aA
Ypatingas dėmesys į Viduržemio jūros valstybių gyventojų mitybą ir gyvenimo būdą buvo atkreiptas po epidemiologinių studijų, parodžiusių, jog tenykščius gyventojus rečiau vargina aukštas kraujospūdis, cukraligė, insultas ir infarktas. Tyrimais įrodyta, kad šio regiono mityba palankiausiai veikia širdį.
© Shutterstock nuotr.

Išskirtiniai produktai

Viduržemio jūros virtuvei priskiriamos visos kulinarinės tradicijos, esančios aplink Viduržemio jūrą. Visas jas vienija gana panašios klimato sąlygos, jūros artumas, kas nulemia ir panašius vartojamus maisto produktus.

Tarp šių produktų yra alyvuogių aliejus. Tai viena vertingiausių aliejų rūšių, jame yra iki 80 proc. mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Taip pat regiono mityba gausi žuvyje ir jūros gėrybėse esančių omega-3 riebiųjų rūgščių.

Minėtos rūgštys padeda palaikyti normalų arterinį kraujospūdį, slopina trombų formavimąsi, tokiu būdu mažina kraujagyslių užsikimšimo tikimybę, mažina aterosklerozinių plokštelių formavimąsi, palaiko teisingą širdies raumens elektrinį aktyvumą bei slopina polinkį į aritmijas.

Be visa ko, viduržiemio jūros gyventojai valgo daug vynuogių ir maistą užgeria vynu, kas leidžia aprūpinti organizmą resveratroliu - bene stipriausiu žinomu antioksidantu. Šis galingas antioksidantas padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, mažina aterosklerozinių plokštelių susidarymą.

Svarbiausia – saikas

Pastebėta, kad skirtingai nei kitų išsivysčiusių šalių žmonės, Viduržemio jūros regiono gyventojai sugeba atsispirti įtempto gyvenimo tempo diktatui ir atsilaiko prieš greitąjį maistą. Jų lėkštėse apstu daržovių ir šviežiai ruoštų valgių, meniu nedaug druskos, o didžiąją dalį suvartojamų riebalų sudaro ne gyvūninės, bet augalinės kilmės riebalai.

Norint būti sveikiems, kaip žmonės viduržiemio jūros regione, pamažu reikėtų sumažinti porcijas ir į meniu įtraukti daugiau naudingų produktų: vaisių, daržovių, pilno grūdo duonos, kruopų, pupelių, riešutų ir sėklų, alyvų aliejaus, jūros produktų. Saikingai vartoti pieno produktus, paukštieną, raudonąją mėsą, kiaušinius, o taip pat kartais leisti sau pasimėgauti vynu.

„Lyon Diet Heart“ studijos rezultatai parodė, kad tyrimo dalyviai (jau patyrę pirmąjį miokardo infarktą), laikęsi Viduržemio jūros dietos principų po 46 mėn. turėjo 50-70 proc. mažesnę riziką širdies ligų pasikartojimui nei įprastai besimaitinusi kontrolinė grupė.

Komentaras

Restorano „St. Hubertus“ vadovas Linas Kuklerius:

- Viduržemio jūros regione gyvenantys žmonės iš tiesų vartoja daug alyvuogių aliejaus, šviežių žuvies produktų. Jie turi galimybę gauti daugiau sezoninių vaisių ir kartu pasisavinti daugiau vitaminų, todėl ir lyginant su bendra Europos statistika jie gyvena ilgiau. Fizinė jų sveikata taip yra geresnė. Ant jų stalo nerasime tiek daug riebios kiaulienos, miltinių, bulvinių patiekalų, kiek jų būna ant lietuvių stalo. Visi pagrindiniai miltiniai patiekalai yra balta duona ir makaronai (pasta).

Lietuvių vartojimo kultūra taip pat keičiasi, todėl vis dažniau ant mūsų stalo patenka aukštos kokybės alyvuogių aliejaus, geros kokybės šviežios žuvies. Kepimui naudojama mažiau augalinių riebalų nei šiaurietiškoje virtuvėje. Viduržemio jūros regione taip pat daugiau vartojama jūros gėrybių, kurių maistinė vertė yra aukštesnė nei mėsos, jas organizmas virškina lengviau.

Aišku, jūros gėrybes reiktų rinktis kruopščiai, nes yra dalis žmonių, kurie tokiam maistui alergiški. Viduržemio jūros regione gyvenantys žmonės valgio metu dažnai geria vyną. Tik pagrindinė vyno užduotis – užgerti maistą, o ne prisigerti. Vynas turi būti bendroje dermėje su maistu. Jeigu mes prie stalo turime jaunesnių valgytojų, vynas yra skiedžiamas vandeniu, bet jis ant stalo yra visada. Šio gėrimo nevengiama ir pietų metu, nes tai yra neatsiejama valgymo dalis.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (141)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (5)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (169)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (11)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (72)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (54)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (170)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (54)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...