Prieskoninių žolelių vazonėliai dažnoje virtuvėje ant palangės puikuojasi visą šiltąjį sezoną. Kad augaluose slypintys vitaminai teiktų didžiausią naudą jums ir namiškiams, dalijamės jų auginimo ir paruošimo patarimais.
© Shutterstock

Sodininkystės ir apželdinimo specialistė Viktorija Cicėnė paklausta, kodėl verta auginti prieskoninius augalus namuose, šypsosi: juk tai džiugina akį, smagu šviežius dėti tiesiai į lėkštę, o ir užsiauginti nesudėtinga. „Žali daigeliai pakelia nuotaiką, skleidžia švelnų, malonų aromatą namuose, idealiai tinka pagardinti bet kokius patiekalus: nuo salotų, sriubos iki mėsos patiekalų ar net desertų“, – sako V.Cicėnė. Anot jos, didelius atstumus iš svečių šalių atkeliavę skinti augalai dažnai pakeliui „pameta“ tikrąjį aromatą, nes juose esantys eteriniai aliejai, kurie ir lemia savitą prieskonių kvapą, yra lakūs, tad pervežant gerokai nugaruoja. Štai kodėl juos verta auginti tiesiog virtuvėje.

„Ne visi prieskoniai gerai „sutaria“ augdami viename vazone, – pastebi sodininkystės ir apželdinimo specialistė Viktorija Cicėnė, – todėl geriau kartu sodinti tuos augalus, kurie tikrai „nesipeša“. Pavyzdžiui, česnako laiškai geriau auga kartu su petražolėmis, čiobrelis – su raudonėliu. Draugiškai sutaria ir rozmarinas su šalaviju, rozmarinas su lauru. O štai bazilikas geriau augs vienas, atskirai nuo kitų prieskonių“.

Norintiems į didesnį vazoną pasėti dviejų trijų rūšių žolelių, bet bijantiems, kad susimaišys prieskonių aromatai, sodininkystės ir apželdinimo specialistė pataria žoleles sėti į atskirus indelius ir sustatyti juos į pailgą dekoratyvų lovelį.

Anot V.Cicėnės, žalumynus galima auginti ir tiesiai inde, be žemės. „Tokiu atveju į plokščią indą įklokite minkštų popierinių servetėlių ar marlės, tada popierių ar audinį sudrėkinkite vandeniu ir tankiai suberkite sėklas. Uždengtą indą laikykite šiltai, kol sėklos sudygs. Daiginamas sėklas būtinai kasdien vėdinkite, drėkinkite“, – pataria pašnekovė.

Sodininkystės ir apželdinimo specialistė sako, kad prieskoninius augalus kartais reikia ir apkarpyti. Tai ypač aktualu auginant linkusias plėstis žoleles: čiobrelius, mėtas, mairūnus.

„Užsimezgusius žiedus nuskabykite – tada augalas energiją naudos augimui, o jūs visada turėsite vešlių lapelių“, – pastebi moteris.

Verta žinoti

Jeigu vartojate džiovintas ir šviežias žoleles, berkite santykiu 1:3. Jeigu recepte nurodyta berti valgomąjį šaukštą šviežių bazilikų, galite dėti arbatinį šaukštelį džiovintų.

Prieskoninės žolelės – tai mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis. Kad žolelės išsaugotų gerąsias savybes, patiekalus jomis gardinkite baigdami virti ar kepti.

Kiekvienas prieskoninis augalas išsiskiria savitu skoniu, todėl tik gerai suderinus maisto produktus su prieskoninėmis žolelėmis atsiskleidžia unikalus jų skonis.

Nedėkite per daug prieskoninių žolelių, jos turi ne užgožti maisto skonio, o jį tik paryškinti.

Jeigu kepamiems ant grotelių kepsniams norite suteikti ypatingo aromato, apibarstykite žarijas rozmarinais ir čiobreliais.

Tarp kitko

Daugelis prieskoninių žolelių ne tik suteikia gaminamiems patiekalams ryškesnį skonį, bet ir padeda suvirškinti riebesnius, kaloringesnius valgius! Prieskoniuose nėra riebalų ir kalorijų, dedant juos, nereikia papildomai berti druskos, nes maistui jie suteikia savito skonio.

Prieskoninės žolelės: kam kokios tinka

Petražolė – dvimetis augalas, tad vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Ji tiks salotoms, sriuboms, mėsos patiekalams paskaninti, papuošti. Dera ir su jūros gėrybėmis.

Čiobrelis – daugiametis, nelepus augalas. Tinka plikyti arbatą, gardinti mėsos patiekalus ar net orkaitėje kepant varškės sūrį. Čiobrelį naudokite visa: ir šakeles, ir lapelius.

Krapas – vienmetis, greitai peraugantis augalas. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Beje, žiemą ar ant nesaulėtos palangės krapų verčiau nesėkite, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie ištįs, bet bus beverčiai maistiniu požiūriu.

Bazilikas – vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Bazilikas ypač „draugauja“ su pomidorais, salotomis, česnakais ir petražolėmis.

Melisa tarpsta saulėtoje, šiltoje, ne vėjuotoje vietoje. Švieži lapeliai paskanins salotas, padažus, daržoves, visų rūšių sriubas, tiks paukštienos ir žuvų patiekalams, kiaušinių patiekalams. Beje, melisą geriau ne kaitinti, o pabarstyti ant jau paruoštų valgių.

Raudonėlis ne tik tiks kaip prieskonis salotose, bulviniuose, pupelių, mėsos patiekaluose, suteiks kvapą rūkytiems gaminiams, dešroms, bet ir puikiai derės su kitais prieskoniais: juodaisiais pipirais, baziliku ir mairūnu.

Rozmarinas puikiai tiks paskaninti mėsos ir žuvies patiekalus, salotas, aromatizuos arbatą. Jis dažniausiai naudojamas padažuose, sriubose, marinatuose.

Mairūnai naudojami bulvių sriubai, salotoms, grybų patiekalams, mėsiškoms sriuboms, kepant paukštieną, žuvies salotose, kai kuriuose sūriuose. Konservuojamiems agurkams ar pomidorams jie suteikia pikantišką skonį.

Pipirnė – mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai ant palangės augantis žalumynas. Pipirnės skonis aštrokas, tad patiks ne visiems. Jos stiebeliais ir lapeliais skaninkite sumuštinius, padažus.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šimonytė apsisprendė dėl Prezidento rinkimų – apie abejones kalba būtuoju laiku (537)

Artėjančių prezidento rinkimų lygtyje lieka vis mažiau nežinomųjų. Bet tie nežinomieji yra...

Neįvykus koncertui pasijuto maitinama pažadais: kiek galima laukti savų pinigų? (50)

Į DELFI kreipėsi skaitytoja Kristina, kuri neįvykus koncertui jau daugiau nei mėnesį laukia savo...

Orai: laukia kardinalūs pokyčiai

Vasarai būdinga šiluma mėgausimės iki penktadienio. Po to šalyje įsivyraus apniukę ir vėsūs...

Nespėjusį į Panevėžio ligoninės direktoriaus kėdę atsisėsti Skorupską atiduoda į prokurorų rankas (78)

Į korupcijos skandalų sūkurį dėl buvusio vadovo Ivano Dorošo bylų pastaruosius keletą metų...

Pirmasis Allos Pugačiovos vyras lietuvis – apie bendrą gyvenimą, skandalus namuose ir tikrąją skyrybų priežastį (23)

Buvęs primadonos vyras papasakojo apie santuokos su Alla Pugačiova ypatumus ir apie skyrybų su...

Sąžiningo teisėjavimo prašantis Kleiza – apie titulų badą, triskart už „Žalgirio“ pigesnę „Ryto“ sudėtį ir rinktinę interviu (47)

Savo komandos pavadinimą, logotipą ir vyriausiąjį trenerį pakeitęs Vilniaus „Rytas“ jau šį...

Numuštas Rusijos lėktuvas: kas tai per orlaivis ir ką jis veikė šalia Lietuvos (821)

Po to, kai Sirijos priešlėktuvinės pajėgos virš Viduržemio jūros numušė Rusijos lėktuvą...

Kokių paltų galima įsigyti Gariūnų turguje: vilioja įvairove, bet gali tekti pakloti net 400 eurų (138)

Paltas – vienas būtiniausių šaltojo sezono atributų, tad jo paieškomis reikėtų pradėti...

9 idėjos glamonėms, jei jūsų partnerio veiksmai tapo nuobodūs (5)

Po kelių mėnesių sekso su tuo pačiu asmeniu gali išryškėti keista tendencija: visi jūsų...

Penkių įvarčių trileryje „Liverpool“ 92 minutę išplėšė pergalę prieš PSG visi ČL rezultatai (3)

Antradienio vakarą atidarytas naujasis UEFA Čempionų lygos sezonas, kurio pirmojo turo centrinė...