aA
Prieskoninių žolelių vazonėliai dažnoje virtuvėje ant palangės puikuojasi visą šiltąjį sezoną. Kad augaluose slypintys vitaminai teiktų didžiausią naudą jums ir namiškiams, dalijamės jų auginimo ir paruošimo patarimais.
Nuo palangės – tiesiai į lėkštę
© Shutterstock

Sodininkystės ir apželdinimo specialistė Viktorija Cicėnė paklausta, kodėl verta auginti prieskoninius augalus namuose, šypsosi: juk tai džiugina akį, smagu šviežius dėti tiesiai į lėkštę, o ir užsiauginti nesudėtinga. „Žali daigeliai pakelia nuotaiką, skleidžia švelnų, malonų aromatą namuose, idealiai tinka pagardinti bet kokius patiekalus: nuo salotų, sriubos iki mėsos patiekalų ar net desertų“, – sako V.Cicėnė. Anot jos, didelius atstumus iš svečių šalių atkeliavę skinti augalai dažnai pakeliui „pameta“ tikrąjį aromatą, nes juose esantys eteriniai aliejai, kurie ir lemia savitą prieskonių kvapą, yra lakūs, tad pervežant gerokai nugaruoja. Štai kodėl juos verta auginti tiesiog virtuvėje.

„Ne visi prieskoniai gerai „sutaria“ augdami viename vazone, – pastebi sodininkystės ir apželdinimo specialistė Viktorija Cicėnė, – todėl geriau kartu sodinti tuos augalus, kurie tikrai „nesipeša“. Pavyzdžiui, česnako laiškai geriau auga kartu su petražolėmis, čiobrelis – su raudonėliu. Draugiškai sutaria ir rozmarinas su šalaviju, rozmarinas su lauru. O štai bazilikas geriau augs vienas, atskirai nuo kitų prieskonių“.

Norintiems į didesnį vazoną pasėti dviejų trijų rūšių žolelių, bet bijantiems, kad susimaišys prieskonių aromatai, sodininkystės ir apželdinimo specialistė pataria žoleles sėti į atskirus indelius ir sustatyti juos į pailgą dekoratyvų lovelį.

Anot V.Cicėnės, žalumynus galima auginti ir tiesiai inde, be žemės. „Tokiu atveju į plokščią indą įklokite minkštų popierinių servetėlių ar marlės, tada popierių ar audinį sudrėkinkite vandeniu ir tankiai suberkite sėklas. Uždengtą indą laikykite šiltai, kol sėklos sudygs. Daiginamas sėklas būtinai kasdien vėdinkite, drėkinkite“, – pataria pašnekovė.

Sodininkystės ir apželdinimo specialistė sako, kad prieskoninius augalus kartais reikia ir apkarpyti. Tai ypač aktualu auginant linkusias plėstis žoleles: čiobrelius, mėtas, mairūnus.

„Užsimezgusius žiedus nuskabykite – tada augalas energiją naudos augimui, o jūs visada turėsite vešlių lapelių“, – pastebi moteris.

Verta žinoti

Jeigu vartojate džiovintas ir šviežias žoleles, berkite santykiu 1:3. Jeigu recepte nurodyta berti valgomąjį šaukštą šviežių bazilikų, galite dėti arbatinį šaukštelį džiovintų.

Prieskoninės žolelės – tai mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis. Kad žolelės išsaugotų gerąsias savybes, patiekalus jomis gardinkite baigdami virti ar kepti.

Kiekvienas prieskoninis augalas išsiskiria savitu skoniu, todėl tik gerai suderinus maisto produktus su prieskoninėmis žolelėmis atsiskleidžia unikalus jų skonis.

Nedėkite per daug prieskoninių žolelių, jos turi ne užgožti maisto skonio, o jį tik paryškinti.

Jeigu kepamiems ant grotelių kepsniams norite suteikti ypatingo aromato, apibarstykite žarijas rozmarinais ir čiobreliais.

Tarp kitko

Daugelis prieskoninių žolelių ne tik suteikia gaminamiems patiekalams ryškesnį skonį, bet ir padeda suvirškinti riebesnius, kaloringesnius valgius! Prieskoniuose nėra riebalų ir kalorijų, dedant juos, nereikia papildomai berti druskos, nes maistui jie suteikia savito skonio.

Prieskoninės žolelės: kam kokios tinka

Petražolė – dvimetis augalas, tad vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Ji tiks salotoms, sriuboms, mėsos patiekalams paskaninti, papuošti. Dera ir su jūros gėrybėmis.

Čiobrelis – daugiametis, nelepus augalas. Tinka plikyti arbatą, gardinti mėsos patiekalus ar net orkaitėje kepant varškės sūrį. Čiobrelį naudokite visa: ir šakeles, ir lapelius.

Krapas – vienmetis, greitai peraugantis augalas. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Beje, žiemą ar ant nesaulėtos palangės krapų verčiau nesėkite, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie ištįs, bet bus beverčiai maistiniu požiūriu.

Bazilikas – vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Bazilikas ypač „draugauja“ su pomidorais, salotomis, česnakais ir petražolėmis.

Melisa tarpsta saulėtoje, šiltoje, ne vėjuotoje vietoje. Švieži lapeliai paskanins salotas, padažus, daržoves, visų rūšių sriubas, tiks paukštienos ir žuvų patiekalams, kiaušinių patiekalams. Beje, melisą geriau ne kaitinti, o pabarstyti ant jau paruoštų valgių.

Raudonėlis ne tik tiks kaip prieskonis salotose, bulviniuose, pupelių, mėsos patiekaluose, suteiks kvapą rūkytiems gaminiams, dešroms, bet ir puikiai derės su kitais prieskoniais: juodaisiais pipirais, baziliku ir mairūnu.

Rozmarinas puikiai tiks paskaninti mėsos ir žuvies patiekalus, salotas, aromatizuos arbatą. Jis dažniausiai naudojamas padažuose, sriubose, marinatuose.

Mairūnai naudojami bulvių sriubai, salotoms, grybų patiekalams, mėsiškoms sriuboms, kepant paukštieną, žuvies salotose, kai kuriuose sūriuose. Konservuojamiems agurkams ar pomidorams jie suteikia pikantišką skonį.

Pipirnė – mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai ant palangės augantis žalumynas. Pipirnės skonis aštrokas, tad patiks ne visiems. Jos stiebeliais ir lapeliais skaninkite sumuštinius, padažus.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dėl pandemijos valdymo – du scenarijai: arba peržengsime ribą, arba lauks naujas smūgis lapkritį

Dėl skiepų, kaukių ir galimybių paso verdančios aistros Lietuvoje radikalėja. Nuo įtūžio ir...

Verslas valdžiai siūlo priešingą strategiją dėl degalų akcizų kėlimo: jį mažinkime benzinui (53)

Valdžiai nuo 2023-ųjų ketinant branginti degalus, o ypač, dyzeliną, kuris, skaičiuojama,...

Po „dėdės Juozo“ sulaikymo – zonos „bachūrų“ pyktis: „sudegė toks geras kelias“ (77)

Kai po ilgalaikio kriminalinės žvalgybos pareigūnų tyrimo su įkalčiais buvo sulaikytas dabar jau...

Makabriška Ellos Harper šlovė, arba kaip susiklostė sensacingosios Merginos-kupranugarės likimas (77)

XIX a. pabaigoje dėl tokių asmenų kaip garsusis Phineasas Tayloras Barnumas entuziazmo...

Vėlų vakarą Šiauliuose kilo didžiulis gaisras: užsiliepsnojo medienos sandėlis (10)

Vėlų penktadienio vakarą, 22.41 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos tarnybų telefono...

Šamą-bananą pagavęs žvejys nepatikėjo savo akimis mokslininkai turi paaiškinimą, kas čia nutiko (46)

Lyg milžiniškas besirangantis bananas su žiaunomis – tokios išvaizdos šamą iš ežero gelmių...

Be jokių vilčių prisikelti: „Barcelona“ su žemėmis sulygino visą „Zenit“ pasipriešinimą (4)

Penktą pergalę iš eilės iškovojo ir Eurolygos viršūnėje kartu su Milano „Armani“...

Vėjas po truputį rims, savaitės pradžia bus sausesnė (1)

Šeštadienio dieną dar išliksime aktyvaus ciklono įtakoje. Diena bus debesuota su pragiedruliais....

Parodė, kokie trys vyriški plaukų kirpimai dabar patys madingiausi (78)

Kaune specializuoto vyrų grožio salono „Old Town Barbers“ salono meistrai išrinko...

Lemiamą spurtą pradėjęs Giedraitis padėjo baskams triuškinti „Monaco“ su Motiejūnu (4)

Eurolygos dvikovoje Vitorijoje penktadienį susigrūmė žaidėjus iš Lietuvos turinčios...