Pavyzdžiui, moteris pasamdo darbuotoją, kuris pasirodo esąs nekompetentingas. Ji nepastebi, kad visi kiti atlieka jo darbą, kadangi jai daro įspūdį, jog darbuotojas pasirodo kasdien laiku.

Arba sporto fanas, kuris tiki, kad jo komanda geriausia, prisimena tik laimėtas varžybas ir jokių pralaimėjimų.

Arba žmogus, kuriam patinka kaimas, bet kuris turi persikelti į miestą dėl naujo darbo, ignoruoja triukšmą ir siaubingus kaimynus, tačiau pasakoja, kaip jam patinka ūkininkų turgelis ir auginti prieskonines žoles lovelyje ties langu.

Paprastai mes tai darome automatiškai, nesuvokdami. Iš dalies - dėl to, kad lengviau pamatyti, kur mūsų dėlionėje galima įterpti naujas dalis, o ne kurti naują paveikslą. Tai taip pat padeda mums įtvirtinti savo nuomonę apie save kaip teisingo mąstymo, nuoseklius žmones, kurie žino, kas yra kas.

Psichologai tai vadina patvirtinimo šališkumu. Jis atsispindi visose mūsų gyvenimo srityse. Štai keli pavyzdžiai.

Požiūris į save

„Atrodai puikiai, ką pasidarei su plaukais?“

Kam nepatinka komplimentai? Visiems patinka. Jie net neturi būti nuoširdūs - priimsime ir taip. Tačiau jei išgirstate...

„Ei, tu tikras niekšelis, ar žinai?“

Kam patinka įžeidimai? Na, ne tai kad patinka, bet - tikėkite ar ne - kartais mes tikimės jų, jei jie patvirtina mūsų požiūrį į save. Viename tyrime patvirtinta, kad žmonės ieškojo informacijos, patvirtinančios požiūrį į save, kad jie buvo - ne visai niekšeliai - bet tinginiai, negudrūs ar nesportiški.

Ir tai nėra savęs nekentimo problema. Šiame tyrime net aukštai save vertinantys žmonės ieškojo informacijos, kuri patvirtino jų neigiamą požiūrį į save. Regis, mes išties norime būti teisūs - net savivertės sąskaita.

Finansai

Internetinės akcijų biržos investuotojų tyrime buvo pažvelgta, kaip jie rinko informaciją apie akcijas.

Mokslininkai nustatė, kad čia patvirtinimo šališkumas veikia visu pajėgumu. Investuotojai labiausiai ieškojo informacijos, kuri patvirtintų jų nuomonę apie tam tikras akcijas. Tie žmonės, kurie pasižymėjo stipriausiu patvirtinimo šališkumu, buvo labiausiai užtikrinti savimi investuotojai, ir atitinkamai - pelnė mažiau pinigų. Regis, mes norime būti teisūs, net jei tai kainuoja mums pinigų.

Politika

Politikoje žmonės mato tai, ką nori matyti.

Ironiškiausias pavyzdys yra satyroje. Dažnai satyroje naudojamas sarkazmas: TV satyrikas Stephenas Colbert neretai sako priešingai, nei mano (regis, tarp komikų tai vadinama „pokštais“).

Ironiška tai, kad viename tyrime nustatyta, jog žmonės, nesutinkantys su S. Colbert, nesuvokia, kad jis buvo sarkastiškas, ir mano, kad jis taip galvoja iš tiesų.

Juokingiausia, kad tiek liberalai, tiek konservatoriai gauna tai, ko nori: jų požiūris patvirtinamas.

Regis, mes norime būti teisūs, net jei dėl to nesuprantame juokų.

Šališkumo kaltė

Metu metais šališkumas buvo kaltas dėl visokio pobūdžio įsitikinimų. Štai keli.

Žmonės gali turėti susidarę išankstinę nuomonę apie kitas tautybes, nes jie pastebi tik faktus, kurie sutampa su ta nuomone.

Žmonės tiki visokiomis nesąmonėmis apie skraidančias lėkštes, JFK nužudymą, astrologiją, Egipto piramides, nes jie tik ieško patvirtinimo, o ne kontrargumentų.

Devynioliktojo amžiaus pradžioje ligas daktarai gydydavo kraujo nuleidimu. Jų pacientams kartais pagerėdavo, taigi daktarai, ignoruodami visus tuos pacientus, kurie mirė, manė, jog jie kažką daro gerai. Iš tikro daugeliu atvejų žmonėms tiesiog pagerėja, nepaisant to, ar jie gydėsi, ar ne.

Kovokite su šališkumu

Kovoti su šališkumu? Lengva pasakyti, sunkiau padaryti.

Jums reikia apmąstyti alternatyvias hipotezes. Skamba lengvai, bet tai mums nebūdinga. Tam prireiks pastangų. Nėra paprasta skaityti knygą, kuri prieštarauja mūsų politiniams įsitikinimams, ar klausytis kritikos apie mėgstamą filmą, ar priimti, kad skirtingi žmonės pasirenka skirtingus gyvenimo būdus.

Svarbiausia - būti kiek daugiau atviram. Ar galime leisti sau suabejoti? Ar galime leisti faktams mus įtikinti ir galiausiai pakeisti savo nuomonę?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)