos (pagal skonį)

Gaminimas:

1. Triušieną supjaustykite gabalėliais ir juos iškepkite. Atvėsinkite. Sudėkite triušieną į kepimui skirtą indą.

2. Paruoškite padažą – sutrinkite kietai išvirtą kiaušinio trynį, įdėkite garstyčių, acto, druskos ir cukrų bei grietinę. Viską gerai išmaišykite.

3. Padažą supilkite ant triušienos. Ant viršaus uždėkite iki standumo išplaktą kiaušinio baltymą. Įdėkite kepimo indą dviems-trims minutėms į karštą orkaitę, kad baltymas parustų.

4. Patiekalą galite papuošti tuo, ką turite – žaluma, šermukšnių uogomis ar bruknėmis. Galima valgyti su raugintais agurkėliais. Šviežių kopūstų salotomis ar marinuotais burokėliais.

Triušis šeimos pietums

400 triušienos
600 g bulvių
20 g lydyto sviesto
4 kiaušiniai
150 g grietinės
svogūnų laiškų ir druskos (pagal skonį)

Gaminimas:

1. Triušieną išvirkite. Kai atauš, supjaustykite nemažais gabalais.

2. Bulves taip pat išvirkite ir supjaustykite.

3. Į aliejumi išteptą kepimo indą dėkite pjaustytų bulvių sluoksnį, tada triušieną ir ant viršaus vėl bulves.

4. Atskirame inde išplakite kiaušinius su grietine, įberkite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir druskos. Šiuo mišiniu užpilkite mėsą su bulvėmis ir įdėkite kepti į karštą orkaitę. Kepkite tol, kol kiaušinių ir grietinės masė sutirštės. Patiekite ant stalo tame inde, kuriame kepė.

Triušienos sriuba

200 g triušienos
2 morkos
pusė stiklinės grikių
1 paprika
1 pomidoras
druska, pipirai, lauro lapeliai (pagal skonį)
petražolių (papuošimui)

Gaminimas:

1. Triušieną susmulkinkite ir užpilkite vandeniu. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir lauro lapelių. Virkite ant nestiprios ugnies, nugriebkite putas.

2. Kai mėsa suminkštės, supilkite grikius, supjaustytą papriką ir pomidorą. Virkite, kol išvirs grikiai. Prieš sriubą patiekdami, papuoškite ją smulkintomis petražolėmis

Triušienos ragu

1 triušis
500 g pomidorų tyrės
1 morka
1 saliero šaknis su kotu
1 šaukštas aliejaus
500 ml raudonojo pusiau saldaus vyno
druskos, pipirų ir lauro lapelių (pagal skonį)

Gaminimas:

1. Triušį ištrinkite pipirais ir druska.

2. Dideliame puode įkaitintame aliejuje apkepinkite susmulkintas daržoves. Įdėkite į jas triušį, supilkite pomidorų tyrę, vyną ir kelis lauro lapelius. Troškinkite vieną valandą. Prie šio patiekalo garnyrui labai tinka virtos pupelės.

Patiekalai mažyliams nuo pusantrų metukų:

Triušiena su pupelėmis

100-200 g triušienos filės
1 stiklinė pupelių
200 ml pieno
1 šaukštas aliejaus

Gaminimas:

1. Triušieną nuplaukite ir supjaustykite. Aliejų įpilkite į keptuvę, sudėkite ten mėsą ir troškinkite penkias-septynias minutes.

2. Į keptuvę supilkite pieną bei troškinkite dar dešimt minučių. Tuomet suberkite pupeles ir kaitinkite dar pusvalandį (kol pupelės suminkštės).

Triušienos kotletai

100 g triušienos filės – vienai porcijai
2 riekelės baltos duonos
100 ml pieno
3 putpelių kiaušiniai
kukurūzų aliejaus

Gaminimas:

1. Mėsą nuplaukite ir sumalkite mėsmale. Gautą faršą dar kartą permalkite mėsmale.

2. Duoną išmirkykite piene ir išspaudę skystį įdėkite ją į faršą. Pasūdykite, įpilkite išplaktus kiaušinius, kruopščiai viską išmaišykite.

3. Suformuokite norimo dydžio kotletukus ir apkepkite iš abiejų pusių, o tada orkaitėje kepkite dar apie dvidešimt minučių, kol bus paruošti.

4. Tinka su bet kokiu vaikų mėgstamu garnyru: bulvių koše, ryžiais, grikių kruopomis, troškintomis daržovėmis.

Burokėlių sriuba su triušiena

350 g triušienos
6 džiovintos slyvos
350 g burokėlių
300 ml daržovių sultinio

Gaminimas:

1. Triušieną supjaustykite gabalėliais ir patroškinkite su džiovintomis slyvomis bei smulkintais burokėliais.

2. Į troškinį supilkite iš anksto paruoštą daržovių sultinį, užvirkite ir paskui ant nedidelės ugnies virkite apie dvi dešimtis minučių. Pagal skonį pasūdykite. Puikiai tinka su skrebučiais.

Zuikio sriuba

100 g triušienos
10 g morkų
5 g svogūno
30 g ryžių
5 g saliero
10 g alyvuogių aliejaus
2 šaukštai žaliųjų žirnelių

Gaminimas:

1. Mėsą supjaustykite gabalėliais, truputį apkepkite aliejuje. Tada suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir morką.

2. Daržoves ir mėsą perdėkite į puodą ir užpilkite puse litro vandens. Suberkite smulkintus saliero stiebus ir valandą virkite ant silpnos ugnies, vis nuimdami susidariusias putas.

3. Atskirai išvirkite ryžius.

4. Kai baigs virti mėsa su daržovėmis, sultinį nupikite per sietelį. Mėsos gabaliukus sudėkite į sriubos lėkštes, įdėkite ryžių, žirnelių ir užpilkite sultiniu.

Suflė „Zuikelis“

400-500 g triušienos
pusantro svogūno
10 putpelių kiaušinių
krapų
petražolių
druskos

Gaminimas:

1. Triušieną sumalkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite. Įberkite smulkintų krapų ir petražolių. Įmuškite keturis putpelių kiaušinius, įberkite druskos ir viską kruopščiai permaišę gausite faršą.

2. Likusius kiaušinius išvirkite ir sutarkuokite stambia tarka.

3. Į kepimo formą sudėkite pusę faršo, apibarstykite tarkuotais kiaušiniais ir sudėkite likusį faršą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol gražiai apskrus. Galima valgyti su virtomis bulvėmis arba bulvių koše.

Triušienos apkepas

300 g makaronų
500 g triušienos filės
1 askaloninis česnakas
1 česnakas
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
4-6 vyšniniai pomidorai
1 saliero stiebas
5-6 šaukštai smulkiai tarkuoto sūrio
druskos ir pipirų (pagal skonį)

Gaminimas:

1. Makaronus išvirkite. Supilkite į sietelį ir perpilkite šaltu vandeniu.

2. Triušieną nuplaukite, smulkiai supjaustykite (galima ir sumalti) ir apkepinkite įkaitintame aliejuje. Suberkite smulkintus česnakus ir viską truputį patroškinkite.

3. Nedideliame puode užvirkite vandenį, į jį trumpam pamerkite pomidorus, tada juos apipilkite šaltu vandeniu ir nuimkite odeles. Supjaustykite stambiais gabalais.

4. Salierą nuplaukite ir supjaustykite maždaug centimetro dydžio gabalėliais. Salierą ir pomidorus suberkite į bendrą masę ir troškinkite, kol viskas suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.

5. Troškintą masę sumaišykite su virtais makaronais. Viską sudėkite į riebalais išteptą kepimo formą. Iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje kepkite 40 minučių.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)