aA
Dideli pailgi cukinijų vaisiai dažniausiai būna tamsiai žali, kartais geltoni. Nuo Viduržemio jūros krantų į Lietuvą atkeliavusi vasarinė moliūgų rūšis tinka įvairiausiems patiekalams. Cukinijas galima kepti, troškinti, marinuoti, įdaryti, dėti į salotas ir pan.
Vyras su cukinija
Vyras su cukinija
© Shutterstock nuotr.

Cukinijos, kaip ir kiti vaisiai bei daržovės, savo sudėtyje turi daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Joje esantis vitaminas E padeda nugalėti stresą, stiprina nervus, suaktyvina smegenų veiklą. Taip pat cukinijos spartina medžiagų apykaitos procesus, stiprina raumenis, širdį ir iš organizmo šalina vandenį, žalingas medžiagas.

Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Moliūgų šeimai priklausantys vaisiai tinka ir sergantiesiems ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda pašalinti organizme atsiradusį gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.

Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige.

Skaniausios jaunos cukinijos, tačiau įdaryti ar konservuoti galima ir labiau subrendusius vaisius. Subrendusias cukinijas būtina nulupti, nupjauti vaiskotį su luobos dalimi ir pašalinti sėklas su jas gaubiančiu minkštimu. Jaunos cukinijos nelupamos ir naudojamos su sėklomis.

Cukinijų padažas

2 kg cukinijų, 0,5 kg paprikų, 0,5 kg morkų, indelis konservuotų ananasų, 0,5 l pomidorų padažo, 200 g aliejaus, 200 g acto, 200 g cukraus, 1 šaukštas druskos.

Cukinijas nulupkite, iš paprikų ir cukinijų išimkite sėklas. Daržoves supjaustykite mažais kubeliais. Viską sukrėskite į puodą ir troškinkite 45–50 minučių. Gautas padažo skonis ir konsistencija turėtų būti panašūs į turbūt visoms pažįstamą „Dėdės Beno“ saldžiarūgštį padažą. Jį supilkite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Cukinijų ir apelsinų uogienė

4 kg cukinijų, 0,5 kg apelsinų, 2 kg cukraus, keli lašai citrinų rūgšties.

Apelsinus trumpai apvirkite ir su visa žieve sumalkite mėsmale. Sumalkite ir cukinijas. Maltus apelsinus ir cukinijas sudėkite į vieną puodą, ant jų supilkite cukrų, įlašinkite citrinų rūgšties ir virkite. Verdant nuolat maišykite. Gautą turinį sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Troškintos cukinijos su daržovėmis

1 didelė cukinija, 0,5 l vandens, 2 stiklinės cukraus, 1 arbatinis šaukštelis citrinų rūgšties, 0,5 kg morkų, 0,5 kg svogūnų, 0,5 kg paprikų,

0,5 kg pomidorų, 3 apelsinai, 1 šaukštas druskos, 1 česnakas, 0,5 l pomidorų padažo, 1 stiklinė aliejaus.

Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas ir perpjaukite pusiau. Vieną dalį sutarkuokite, o kitą supjaustykite kubeliais. Supjaustytą cukiniją dėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Tada suberkite cukrų ir įlašinkite citrinų rūgšties. Cukiniją troškinkite tol, kol ji taps skaidri, apie 20–30 minučių.

Kol ji troškinasi, paruoškite kitas daržoves. Į kitą puodą suberkite smulkiai supjaustytas arba tankiai sutarkuotas morkas, smulkiai supjaustytus svogūną ir papriką. Viską troškinkite apie 15 minučių. Tada daržoves supilkite ant cukinijų ir į tą patį puodą suberkite stambiai pjaustytus pomidorus ir apelsinus. Įdėkite visus likusius ingredientus: druską, smulkintas česnako skilteles, pomidorų padažą ir aliejų. Viską išmaišykite ir troškinkite dar pusvalandį. Troškinį supilstykite į stiklainius, sandariai užsukite ir palikite atvėsti.

Cukinijų ir morkų uogienė

1 kg cukinijų, 0,5 kg morkų, 0,6 kg cukraus, 1 arbatinis šaukštelis citrinų rūgšties, 2 pakeliai vanilinio cukraus.

Cukinijas nulupkite, išimkite sėk­las, jas gaubiantį minkštimą ir supjaustyti 1,5–2 cm kubeliais. Paruoštas cukinijas užpilkite cukrumi, įlašinkite citrinų rūgšties ir palaikykite, kol išsiskirs sultys. Turinį užvirkite ir ant mažos ugnies dar pavirkite 2–3 minutes.

Morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į atskirą puodą. Į jį įpilkite stiklinę iš cukinijų išsiskyrusių sulčių ir virkite, kol suminkštės. Tuomet paruoštas daržoves sumaišykite ir kelias valandas palikite vėsioje vietoje. Paskui uogienę virkite apie 15–20 minučių, kol išgaruos beveik visas skystis. Karštą turinį sumaišykite su vaniliniu cukrumi, sukrėskite į paruoštus stik­lainius ir sandariai uždarykite.

„Valstiečių laikraštis“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Psichoterapeutas: jei situacija tęsis dar 6 savaites, bus kardinalių socialinių pokyčių (580)

Nors pandemija palies visas gyvenimo sritis, ypatingą svarbą turi kintanti socialinė...

Niūri britų mokslininkų prognozė: mirčių nuo COVID-19 skaičius gali būti sukrečiantis JAV ekspertas: aukų šalyje gali būti iki 200 tūkst. (245)

Nepaisant įgyvendinamų griežtų priemonių, Imperatoriškojo koledžo Londone mokslininkai...

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti dar 23 COVID-19 atvejai: bendras skaičius – 460 (377)

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar...

Mėnesio prognozė: po anomaliai šilto kovo balandis bus itin kontrastingas (38)

Artėjantis balandis gali būti itin permainingas, rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos...

Pokyčiai darbovietėje: 5 patarimai, kaip elgtis vadovui, kad virusas atneštų mažiau nuostolių (19)

Kol kas nėra visiškai aišku, kokiu mastu COVID-19 plitimas paveiks mūsų socialinį gyvenimą ir...

Klaipėdos ligoninės vadovas: palatų sergantiems koronavirusu netrukus gali nebeužtekti (293)

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis sako, kad jau kitą savaitę...

Trumpas: JAV nemokės už Britanijos princo Harry ir jo šeimos apsaugą (35)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad jo šalis neketina apmokėti...

Dirbtinis intelektas plinta žaibiškai: ar sulauksime, kad žmones pakeis robotai? (36)

Kada pasiteisina investicijos į dirbtinį intelektą (DI) ir kada reikia imtis kitų priemonių,...

Vilniuje nusileido lėktuvai su lietuviais iš Tenerifės, Frankfurto, Paryžiaus (203)

Vilniaus oro uoste sekmadienio vakarą nusileido lėktuvai su Lietuvos piliečiais iš Tenerifės,...

14-oji karantino diena. Tobuliausias ir skaniausias desertas (26)

Visi turime savo mėgstamiausią desertą, tai šį kartą supažindinsiu su savo mėgiamiausiu, kurį...

|Maža didelių žinių kaina