Svarbu organizmo visuma

„Žmonės nori būti sveikesni, tačiau dažnai, užuot pasidomėję tūkstantmečius kaupta patirtimi, eina lengviausiu keliu – ieško „veiksmingų vaistų“ ir užsiima savigyda. O juk be saiko ir aklai vartojant medikamentus liga gali paūmėti, be to, kyla alergijos pavojus, atsiranda problemų storajame žarnyne. Arba geria žmogus kalcį ir nesulaukia rezultato. Ir nežino, kad pirmiausiai reikėtų gydyti visą organizmą, o ne konkrečią ligą“, - Vilniaus knygų mugėje pristatydamas naujausią knygą „Ilgo gyvenimo paslaptys“ išleistą kartu su žmona Danguole, aukščiausios kategorijos gydytoja reabilitologe, akupunktūriste ir sūnumi Audriumi, gydytoju, medicinos mokslų daktaru, kalbėjo docentas, daktaras, fitoterapeutas Juozas Vasiliauskas.

Pasigenda holistinio požiūrio

Anot jo, lietuviai turi labai mažai fitoterapijos žinių.

„Taip knygą ir pradėjome rašyti, kad supažindintume“, - pajuokavo J. Vasiliauskas.

„Visi gydymo būdai labai gerai, bet labai trūksta holistinio požiūrio. Dabar neretai „taisome“ organizmą kaip automobilį: vieną detalę pakeičiame kita, bet ateis laikas, kai teks atsisveikinti su automobiliu. Taigi neskubėkime senti“, - tėvui antrino Audrius Vasiliauskas, gydytojas, medicinos mokslų daktaras.

Pirmiausiai, anot Vasiliauskų, reikėtų stiprinti organizmą – grūdintis, teisingai maitintis, pasidomėti vaistažolėmis, kitais sveikatai naudingais dalykais. Pravartu išmokti ir akupresūros technikos. Tos žinios ypač pravers, kada prireiks suteikti pirmąją pagalbą nualpus, dūstant, užspringus, kai ima mausti širdį, skauda dantį, galvą, sergant lėtinėmis ligomis.


Didžiausias dėmesys - virškinimui

Bene daugiausia dėmesio J. Vasiliauskas patarė skirti virškinimo sistemai.

„Jei ji gerai veikia, išvengsite daugelio ligų, netgi tokių kaip insultas ar infarktas. O jeigu virškinimo sistema veikia blogai, nepadės ir jokie masažai, nes pirmiausia reikia organizmą išvalyti nuo toksinų“, - kalbėjo fitoterapeutas.

Patarė atsižvelgti į meridianus

D. Vasiliauskienė pažymėjo, jog lietuviai Europoje gyvena trumpiausiai, nes nesilaiko natūralių biologinių organizmo ritmų, nepaiso mitybos.

Sveikatos neprideda ir meilės artimui, gyvenimui nebuvimas bei migracija į tolimas šalis, kuriose organizmui būtina aklimatizacija.

Trumpai aptarusi akupresūros naudą, D. Vasiliauskienė patarė savo dienos režimą tvarkyti atsižvelgiant į energinius meridianus, nes kiekvienas jų susijęs su tam tikru organu ir jo veikla.

„Apie „meridianų laikrodį“ pravartu žinoti kiekvienam – šitaip geriau planuosite dienos darbus ir režimą, taigi būsite sveikesni, darbingesni ir laimingesni“, - sakė D. Vasiliauskienė.

Ji rekomendavo anksti keltis, mankštintis lauke, pasituštinti ir tik tada sėsti prie pusryčių stalo. Pietaujant kąsnį sukramtyti 30 kartų, o vakare miegoti geriausia nueiti 22 valandą, nes miegas iki vidurnakčio – produktyviausias. Gerti vandens, o svarbiausia – viskam turėti saiką.

„Jei norite gerti – gerkite vandenį. Jei norite numalšinti alkį – valgykite. Vis dėlto pirmiausia išgerkite vandens, nes gal tai buvo netikras alkio signalas, ypač jeigu esate linkę tukti“, - sako knygos autoriai.