Dar žinomi kaip Penki Tibetiečiai, šie kadaise slapti pratimai dabar prieinami ir vakariečiams. Knygoje „Jaunystės šaltinis: 5 Tibeto pratimai“ teigiama, kad praktikuojantys džiaugiasi išaugusia energija, tirpstančiu svoriu, geresne atmintimi, atsigavusiais plaukais, dingusiais skausmais ir tiesiog grįžusia jaunyste.

Kaip veikia 5 Tibeto pratimai

Tibetiečiai tiki, kad žmogaus kūne yra septynios pagrindinės čakros (energijos centrai), kurie silpsta žmogui senstant. Gyvybiškai svarbi energija blokuojama ir taip atsiranda ligos, vyksta senėjimas. Greičiausias būdas susigrąžinti jaunystę, sveikatą ir gyvybingumą – pradėti šiems energijos centrams vėl normaliai veikti. Tai gali padaryti penki paprasti pratimai, apjungiantys dvidešimt vieną jogos pratimą. Kiekvienas iš jų atliekamas nuo 3 iki 21 karto ir būtinai kasdien.

Mokslininkai sako kitaip: čakrų išsidėstymas ant stuburo atitinka pagrindines vidaus sekrecijos liaukas, kurios padeda palaikyti biocheminių elementų ir automatinių funkcijų balansą.

5 Tibeto pratimai ypač gerai veikia skydliaukę ir hipofizę, skatina išsiskirti augimo hormoną. Mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad nedidelės jo dozės sulėtina organizmo senėjimo procesą.

Teigiama, kad reguliariai praktikuojant 5 Tibeto pratimus:

  • Sumažėja stresas ir raumenų įtampa
  • Subalansuojama kūno energijos sistema
  • Auga fizinis pajėgumas ir lankstumas
  • Didėja raumenų tonusas
  • Gerėja virškinimas
  • Valomas organizmas
  • Dingsta dvigubas pagurklis
  • Sustiprėja pilvo presas, sumažėja liemens apimtis
  • Taisosi laikysena
  • Gerėja atmintis
  • Nebekankina dažna nuotaikų kaita
  • Pagerėja bendra savijauta

Paslaptingieji sūkuriai

Knygos „The Eye of Revelation“ autorius Peteris Kelderis tvirtina, kad mūsų organizme yra septyni centrai, kuriuos santykinai galima vadinti sūkuriais.

Du iš jų yra galvoje – tai А ir B sūkuriai. Vienas kakle – C sūkurys, dar vienas yra kepenų srityje – D sūkurys. Lytiniuose organuose yra E sūkurys, o dar du centrai yra keliuose – sūkuriai F ir G.

Kiekvienas iš mūsų nors kartą gyvenime jautė, kad gyvybinės jėgos apleidžia organizmą, atsiranda apatija, silpnumas, kai lengvai galima pasigauti bet kokią peršalimo ligą. Pagal vienuolių filosofiją, visa esmė slypi energetiniuose sūkuriuose – dėl kažkokios priežasties jie nustojo „suktis“.

Norint susigrąžinti sveikatą, jaunystę ir jėgas, būtina vėl įsukti šiuos energetinius sūkurius ir tam reikia kiekvieną rytą atlikti šiuos penkis paprastus pratimus.

5 Tibeto pratimai


Pirmas Tibeto pratimas

Atsistokite tiesiai ir ištieskite rankas į šalis. Pradėkite lėtai suktis pagal laikrodžio rodyklę ir darykite tai tol, kol atsiras lengvas galvos svaigulio jausmas. Tada pratimą iškart baikite.

Antras Tibeto pratimas

Pasiruoškite nedidelį gimnastikos kilimėlį ar paklotą – jo prireiks šiam pratimui atlikti. Atsigulkite ant grindų, ištieskite rankas palei kūną ir pakelkite kojas taip aukštai, kaip galite. Tuo metu, kai keliate kojas, galvą pakelkite nuo grindų. Paskui tuo pat metu nuleiskite kojas ir galvą.

Trečias Tibeto pratimas

Klūpėdami ant kelių, nuleiskite rankas žemyn ir palenkite galvą, spausdami smakrą prie krūtinės. Paskui liemenį lenkite atgal ir maksimaliai atmeskite galvą. Padarykite nedidelę pertrauką ir pratimą vėl pakartokite.

Ketvirtas Tibeto pratimas

Pradėkite jį sėdėdami ant kilimėlio. Rankomis atsiremkite į grindis, galvą maksimaliai nuleiskite, spausdami smakrą prie krūtinės. Iš šios padėties pakelkite kūną taip, kad jis būtų horizontaliai grindims, o galvą atloškite atgal. Paskui grįžkite į pradinę padėtį.

Penktas Tibeto pratimas

Atlikdami jį, atsiremkite rankomis ir kojų pirštais į grindis. Tokioje padėtyje kūnas neturi liestis prie grindų. Paskui atloškite galvą, stengdamiesi maksimaliai išsilenkti atgal. Paskui, nelenkdami rankų, pakelkite kūną aukštyn, galvą lėtai nuleiskite. Pakartokite pratimą kelis kartus.

Kaip teisingai atlikti 5 Tibeto pratimus, demonstruoja studijos „ENSO“ trenerės Eglė Afanasjeva ir Jūratė Mušauskaitė.


Žurnalistė Ligita Juknevičiūtė: „Pradėjusi daryti 5 Tibeto pratimus, rezultatus pamačiau gana greitai“

Ligita Juknevičiūtė

Kai man suėjo 42 metai, susimąsčiau apie tai, ar dabar jau turėsiu pradėti senti, ir ką daryti, kad taip neatsitiktų. Plušėti sporto salėje man neatrodė patrauklu, nemėgstu tvankumo ir svetimų žvilgsnių, bėgioti Lietuvoje galėjau tik vasarą, o ką daryti žiemą? Mokykloje šokau, lankiau aerobiką, bėgiojau, studijų laikais irgi pabėgiodavau, bet kaip surasti laiko sau, kai esi dviejų vaikų mama ir gyveni nežmoniškame tempe tarp darbo, mokyklų, būrelių ir namų, kaip aš gyvenau tada?

Kažkur pamačiau video apie Penkis Tibeto pratimus, man patiko apie juos pasakojusi moteris, kuri tikrai atrodė labai gerai ir pasigyrė, kad daro šiuos pratimus jau nemažai metų. Nusipirkau knygą apie tuos paslaptingus pratimus, perskaičiau ir pradėjau daryti. Buvau sąžininga, nepraleidau jų net keliaudama. Pamenu, nuskridusi su vaikais į Paryžių, į Disneilendą, ankštame kambarėlyje , kur buvome apsistoję, pukšėjau ant grindų, kol vaikai žiūrėjo filmukus.

Ligita Juknevičiūtė

Greitai pajutau ir rezultatus, nes pradėjus šiuos pratimus daryti, dėl tam tikros kvėpavimo technikos organizmas pradeda valytis ir netgi kurį laiką išskiria nemalonų kvapą. Kartą prekybos centre pamaniau, kad kažkoks benamis praėjo, tokia smarvė buvo, bet nusivilkusi paltą užuodžiau, kad aš pati dvokiu, tai buvo geriausias įrodymas, kad pratimai veikia, kūnas atsikrato toksinų. Dabar jau daugiau nei dešimt metų, kaip juos darau kur bebūčiau, kasdien, o po mankštelės meldžiuosi, dėkoju, medituoju. Nedarau pratimų tik tuomet, kai susergu kokiu virusiuku, o taip būna kartą ar du per metus.

Po kelių metų pratimų darymo atsisakiau alkoholio, dabar jau pora metų nevartoju ir glitimų, jokių batonų ar makaronų. Tie pratimai gal padrąsino ir pradėti organizuoti Graikijoje moterų sveikatos ir blaivybės stovyklas. Atvykę moterys nustemba, kad pratimai atrodo paprasti, bet kartais juos ne iš karto padaro tos, kurios yra lieknos ir intensyviai sportuojančios salėje, bet lengvai įveikia stambesnės ir nesportuojančios.

Ligita Juknevičiūtė

Manau, kad šių pratimų dėka man pavyko ištiesinti nugarą, nes jau buvau nuo streso pradėjusi kūprintis, kūnas yra tvirtas ir lankstus, taip pat dėl jų kasdien sau skiriu dešimt minučių sau, o tai gerai veikia ne tik kūną, bet ir psichiką, jautiesi labiau save mylintis ir savim pasitikintis.

Ligita Juknevičiūtė

Kodėl mažai kas juos daro? Gal kad norisi visko daug ir iš karto, lietuviai yra maksimalistai, o šie pratimai įpratina prie kasdieninės kūno priežiūros mažomis, bet veiksmingomis dozėmis. Galbūt ne visiems tai patinka, norisi du kartus į savaitę pasportuoti, pabėgioti, savaitgalį pabaliavoti, tada nieko nedaryti, pagulėti prie televizoriaus, o nuo pirmadienio vėl pradėti gyventi sveikai. Aš manau, kad geriau savimi rūpintis kasdien. Juk mažyčiai pokyčiai kasdienybėje ar rutinos paįvairinimas nuveda ir į didelius dalykus, todėl visoms moterims ir vyrams rekomenduoju pradėti mankštintis ir po truputį eiti į sveikatą, tai yra įmanoma ir netgi malonu, sėkmės visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją