Greičiausiai, pasėjus daržo lysvėse sėklų, baklažanai neims sparčiai augti. Kita vertus, net ir namuose nepavyks sudaiginti baklažanų, neturint kokybiško dirvožemio, o jį teks pasigaminti patiems.
Ką reikia žinoti apie baklažanus? Šioms daržovėms labai nepatinka rūgštus dirvožemis, baklažanų daigai turi aktyviai gerti vandenį (nerekomenduojama piktnaudžiauti durpėmis), dirvožemis turi būti purus, derlingas – jame turi būti daug mineralinių ir organinių medžiagų. Ruošiant dirvožemį patartina nepamiršti, kad visas talpas daigams prieš naudojimą būtina dezinfekuoti.
Optimalus dirvožemis baklažanų daigams ruošiamas iš kelių svarbių komponentų. Pirmas – velėninė žemė. Geriausia jos pasiruošti iš rudens. Antras – lapinė žemė, trečias – žemapelkių durpių žemė. Primename, kad nereikia piktnaudžiauti su durpėmis, priešingu atveju kils sunkumų laistant. Ketvirtas komponentas – kompostas arba perpuvęs mėšlas, kuriam ne daugiau nei treji metai. Penktas komponentas – kimininės durpės.
Bet kokį dirvožemį pirmiausia reikia dezinfekuoti. Tai galima padaryti tokiu būdu: užšaldymas, garinimas virš vandens, kaitinimas aukštoje temperatūroje, apdorojimas kalio permanganatu ar fungicidais. Dirvožemio kokybę galima žymiai pagerinti, įmaišius į jį upės smėlio, perlito arba vermikulito. Smėlis padės geriau patekti į dirvožemį orui, o pastarieji du komponentai padeda geriau išlaikyti vandenį dirvožemyje.