Cukinijos, kaip ir kiti vaisiai bei daržovės, savo sudėtyje turi daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Joje esantis vitaminas E padeda nugalėti stresą, stiprina nervus, suaktyvina smegenų veiklą. Taip pat cukinijos spartina medžiagų apykaitos procesus, stiprina raumenis, širdį ir iš organizmo šalina vandenį, žalingas medžiagas.

Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Moliūgų šeimai priklausantys vaisiai tinka ir sergantiesiems ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda pašalinti organizme atsiradusį gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.

Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige.

Skaniausios jaunos cukinijos, tačiau įdaryti ar konservuoti galima ir labiau subrendusius vaisius. Subrendusias cukinijas būtina nulupti, nupjauti vaiskotį su luobos dalimi ir pašalinti sėklas su jas gaubiančiu minkštimu. Jaunos cukinijos nelupamos ir naudojamos su sėklomis.

Cukinijų padažas

2 kg cukinijų, 0,5 kg paprikų, 0,5 kg morkų, indelis konservuotų ananasų, 0,5 l pomidorų padažo, 200 g aliejaus, 200 g acto, 200 g cukraus, 1 šaukštas druskos.

Cukinijas nulupkite, iš paprikų ir cukinijų išimkite sėklas. Daržoves supjaustykite mažais kubeliais. Viską sukrėskite į puodą ir troškinkite 45–50 minučių. Gautas padažo skonis ir konsistencija turėtų būti panašūs į turbūt visoms pažįstamą „Dėdės Beno“ saldžiarūgštį padažą. Jį supilkite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Cukinijų ir apelsinų uogienė

4 kg cukinijų, 0,5 kg apelsinų, 2 kg cukraus, keli lašai citrinų rūgšties.

Apelsinus trumpai apvirkite ir su visa žieve sumalkite mėsmale. Sumalkite ir cukinijas. Maltus apelsinus ir cukinijas sudėkite į vieną puodą, ant jų supilkite cukrų, įlašinkite citrinų rūgšties ir virkite. Verdant nuolat maišykite. Gautą turinį sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Troškintos cukinijos su daržovėmis

1 didelė cukinija, 0,5 l vandens, 2 stiklinės cukraus, 1 arbatinis šaukštelis citrinų rūgšties, 0,5 kg morkų, 0,5 kg svogūnų, 0,5 kg paprikų,

0,5 kg pomidorų, 3 apelsinai, 1 šaukštas druskos, 1 česnakas, 0,5 l pomidorų padažo, 1 stiklinė aliejaus.

Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas ir perpjaukite pusiau. Vieną dalį sutarkuokite, o kitą supjaustykite kubeliais. Supjaustytą cukiniją dėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Tada suberkite cukrų ir įlašinkite citrinų rūgšties. Cukiniją troškinkite tol, kol ji taps skaidri, apie 20–30 minučių.

Kol ji troškinasi, paruoškite kitas daržoves. Į kitą puodą suberkite smulkiai supjaustytas arba tankiai sutarkuotas morkas, smulkiai supjaustytus svogūną ir papriką. Viską troškinkite apie 15 minučių. Tada daržoves supilkite ant cukinijų ir į tą patį puodą suberkite stambiai pjaustytus pomidorus ir apelsinus. Įdėkite visus likusius ingredientus: druską, smulkintas česnako skilteles, pomidorų padažą ir aliejų. Viską išmaišykite ir troškinkite dar pusvalandį. Troškinį supilstykite į stiklainius, sandariai užsukite ir palikite atvėsti.

Cukinijų ir morkų uogienė

1 kg cukinijų, 0,5 kg morkų, 0,6 kg cukraus, 1 arbatinis šaukštelis citrinų rūgšties, 2 pakeliai vanilinio cukraus.

Cukinijas nulupkite, išimkite sėk­las, jas gaubiantį minkštimą ir supjaustyti 1,5–2 cm kubeliais. Paruoštas cukinijas užpilkite cukrumi, įlašinkite citrinų rūgšties ir palaikykite, kol išsiskirs sultys. Turinį užvirkite ir ant mažos ugnies dar pavirkite 2–3 minutes.

Morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į atskirą puodą. Į jį įpilkite stiklinę iš cukinijų išsiskyrusių sulčių ir virkite, kol suminkštės. Tuomet paruoštas daržoves sumaišykite ir kelias valandas palikite vėsioje vietoje. Paskui uogienę virkite apie 15–20 minučių, kol išgaruos beveik visas skystis. Karštą turinį sumaišykite su vaniliniu cukrumi, sukrėskite į paruoštus stik­lainius ir sandariai uždarykite.