Atsižvelkite į savo savijautą

Nuovargis, mieguistumas, dėmesio koncentracijos sutrikimai, odos problemos, prasta nuotaika, dažni peršalimai, raumenų silpnumas - jei kitų objektyvių priežasčių nėra, visa tai gali būti hipovitaminozės požymiai.

Jei turite rimtų sveikatos problemų, nevertėtų vaidinti daktaro Hauso ir užsiimti savigyda - geriau kreiptis į gydytoją.

Nesigilindami į sudėtingas priežastis, pažvelgsime tik į tas, kurias galite pastebėti savyje patys (bet ir šiuo atveju geriau patikrinti savo spėjimus apsilankius pas gydytojus).

Vitaminų nauda kiekvienam

„Rūpintis gera savijauta vertėtų visus metus, o ne tik pasirodžius pirmiesiems hipovitaminozės simptomams. Visi esame skirtingi, todėl, renkantis maisto papildus, reikėtų atsižvelgti į savo poreikius ir apsvarstyti skirtingus multivitaminų kompleksus“,- sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Reda Žilė.

Specialistės teigimu, moterims skirti papildai, šalia visų bazinių vitaminų, dažnai būna praturtinti biotinu, padedančiu palaikyti normalią odos ir plaukų būklę. Renkantis maisto papildą, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, ar į sudėtį įeina varis (normalios odos pigmentacijos palaikymui), selenas (nagų būklei) bei cinkas, kuris be visų jau minėtų naudų, dar palaiko vaisingumą bei reprodukciją.

Be to, moterims labai naudingas nakvišų aliejus, kuriame esančios polinesočiosios riebalų rūgštys ne tik gerina odos būklę (skatina žaizdelių gijimą, odos tamprumą ir slopina alergines reakcijas), bet ir lengvina priešmenstruacinio sindromo simptomus, normalizuoja menstruacijų ciklą ir padeda reguliuoti moteriškų hormonų veiklą.

„Vyrams vertėtų atkreipti dėmesį maisto papildus, praturtintus gulsčiųjų serenojų ekstraktu, kuris padeda palaikyti normalią prostatos ir šlapimo takų bei reprodukcinę funkciją ir natūralų plaukų augimą. Taip pat labai svarbus cinkas, padedantis palaikyti vaisingumą bei normalią testosterono koncentraciją kraujyje, ir selenas, palaikantis normalią spermatogenezę“,- sako R. Žilė.

Itin svarbu užtikrinti, kad svarbių mineralinių medžiagų ir vitaminų netrūktų vaikams ir paaugliams. Kadangi žmogaus kaulai formuojasi ir auga iki maždaug 18 metų, labai svarbu, kad mitybos racione netrūktų kalcio, magnio ir vitamino D. Šios medžiagos nepakeičiamos normalios kaulų ir dantų būklės palaikymui.

„Vis dėlto, prieš pradedant vartoti vitaminus ir kitus maisto papildus, reikėtų atsiminti, kad dažniausia hipovitaminozės priežastis – skurdi dieta. Maisto papildai turėtų būti tik subalansuotos mitybos priedas, o ne jos pakaitalas. Galiausiai, nepamirškite pasitarti su vaistininku ar gydytoju - netinkamai parinkti maisto papildai gali ne padėti, o pakenkti“,- perspėja vaistininkė.

Išorė

Išoriškai vitaminų ir mineralų trūkumas gali pasireikšti nuvargusiu veidu, odos ir plaukų problemomis.

Sausa, suirzusi, pleiskanojanti oda - trūksta A, C, E, B grupės vitaminų.

Sausi, lūžinėjantys plaukai - trūksta A, B7, Ca (kalcis), D (kalcio pasisavinimui).

Slenkantys plaukai - B2, B3, B6, B9, B12, A, E, D, C, Zn (cinkas).

Probleminė oda - A, E, B grupės vitaminai, Zn, Mg (magnis).

Trapūs, besisluoksniuojantys nagai - A, E, B5, Ca (+D).

Dantų problemos - Ca, D3, C.

Pleiskanos - B6, B12, F, Se (selenas).

Savijauta

Vitaminų trūkumas taip pat labai veikia savijautą. Pavyzdžiui, su tuo gali būti susiję:

Dažni peršalimai - A, C, K.

Silpnumas, nuovargis - B1, B2, B5, B6, B7, B12, C, D3, E, I (jodas), Zn.

Atminties pablogėjimas - B1, B4, B5, B6, C, F (Omega-3 ir Omega-6), I, Zn.

Dažni galvos skausmai - B1, B12, C, D3, Mg, I.

Dėmesio koncentracijos problemos - B6, C, F, I.

Depresija, prasta nuotaika - B6, B7, B12, C, F, I, Zn.

Padidėjęs nervingumas - B5, B6, B12, E, F, I, Zn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)