1. Netinkamos žemės sėkloms

Pradedantieji sodininkai mano, kad pakanka pasikasti sode žemių ir pasėti į jas sėklas. Deja, tai didelis apsirikimas, dėl kurio augalus gali apnikti ligos ar apskritai daigeliai žus. Renkantis žemes reikia atkreipti dėmesį į daugybę niuansų. Gerą žemių mišinį galima pasigaminti patiems arba nusipirkti mišinio parduotuvėje. Mišinio sudėtyje turi būti durpių, puvenų (perpuvusio mėšlo) ir kitų komponentų, reikalingų tam tikroms kultūroms auginti.

2. Netinkamos daiginimui talpos

Netinkamose talpos vos sudygę daigai gali žūti. Prastai drenuojamose, per mažose arba atvirkščiai – per didelėse talpose sėklos nespėjusios sudygti gali supūti. Atidžiai pasidomėkite augalo šaknų sistema ir atsižvelgdami į jos ypatumus, parinkite tinkamas talpas sėkloms.

3. Nekokybiškos sėklos

Dažniausia ir didžiausia klaida – įsigyjama nekokybiškų sėklų. Iš prastų sėklų geriausiu atveju išdygs silpni, ligoti daigai, o blogiausiu – apskritai niekas neišdygs. Nusivylimų išvengsite, rinkdamiesi žinomų, patikimų prekės ženklų produkciją. Atkreipkite dėmesį, kad ant pakelio turi būti nurodytas sėklų skaičius, partijos numeris ir galiojimo laikas.

4. Sėklos neparuošiamos sėjimui

Neparuošus sėklų sėjimui daigai gali išdygti silpni, apskritai tokios sėklos gali nunykti. Visų pirma tai pasakytina apie pačių iš anksto pasiruoštas sėklas, taip pat apie pirktas, bet neparuoštas sėjimui sėklas. Atsiminkite – dirvoje buvusios bakterijos ir infekcijos lieka ant sėklų. Jas nuvalysite tik tinkamai apdoroję ir paruošę sėjimui.

5. Netinkamas sėjimo laikas

Daugelis sodininkų mėgėjų nekreipia dėmesio į rekomenduojamą sėklų sėjimo laiką – jie nenumano, kad jo nepaisant gali išaugti silpni daigai, kurie vėliau gal net neprigis nuolatinėje vietoje. Tad jei norite stiprių daigų ir gausaus derliaus, paisykite kitoje pakuotės pusėje nurodytų sėjimo laiko rekomendacijų.

6. Per mažai šviesos

Jei trūksta šviesos, daigai bus išstypę, silpni ir greičiausiai neprigis atviroje lauko vietoje. Įsidėmėkite – jei norite, kad daigai išaugtų sveiki, tvirti, statykite lovelius ant saulėtos, geriausia – pietinės palangės. Taip pat nepamirškite dienų trukmės – juk pavasario pradžioje dienos dar gana trumpos. Saulei nusileidus daigus reikia apšviesti dienos šviesos lempomis. Be to, prieš langą galima pastatyti folija apsuktą ekraną – tai padės sustiprinti apšvietimo efektą.

7. Nepaisoma temperatūrų režimo

Dar vienas svarbus veiksnys daiginant sėklas – komfortiškas temperatūrų režimas. Jei temperatūra bus labai žema, daigai dygs labai lėtai ar net žus. Nepamirškite, kad temperatūra indo su sėklomis viduje bus maždaug 10 laipsnių žemesnė nei temperatūra patalpoje – todėl nestatykite lovelių ant šaltos palangės. Optimalus variantas – papildoma talpa, kuri kilstelėtų lovelį su daigais virš palangės. Optimali temperatūra šalčiui atsparių sėklų daiginimui – 18–25 laipsniai šilumos, o šilumą mėgstančių augalų daiginimui – 25–30 laipsnių šilumos.

8. Pamirštama daigus patręšti

Kad ir kokių augalų sėklas daigintumėte, būtinai reikia trąšų. Labiausiai trąšų reikia nedideliame inde pasėtoms sėkloms. Tręškite silpnos koncentracijos trąšų tirpalais. Prieš tręšiant, žemę loveliuose būtina sudrėkinti, kad nenudegintumėte nedidelių augalų šaknų. Taip pat vertėtų išsiaiškinti, kokios rekomenduojamos trąšų dozės – jos gali skirtis, priklausomai nuo augalų rūšies.

9. Vėlyvas pikavimas

Tiems, kas nežino, kas yra pikavimas, aiškiname – šiuo terminu vadinamas daigų išsodinimas į atskirus vazonėlius, taip pat pagrindinės šaknies galinės dalies pašalinimas. Dėl vėlyvo pikavimo daigai gali pasidaryti silpni, trapūs. Daugumą augalų rekomenduojama išretinti, kai pasirodo antras daigų lapelis. Pirmas dvi–tris dienas po procedūros jaunus daigelius reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, o laistyti tik po penkių dienų.

10. Ignoruojamos augalų ligos

Nevalia ignoruoti šaknų ar pašakninių atžalų puvimo, grybelinių ir kitokių augalų ligų. Dėl visų šių ligų daigai žus. Jei matote, kad daigai pasidarė gležni, stiebeliai patamsėjo, o lapeliai apvyto ar ėmė kristi, tai požymiai, kad kažkas negerai ir jūsų daigams reikia gydymo specialiais preparatais.

11. Daigai prieš persodinimą negrūdinami

Prieš persodinant daigus į atvirą vietą, juos reikia paruošti. Likus kelioms dienoms iki sodinimo, išneškite talpas su daigais į balkoną ar į verandą. Tai turi būti daroma palaipsniui, kasdien ilginant buvimo gryname ore laiką. Atsiminkite – jei negrūdinsite daigų, jie bus neparuošti sodinimui lauke ir gali žūti per pirmas šalnas ar apskritai neprigyti žemėje.

12. Neteisingai laistoma

Dar vienas svarbus veiksnys – tinkamas laistymas, jei norite turėti tvirtus daigus. Jei laistoma per gausiai, ims pūti šaknys, daiga pasidarys neatsparūs įvairioms ligoms. Trūkstant drėgmės žemės perdžius, o tada silpni daigai negalės sudygti, prasimušti į paviršių. Be to, daigelius gali pražudyti ir per šaltas, nepastovėjęs vanduo.

13. Mėginimai gerinti paruoštų sėklų kokybę

Nemėginkite pagerinti gamintojų paruoštų sėklų kokybės. Visą informaciją apie sėklų paruošimą prieš sėjimą rasite kitoje pakelio pusėje. Visi kiti jūsų veiksmai gali paveikti jų daigumą arba daigai tiesiog žus.

14. Giliai pasėjamos sėklos

Jei sėklos pasėjamos labai giliai, maža tikimybė, kad jos sudygs. Rekomenduojamas gylis, atitinkantis dviejų sėklų diametrą. Nepamirškite, kad yra tokių sėklų, kurios sudygsta, veikiamos šviesos. Tokių kultūrų sėklų apskritai negalima užberti žemėmis.

15. Per tankiai sėjamos sėklos

Silpni, ligoti daigai gali išaugti ir dėl to, kad sėklos pasėtos labai tankiai. Jei daigeliams trūks vietos, trūks ir maistingų medžiagų, bus pažeista jų šaknų sistema, tad augalai bus silpni.

16. Vėlai persodinami daigai

Peraugusiems daigams sunkiau prigyti atviroje dirvoje. Ilgiau nei reikia augdami uždaroje talpoje, daigai nusilpsta. Jei dėl kažkokių priežasčių negalite laiku persodinti daigų, reikia bent jau rečiau laistyti ir ilgiau laikyti daigus po atviru dangumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)