Orgazmo metu širdis ima plakti dažniau, kūną išpila prakaitas, tačiau ar tikrai teorija apie lytinio akto metu deginamas kalorijas yra pagrįsta? Portalas Awaken.com pateikia mokslinius duomenis.

Liaudies išmintis byloja, kad seksas geriau nei bet kokia treniruotė padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų, tad turėtume nusimesti sportinius kostiumus ir šokti į lovą. 2013 m. siekiant rasti mokslinį šio plačiai paplitusio teiginio pagrindą, buvo atliktas nedidelis tyrimas, kurio rezultatai paskelbti žurnale „PLOS One“.

Tyrime dalyvavo 21 heteroseksuali pora, jų buvo paprašyta atlikti pusvalandžio trukmės vidutinio intensyvumo testą ant bėgimo takelio. Po to dalyviams buvo pritvirtintos aktyvumo registravimo apyrankės ir jie buvo išsiųsti namo, kur turėjo vieną mėnesį bent kartą per savaitę užsiimti seksu. Jų buvo prašoma, kad kaskart po intymių santykių jie pasižymėtų, kaip jautėsi fiziškai ir psichologiškai, ir palyginti tai su patirtimi ant bėgimo takelio, rašo „New York Times“.

Apdoroję gautus duomenis, tyrėjai išsiaiškino, kad sekso metu vyrai sudegindavo maždaug keturias kalorijas per minutę, o moterys – tris kalorijas.

Paaiškėjo, kad intymūs santykiai priskiriami vidutinio intensyvumo veiklai, lyginant su MET (metaboliniu ekvivalentu – energijos vienetų, kurie reikalingi kūnui vienai minutei sėdint).

Vertinant pagal MET, seksas pagal sunaudojamą energiją prilyginamas kilimui į kalną arba teniso žaidimui, rašo „The Times“. O štai sportavimas ant bėgimo takelio pagal MET sistemą yra intensyvesnis, jo metu sudeginama dvigubai daugiau kalorijų nei mylintis, teigiama tyrime.

Atrodytų, kad nors seksas ir neprilygsta sportui ant bėgimo takelio, bet vidutinio intensyvumo fizinė apkrova vis šis tas. Tačiau mokslininkai įspėja, jog seksas seksui nelygu. Trys-keturios kalorijos per minutę yra nemažai, jei tokiu būdu jas deginate dažnai.

Tyrime nurodyta, kad poros mylėdavosi vidutiniškai 25 min., įskaitant glamones prieš aktą. Reiškia, vidutiniškai moterys sudegindavo 75 kalorijas, o vyrai – 100. Ne taip ir mažai, tačiau statistiniais duomenimis, lytinis aktas vidutiniškai trunka nuo dviejų iki šešių minučių, tad sudeginama vos 20 kalorijų.

Žinoma, seksui galioja ta pati taisyklė kaip sporte – kuo energingiau judėsite, tuo daugiau kalorijų sudeginsite. Jau nekalbant apie kitus sekso privalumus ir naudą sveikatai – pavyzdžiui, jis stiprina imuninę sistemą, gerina širdies veiklą ir mažina stresą.

Awaken.com reziumuoja, kad vis dėlto nevertėtų suplėšyti abonemento į sporto klubą ir bėgti į miegamąjį. „Seksas neturėtų pakeisti reguliarios mankštos, – leidiniui „Men's Journal“ pasakė tyrimo autorius Antony D. Karelis. – Ir seksas, ir sportas turėtų tapti reguliaria veikla. Tyrimais įrodyta, kad abi šios veiklos gerina sveikatą, tad derinant jas abi gerėja gyvenimo kokybė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (587)